Meer dan de helft van de werknemers in Nederland heeft weleens last gehad van discriminatie, blijkt uit onderzoek in opdracht van Intermediair en Nationale Vacaturebank. Leeftijdsdiscriminatie komt het meest voor. Werkgevers zouden het onderwerp meer aandacht moeten geven.
Onderzoeksbureau Motivaction vroeg 2.100 mensen naar hun ervaringen met discriminatie. Van de groep werkenden zegt 55% wel eens te zijn gediscrimineerd tijdens het sollicitatieproces. Van de werklozen geeft zelfs 85% aan discriminatie aan den lijve te hebben ondervonden. De meerderheid (53%) zegt te zijn gediscrimineerd vanwege leeftijd. Ruim een kwart (27%) geeft aan op grond van afkomst te zijn gediscrimineerd. Dat komt het meest voor bij mensen met een Turkse, Marokkaanse, Surinaamse of Antilliaanse achtergrond: 76%. Bijna een op de vijf (18%) geeft aan op grond van geslacht te zijn gediscrimineerd.
- Tip! Meld je aan voor de digitale Landelijke Or-dagen op 25 en 26 november.
Weinig aandacht
Van de werklozen ziet 73% discriminatie als een probleem, bij werknemers is die groep 57%. Werkgevers beschouwen het minder als een probleem: daar is het percentage 43%. Werknemers geven ook aan dat werkgevers discriminatie niet hoog op de prioriteitenlijst heeft: slechts 25% zegt dat de werkgever er (veel) aandacht aan schenkt. 37% geeft expliciet aan dat er (helemaal) geen aandacht voor is en 38% is neutraal of weet het niet.
Perceptie of waarheid?
Hoogleraar arbeidseconomie Joop Schippers geeft aan dat de perceptie van mensen niet voor de volle 100% waar hoeft te zijn. “Als ik een baan niet krijg, is dat dan omdat ik een witte man ben van boven de 50? Vaak is dat gissen. Werkgevers zeggen zelden: je krijgt de baan niet, want je bent te oud. Eerder krijg je te horen dat je ‘niet binnen het team past’.”
Lees ook:
Stereotiepe beelden
Schippers wil daarmee niet zeggen dat discriminatie niet voorkomt. Dat is volgens hem evident. “Er wordt anders gekeken naar mensen die je niet kent. Je bent onzeker over de productiviteit en het presteren van een werknemer. Op zich niet vreemd dat je je dan baseert op de eerdere ervaringen of de verhalen van anderen. In het geval van vrouwen is het stereotiepe beeld dat ze de voorkeur geven aan de kinderen en vaker weg zijn als de kinderen ziek zijn. Naarmate je je hierin meer verdiept, kom je erachter dat dit beeld niet klopt. Maar die energie wordt vaak niet in het wervingsproject gestopt. Als het om een leidinggevende functie gaat, doe je dat wel, maar je gaat niet uitgebreid screenen als je op zoek bent naar winkelpersoneel.”
Diversiteit is winst
Meer diversiteit levert een bedrijf veel op, aldus Schippers: “Het leidt er bijvoorbeeld toe dat er meer gezichtspunten binnen een organisatie aan bod komen. Dat is gunstig: als een organisatie alleen maar bestaat uit rijke mensen die aan de Amsterdamse grachtengordel wonen – ook een stereotype trouwens – vergeet je belangrijke perspectieven. Je hebt geen idee hoe jouw product of dienst op bijvoorbeeld het platteland wordt ervaren. Misschien presenteer je het wel op een manier die voor een bepaalde groep heel onaantrekkelijk is.”
Bedrijven aan zet
Volgens de hoogleraar helpen maatregelen van de overheid niet veel: bedrijven moeten het belang van diversiteit inzien. “We hebben al een wettelijke regeling dat een derde van de raden van commissarissen uit vrouwen moet bestaan. Als dat niet lukt, moeten bedrijven zich verantwoorden. Als je naar de jaarverslagen kijkt, zie je dat veel bedrijven zich er met een Jantje van Leiden afmaken. Het hangt ook van de sanctie en controle af of een maatregel effectief is.”
Meld je aan voor de Landelijke Or-dagen!
De Landelijke Or-dagen op 25 en 26 november hebben Kracht & Invloed als thema. Het congres is dit jaar volledig digitaal en biedt keuze uit meer dan 20 digitale kennissessies.
Verschillende sessierondes bieden je interessante workshops, zoals ‘Duurzame inzetbaarheid: werknemers in eigen kracht’ of ‘Inclusief werkgeverschap en de rol van de or’.
Geef een antwoord