Vloggen is razend populair. Voor ondernemingsraden is het een korte en krachtige manier om de achterban te laten zien waar ze mee bezig zijn. Zo krijgen or-leden ook echt een gezicht in de organisatie.
Door Saskia Reijnen
Niet elke collega in je organisatie heeft zin of tijd om informatie van de ondernemingsraad te lezen. Met een vlog kun je hen snel en op een aansprekende manier informeren en je toegevoegde waarde als or laten zien. Vloggen is laagdrempelig en kost weinig tijd. Wie kan praten, kan ook vloggen.
Wie kan praten, kan ook vloggen
Steeds meer ondernemingsraden omarmen sociale media en experimenteren met onder meer vlogs en livestreaming. Zij zien sociale media als een belangrijke vorm van communicatie met de achterban, ingezet om belangrijke or-doelen te bereiken.
De ondernemingsraad kan via sociale media en zeker dankzij vlogs beter zichtbaar zijn, zichzelf profileren, kandidaten werven en de missie uitdragen.
Noem de ambities van de or en sociale media kunnen voor de or werken.
- Tip! Saskia Reijnen leert je de meerwaarde van de or in beeld te brengen in haar workshop Vloggen tijdens de Or Workshopdag op 5 november 2020.
Gewoon beginnen
Door gewoon te beginnen en je missie en sociale media met elkaar te verbinden, kun je je achterban laten zien wat je als or belangrijk vindt en waar je mee bezig bent.
Sociale media zoals vlogs zijn krachtige middelen om:
- kennis en informatie te krijgen over zaken betreffende het or-lidmaatschap, maar ook over wat er speelt in de sector waarbinnen je werkt. Dankzij sociale media kom je in contact met een diversiteit aan mensen en organisaties die verschillende opvattingen en ervaringen hebben over een bepaald thema of onderwerp. Zo kun je ideeën, standpunten en meningen toetsen buiten het eigen directe or-netwerk;
- kennis te ontwikkelen. Je kunt actief kennis verzamelen, selecteren, verwerken en effectief en efficiënt informatie delen met andere or-leden;
- zichtbaar te zijn en zichtbaar te blijven voor je achterban;
- Effectief en efficiënt een netwerk op te bouwen en te onderhouden. In de eigen (netwerk)organisatie kunnen sociale media ingezet worden om signalen vanuit zelforganiserende teams op te pikken.
Lees ook: Slagen met je communicatiebeleid: tips voor de or
Ontwikkel een sociale-mediastrategie
Voor het inzetten van sociale media zijn vele formats te vinden en het is maar net wat je past en aanspreekt. Met het volgende stappenplan kan een eerste aanzet worden gegeven om een sociale-mediastrategie te ontwikkelen die past bij jullie missie en visie.
- Bepaal met elkaar de belangrijkste communicatiedoelen en koppel dit aan sociale media.
- Onderzoek hoe je doelstellingen gaat meten en gebruik daarvoor beschikbare tools.
Voor sociale media zijn hiervoor meerdere meetmodellen gecreëerd. Het gaat hierbij niet alleen om het meten van directe volgers van accounts en het aantal reacties op berichten. Het aantal likes zegt ook niet alles. Kwaliteit gaat absoluut boven kwantiteit. Het gaat met name om de relevantie van de interactie.
Vier meeteenheden die het succes van socialemedia-acties weergeven:
- conversation rate (het aantal reacties op berichten)
- applause rate (applausratio voor bijvoorbeeld vind-ik-leuk, en hartsymbool twitter)
- amplification (wanneer het bericht door mensen wordt gedeeld met het eigen netwerk)
- economic value (financiële waarde van sociale media inspanningen)
- Activiteitenplan met andere woorden op één A4 een creatief plan met acties (campagnes, content, etc) waarmee je de gestelde doelen wilt gaan behalen.
- Maak een contentplan. In dit plan bedenk je actuele en aansprekende thema’s. Deze thema’s werk je uit naar concrete ideeën voor berichten.
- Evalueer de acties van de or.
Gelijktijdig denken en doen
Een sociale-mediastrategie, dat klinkt sommige or-leden als muziek in de oren. Aan de hand van het hiervoor genoemde format is een communicatieplan zo gemaakt, maar het gaat om meer. Namelijk om de ‘communicatielenigheid’ van de or-leden, zoals willen leren, nieuwsgierig zijn, durven experimenteren en bestaande vertrouwde middelen los kunnen laten.
Van belang is bewustwording van het feit dat sociale media effectief en efficiënt ingezet kunnen worden om netwerken op te bouwen en te verbinden. Het is ook gewoon een kwestie van ‘doenken’, namelijk gelijktijdig denken en doen.
Alleen een strategisch plan uitdenken en uitwerken is dus niet genoeg. Ga tegelijkertijd aan de slag en experimenteer met nieuwe middelen. Evalueer je acties, leer samen en maak plezier. Verleid anderen om datzelfde te gaan doen. Waarom nog langer wachten?
Checklist
- De sociale-mediastrategie dient in lijn te zijn met de missie, doelen en strategie van de ondernemingsraad
- Maak geen grote plannen maar ‘Keep it simple and short’! Strategie=doelstelling + hoe jij dit als or wil bereiken
- Onderzoek welke sociale media de achterban gebruikt en hoe het staat met de toegankelijkheid op het werk
- Focus op betrokkenheid. Niet de hoeveelheid fans/likes is essentieel maar de omvang van de interactie is belangrijk voor een groot bereik
- Stel jezelf de vraag ‘zou ik dit bericht lezen, liken of delen?’
- Actualiteit voorop! Een recent bericht scoort beter dan een ‘oud’ bericht
- Stel je achterban vragen; een post met een vraag geeft meer interactie
- Wees ook actief op sociale media tussen 17.00 – 23.00!
- Succesvolle content creëren vraagt een flinke portie creativiteit en trucs. Verdiep je in de verschillende mogelijkheden die je hebt
- Vloggen en korte YouTube filmpjes hebben het meeste bereik. Foto’s en links worden minder aangeklikt. Het gaat om het vertellen van het ‘or-verhaal’
- Investeer in het ontwikkelen van specifieke vaardigheden en kennis van or-leden
- Maak afspraken over het gebruik van sociale media en maak afspraken over do’s en dont’s.
Saskia Reijnen is senior-adviseur, procesbegeleider en trainer bij Pinq.
Lees ook:
- Gebruik deze or-tools voor een meer invloedrijke rol
- Slagen met je communicatiebeleid: tips voor de or
Ontwikkel jezelf op de Or Workshopdag op 5 november 2020
Vloggen is een korte en krachtige manier om je achterban te laten zien waar je als or mee bezig bent. Saskia Reijnen leert je tijdens de Or Workshopdag in haar workshop Vloggen wat je wel en juist niet moet doen.
Geef een reactie