Vakbond FNV en ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland dringen aan op een nieuwe, derde periode van het steunpakket van de overheid in de coronacrisis. Volgens VNO-NCW wordt al met het kabinet gesproken over de mogelijkheden. Intussen geeft het CPB in het recente rapport ‘Lessen voor de NOW’ alvast aan hoe de nieuwe steun het best kan worden vormgegeven.
De maandag gepresenteerde ramingen van het Centraal Planbureau (CPB) wijzen op een kleinere economische krimp (5,1%) over 2020 dan aanvankelijk was gedacht. Eerder ging het CPB uit van 6%. Maar overheidssteun blijft nog steeds hard nodig, zegt FNV-vicevoorzitter Tuur Elzinga.
- Tip! De digitale sessie ‘Or-bijdragen aan een kansrijke strategie’ op 25 november, één van de sessies van de digitale Landelijke Or-dagen, leert je als or hoe werknemersbelangen voldoende aandacht kunnen krijgen.
Verlenging met een langere looptijd dan drie maanden
Het CPB stelt dat een tweede coronagolf desastreuze gevolgen kan hebben voor de economie, reden waarom Elzinga het steunpakket graag verlengd ziet tot zeker het einde van 2020. De vakbond heeft het liefst een regeling met een looptijd die verder gaat dan drie maanden. Het huidige steunpakket, met onder meer de loonkostensubsidie NOW 2.0, stopt op 1 oktober.
De reden dat Nederland het economisch beter doet dan landen om ons heen is volgens de FNV voor een groot deel te danken aan het steunpakket dat het kabinet en sociale partners dit voorjaar hebben afgesproken. ‘Die steun is nog steeds hard nodig en er zal een nieuw, stevig pakket nodig zijn om zoveel mogelijk banen en koopkracht te kunnen behouden’, zegt Elzinga.
Lessen voor de NOW
Het CPB pleit in het rapport ‘Lessen voor de NOW’ bij een mogelijke verlenging van deze regeling voor een lagere vergoeding van de loondoorbetaling aan werknemers.
De NOW heeft volgens het planbureau een belangrijke rol gespeeld in het behoud van werkgelegenheid aan het begin van de coronacrisis. Maar nu veel bedrijven te maken hebben met een langdurig lagere productiviteit, neemt het belang van zoeken naar ander werk toe, luidt de conclusie.
Een lager subsidiebedrag voor de loonkosten vergroot volgens het CPB de prikkel om minder productieve banen te verlaten voor meer productieve banen. Ondersteuning door omscholing en begeleiding van werk-naar-werk kan daar een bijdrage aan leveren, stelt het planbureau.
Veel minder aanvragen voor NOW 2.0
Volgens het UWV zijn tot nu toe 35.000 aanvragen voor de NOW 2.0 goedgekeurd. Daarvoor is inmiddels ruim 1,3 miljard euro uitgekeerd. Het door de aanvragende bedrijven opgegeven verwachte omzetverlies bedraagt gemiddeld 53%. De NOW 2.0 kan nog tot 31 augustus worden aangevraagd.
Het aantal aanvragen voor de NOW 2.0 is aanzienlijk lager dan voor de eerste versie van de loonkostensubsidie, waarvoor zeker 123.000 aanvragen werden goedgekeurd. De belangrijkste reden om geen NOW 2.0 aan te vragen is dat het na de periode van de lockdown weer beter gaat met bedrijven en de tegemoetkoming niet meer nodig is, zegt het UWV.
Daartegenover staat de waarschuwing van het CPB dat een mogelijke tweede golf van coronabesmettingen nieuwe economische malaise kan veroorzaken.
‘De fout van flexconstructies niet nog een keer maken’
In de nabije toekomst moeten de betere banen bij voorkeur vaste banen zijn, vindt de FNV. Het feit dat volgens cijfers van het CBS in het tweede kwartaal 272.000 mensen met flexwerk hun baan verloren, bevestigt volgens de FNV de te zwakke positie van deze mensen op de arbeidsmarkt.
De volgens Tuur Elzinga doorgeslagen flex is onder andere het gevolg van de vorige crisis. ‘Toen zijn volwaardige banen verloren gegaan. En toen het economisch beter ging en er weer meer werkgelegenheid ontstond, zijn ze veelal vervangen door goedkope flexconstructies. Die fout moet nu niet wéér worden gemaakt.’
Steunregelingen in Duitsland en het VK
De Duitse minister van Financiën Olaf Scholz wil de steunregeling in zijn land verlengen om bedrijven te helpen werknemers in dienst te houden. Hij wil het steunpakket verlengen tot een periode van 24 maanden. Ook in het Verenigd Koninkrijk gaan stemmen op om bedrijven langer financieel te ondersteunen.
Lees ook:
- Roep om verplichte coronatest werknemers, want ‘werknemers mogen niks’
- Or heeft stimulerende rol bij scholingsplicht NOW 2.0
- Reorganisatie en sociaal plan in coronatijd: wat is de rol van de or?
De Landelijke Or-dagen op 25 en 26 november: een digitaal event
De digitale sessie ‘Or-bijdragen aan een kansrijke strategie’ op 25 november, onderdeel van de Landelijke Or-dagen, leert je als or hoe werknemersbelangen voldoende aandacht krijgen en hoe blinde vlekken, arrogantie en gebrek aan realiteitszin vermeden kunnen worden.
Bekijk het programma van deze dagen.
Wees als ondernemingsraad goed voorbereid! Met de kennisbank OR in de praktijk heb je altijd toegang tot een schat aan tools, adviezen en artikelen voor een succesvolle uitoefening van je or-werk, met juridische tips en toelichtingen over de meest voorkomende or-zaken. Nu met vrij toegankelijk Coronavirusdossier. Neem nu een abonnement met 50% korting!
Geef een antwoord