Iedereen die samenwerkt met andere mensen heeft met feedback te maken. De letterlijke betekenis van feedback is terugkoppeling van gedrag. Feedback geven is daarom ook voor or-leden van belang. Check aan de hand van de tips in dit artikel hoe je feedback kan geven en ontvangen.
Door Wanne van den Bijllaardt
Hoe komt het gedrag van de bestuurder en collega or-leden op je over en wat zeg je ervan? Bij feedback geef je de ander een terugkoppeling op zijn gedrag en hoe dat gedrag op je overkomt. Het doel hiervan is dat de ander in de toekomst zijn gedrag kan aanpassen op een manier die effectiever is dan daarvoor.
Door het verkrijgen van feedback is iemand in staat om zich verder te ontwikkelen. Een ander effect kan zijn dat de samenwerking tussen de feedbackgever en -ontvanger verbetert. Feedback kan zowel positief als negatief zijn.
- Tip: In de workshop Betere communicatie met de bestuurder tijdens de OR workshopdag op 5 november leer je hoe je kunt werken aan een meer gelijkwaardige omgang met de bestuurder.
Feedback: gezonde terugkoppeling
De ondernemingsraad bestaat uit een groep willekeurige mensen uit de organisatie en er is geen leidinggevende. Ook in het overleg met de bestuurder is dat niet het geval. Je moet er proberen zo goed mogelijk samen te werken. Feedback geven is handig bij die samenwerking, maar doe dat wel op de goede manier. Als je niet uitkijkt zijn de verhoudingen in de or of met de bestuurder zomaar verziekt.
Hieronder krijg je tips om feedback te leren geven en te ontvangen.
Veroordeel het gedrag niet
Veel mensen denken dat commentaar geven of kritiek leveren ook feedback is, maar dat is niet het geval. Je geeft een oordeel over een ander (‘De notulen zijn erg onvolledig’). Bij feedback spreek je je uit over het gedrag van een ander, maar je veroordeelt het gedrag niet. Je gebruikt jouw mening om met de ander in gesprek te gaan over hoe het anders kan. Dat moet echter geen eis worden.
Beschrijf het gedrag
Bij het geven van feedback zijn er verschillende richtlijnen. Je begint met het beschrijven van het gedrag dat je gezien of gehoord hebt. Doe dit concreet en zeg wat je hebt waargenomen. Het gaat dan om feiten en niet om fantasieën.
Gebruik de ik-vorm
Gebruik bij het geven van feedback altijd de ik-vorm (‘Ik zie dat je het or-jaarverslag nog niet geschreven hebt). Als je de jij-vorm gebruikt komt het al gauw beschuldigend over. Geef vervolgens aan wat het effect van het gedrag van de ander op jou was (’Ik zag jou om 10.10 uur de or-vergadering binnenstappen. Dat vond ik heel erg vervelend, want hierdoor liep de vergadering vertraging op.’)
Wat vind jij?
Geef bij feedback de ander de gelegenheid om te reageren (‘Wat vind jij daarvan?’).
Mondeling
Geef feedback mondeling, in plaats van schriftelijk. Misverstanden ontstaan sneller op schrift en zijn vervolgens moeilijk te corrigeren. Voorkom hele discussies via e-mail of whatsapp.
Gelijkwaardig
Je bent gelijkwaardig als je feedback geeft. Je wisselt immers beelden met elkaar uit zonder dat er iemand gelijk heeft.
Feedback moet bruikbaar zijn
De feedback die je aan een ander geeft moet bruikbaar zijn. De ander moet er iets aan hebben. De feedback moet daarom over iets gaan dat in het heden speelt. Let op dat je geen situaties aanhaalt die al lang geleden gebeurd zijn.
Goed voorbereiden
We zijn bang dat door het geven van feedback de relatie met de ander slechter wordt. Een goede voorbereiding helpt om succesvol feedback te geven. Je kunt bijvoorbeeld het feedbackgesprek oefenen met een ander or-lid.
Regelmatig feedback geven
Door regelmatig feedback te geven kan er een open sfeer in de ondernemingsraad ontstaan van feedback geven en ontvangen. Je bent open over wat het gedrag van de ander met jou doet. Daarmee kan de ander ook open zijn. Dit vergroot de kans dat je samen tot een oplossing komt.
Feedback ontvangen
Bij het ontvangen van feedback is het belangrijk dat je de feedback op waarde schat. Je beoordeelt in hoeverre jij de informatie kunt gebruiken om jezelf te ontwikkelen.
Ook feedback geven heeft grenzen. Als het gedrag van de ander niet verandert, dan is het goed om aan te geven dat de grens is bereikt.
Wanne van den Bijllaardt is opleidingscoördinator van OR Academy
Lees ook:
In de workshop Betere communicatie met de bestuurder leer je hoe je kunt werken aan een meer gelijkwaardige omgang met de bestuurder.
Geef een reactie