Mijn vorige column ging over NOW 2.0 en bedrijfseconomisch ontslag. Hieruit bleek dat reorganiseren nog steeds mogelijk is, ook al mag de subsidieaanvrager (wederom) tijdens de subsidieperiode géén ontslagaanvraag wegens bedrijfseconomische redenen bij het UWV aanvragen.
Door Carola Meyer
Doen werkgevers dat toch, dan heeft dat tot gevolg dat er op de subsidie wordt gekort. De vraag bleef: kunnen werkgevers tijdens de subsidieperiode wel reorganiseren zonder financiële gevolgen, als zij de arbeidsovereenkomsten van de getroffen werknemers beëindigen op basis van een schikking in plaats van via opzegging na ontvangst van voorafgaande toestemming daarvoor van het UVW (zogenaamde ‘ontslagvergunning’)?
Reorganisatie via schikking
Op grond van de tekst van NOW 2.0 kan ik deze vraag positief beantwoorden. De tekst over de in NOW 2.0 (en ook NOW 1) genoemde sancties verwijst alleen naar bedrijfseconomisch ontslag waarbij een ontslagvergunning bij het UWV wordt aangevraagd. Beslissend is dus of de werkgever een UWV-procedure initieert. Indien een reorganisatie via enkel schikkingen wordt geregeld, zijn de NOW-sancties dus niet van toepassing.
Tweesporenbeleid & opzegverbod
De meeste werkgevers proberen reorganisaties via schikkingen af te wikkelen. Daarom vragen veel ondernemingsraden zich af waarom werkgevers desondanks ook een UWV-procedure starten (zogenaamd ‘tweesporenbeleid’). In het geval van een schikking eindigt de arbeidsovereenkomst immers met wederzijds goedvinden en is voorafgaande toestemming van het UWV niet nodig. Dat is alleen nodig bij opzegging van de arbeidsovereenkomst.
Dat laatste is juist. Wanneer een werknemer zich echter ziekmeldt, treedt het opzegverbod in werking. Samengevat kan een werkgever de arbeidsovereenkomst van een zieke werknemer dan niet meer beëindigen wegens reorganisatie. Dit opzegverbod is echter niet van toepassing, als de werknemer zich ziekmeldt nadat de UWV-procedure reeds is gestart.
Werkgevers kunnen een zogenaamde ‘vlucht in ziekte’ dus voorkomen door een UWV-procedure te starten vóórdat ze communiceren over de reorganisatie. Werkgevers voeren daarom veelal een tweesporenbeleid: zij starten eerst de UWV-procedure en proberen daarna met de boventallig verklaarde werknemers een schikking te treffen.
Tweesporenbeleid & NOW 2.0
Gezien de sancties in NOW 2.0, rest de vraag of dit tweesporenbeleid nog steeds de voorkeur verdient. Het antwoord hierop hangt onder meer af van de vraag, hoe hoog het risico op ziekmelding is en of dit opweegt tegen de financiële sancties.
Vragen hierover? Neem contact op met Carola Meyer op meyer@boontjeadvocaten.nl.
Lees ook:
Met een proactieve en oplossingsgerichte opstelling kun je veel bereiken. In de eendaagse training Communiceren met de bestuurder op 24 september leer je hoe je met een proactieve en oplossingsgerichte opstelling veel kan bereiken.
Met de kennisbank OR in de praktijk heb je altijd toegang tot een schat aan tools, adviezen en artikelen voor een succesvolle uitoefening van je or-werk, met juridische tips en toelichtingen over de meest voorkomende or-zaken. Probeer het een maand voor maar 10 euro!
Geef een antwoord