De kans bestaat dat een deel van de bedrijven die de eerste ronde van de noodsteun NOW hebben aangevraagd weer geld moet terugbetalen. Dat blijkt uit gegevens van het UWV. Bij de aanvraag zijn vaak fouten gemaakt, als gevolg van aparte regels voor de subsidie waar aanvankelijk onduidelijkheid over bestond.
Uitkeringsinstantie UWV en het ministerie van Sociale Zaken overleggen nu over de regelgeving en de problemen met betrekking tot verkeerd ingevulde aanvragen van de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW).
- Tip: De digitale sessie ‘Or-bijdragen aan een kansrijke strategie’ op 25 november, onderdeel van de Landelijke Or-dagen, leert je als or hoe werknemersbelangen voldoende aandacht kunnen krijgen.
Dochterbedrijven en werkmaatschappijen
Accountants waarschuwen in het FD dat bedrijven per ongeluk fouten hebben gemaakt die mogelijk duur kunnen uitpakken. Volgens de accountants gaat het hierbij met name om delen van grotere concerns, zoals dochterbedrijven of werkmaatschappijen.
Voor dergelijke ondernemingen gelden specifieke regels voor de aanvraag. De kans bestaat dat bedrijven het voorschot dat ze op de NOW-regeling hebben gekregen moeten terugbetalen. Als de steun op onjuiste wijze is aangevraagd, voldoen deze bedrijven formeel niet aan de gestelde eisen. Het UWV zegt het probleem te kennen.
- Lees ook: Ontslagverbod en NOW 2.0 – deel II
Definitieve vaststelling in oktober
De noodsteun was bedoeld voor bedrijven die hun omzet met meer dan 20% zagen terugvallen door de uitbraak van het coronavirus. Ze konden, afhankelijk van hun omzetdaling, tot 90% van de loonkosten vergoed krijgen. In oktober begint het UWV met de definitieve vaststelling.
Bedrijven moesten bij de aanvraag van de NOW inschatten met hoeveel procent hun omzet zou dalen. Als dat achteraf minder blijkt te zijn geweest dan gedacht, moeten ze mogelijk geld terugbetalen. Ondernemingen waarvan de aanvraag werd goedgekeurd kregen 80% van de subsidie als voorschot.
Veel minder aanvragen voor noodsteun NOW 2.0
Via de eerste NOW-regeling werd tot eind juni 8 miljard euro aan voorschotten uitbetaald aan werkgevers.
Het aantal aanvragen voor de NOW 2.0 ligt met het aantal van 45.182 aanzienlijk lager dan bij de eerste NOW-regeling; het UWV keerde voor de NOW 2.0 sinds begin juli bijna 1,5 miljard euro aan coronasteun uit.
Volgens het UWV wacht een deel van de werkgevers met een mogelijke aanvraag van de NOW 2.0 tot ze een duidelijker beeld van hun omzetverlies hebben. Werkgevers hebben voor de aanvraag nog tot en met 31 augustus de tijd.
Nieuw steunpakket
Vakbond FNV en ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland dringen aan op een nieuwe, derde periode van het steunpakket van de overheid in de coronacrisis. Volgens VNO-NCW wordt al met het kabinet gesproken over de mogelijkheden. Het CPB geeft in het recente rapport ‘Lessen voor de NOW’ aan hoe de eventuele nieuwe steun het best kan worden vormgegeven.
Lees meer hierover in: Werkgevers en werknemers verwachten nieuw steunpakket
Lees ook:
- Ontslagverbod en NOW 2.0 – deel II (Column Carola Meyer)
- Roep om verplichte coronatest werknemers, want ‘werknemers mogen niks’
- Or heeft stimulerende rol bij scholingsplicht NOW 2.0
- Reorganisatie en sociaal plan in coronatijd: wat is de rol van de or?
De Landelijke Or-dagen op 25 en 26 november: een digitaal event
De digitale sessie ‘Or-bijdragen aan een kansrijke strategie’ op 25 november, onderdeel van de Landelijke Or-dagen, leert je als or hoe werknemersbelangen voldoende aandacht krijgen en hoe blinde vlekken, arrogantie en gebrek aan realiteitszin vermeden kunnen worden.
Bekijk het programma van deze dagen.
Wees als ondernemingsraad goed voorbereid! Met de kennisbank OR in de praktijk heb je altijd toegang tot een schat aan tools, adviezen en artikelen voor een succesvolle uitoefening van je or-werk, met juridische tips en toelichtingen over de meest voorkomende or-zaken. Nu met vrij toegankelijk Coronavirusdossier. Neem nu een abonnement met 50% korting!
Geef een antwoord