Beloofd is beloofd. Dat geldt voor lastenverlichtingen en voor investeringen in onderwijs, duurzaamheid en veiligheid. Ook blijft het kabinet veel geld uitgeven om banen te behouden en werkgevers te helpen zich aan te passen aan de coronacrisis. Dat zei minister Hoekstra van Financiën bij het aanbieden van de Miljoenennota aan de Tweede Kamer.
Het steunpakket voor de economie loopt nog door tot minstens juli 2021. Maar, waarschuwde minister Hoekstra ‘toch zal het niet lukken om alle pijn die het virus veroorzaakt weg te nemen’. Het kabinet probeert om zo veel mogelijk banen te behouden, en waar dat niet lukt om mensen te helpen aan ander werk, zodat zij niet in armoede en schulden terechtkomen. Om de economie een impuls te geven worden investeringen in onder meer infrastructuur ter waarde van 2 miljard euro naar voren gehaald.
- Tip! Leer in een dag alles over de mogelijkheden er zijn om vanuit HRM bij te dragen aan het functioneren van de eigen organisatie tijdens de Masterclass OR & Human Resources Strategie van de Organisatie op 29 oktober 2020. Schrijf je nu in!
Inkomstenbelasting verschuift naar vermogen
De lasten voor burgers gaan in 2021 omlaag door een lager belastingtarief in de eerste schijf van de inkomstenbelasting. Die daalt met 0,2 procent, van 37,35 naar 37,10 procent. Daarbij komt een stijging van de arbeidskorting, met maximaal €463. De ouderenkorting neemt toe met 55 euro. Gezinnen met meer dan twee kinderen krijgen per jaar €617 per kind extra kindgebonden budget vanaf het derde kind. De vrijstelling van de vermogensrendementsheffing op spaargeld in box 3 gaat omhoog van 30.846 naar 50.000 euro. Dit bedrag geldt per individu, partners hebben dus het dubbele aan vrijstelling. Wie meer vermogen heeft, betaalt over dat meerdere juist meer inkomstenbelasting. De heffing over het fictieve rendement gaat van 30 naar 31 procent.
Kabinet probeert mensen uit armoede en schulden te houden
Het mkb betaalt minder winstbelasting. De voorgenomen verlaging van het hoogste tarief van de vennootschapsbelasting – van 25 naar 21,7 procent – gaat niet door. Een deel van die opbrengst sluist het kabinet terug naar het mkb via een verlaging van het laagste tarief van de vennootschapsbelasting.
De zelfstandigenaftrek, het bedrag dat ondernemers mogen aftrekken van hun belastbare winst, gaat omlaag. De verlaging gaat in stappen van 360 euro per jaar, tegen 250 euro in eerdere plannen. Zo is de aftrekpost volgend jaar 6670 euro, en daalt uiteindelijk naar 3240 euro in 2036, in plaats van de eerdere bodem van 5000 euro in 2028. Alleen volgend jaar wordt dat fiscaal nog volledig gecompenseerd.
Compensatie en investeringen
Ook trekt het kabinet vrij veel geld uit voor compensatie van ouders die zijn gedupeerd door streng en onterecht optreden van de overheid bij terugvorderen van kinderopvangtoeslag. De woningbouw, de jeugdzorg en aanvullend klimaatbeleid kunnen ook rekenen op extra investeringen. Voor het onderwijs, de zorg en de bestrijding van zware criminaliteit komt structureel meer geld beschikbaar. Een ‘schuldensaneringsfonds’ met een startkapitaal van 30 miljoen euro moet mensen gaan helpen die met ondraaglijke schulden kampen.
Er komt een CO2-heffing. De meest vervuilende industrie gaat betalen voor de uitstoot van CO2. Bedrijven krijgen een vrijstelling tot een plafond aan uitstoot. Volgend jaar wordt het laatste volledige jaar waarin nog gas wordt gewonnen uit de Groningse bodem. Medio 2022 gaat de gaswinning naar nul.
De premie voor de verplichte basiszorgverzekering gaat volgend jaar naar verwachting licht omhoog. Bij een gemiddelde premie van 4.121 euro voor een gezin met 2 kinderen stijgt de basispremie op jaarbasis met 37 euro omhoog. Het eigen risico blijft stabiel op 385 euro per jaar.
Nog een prioriteit voor het kabinet is de versterking van de Nederlandse economie op de langere termijn. Daarom richt het kabinet een Nationaal Groeifonds op, en stopt er 20 miljard euro in tussen nu en 2025.
Opleiding Or en arbeidsvoorwaarden op 8 oktober
Na Prinsjesdag verandert er weer heel wat aan de arbeidsvoorwaarden. Leer alles over bevoegdheden van de ondernemingsraad op het gebied van arbeidsvoorwaarden tijdens de eendaagse opleiding Or & Arbeidsvoorwaarden op 8 oktober.
Reacties: straf voor ondernemen
De versnelde afbouw van de zelfstandigenaftrek leidt tot verbijstering onder zzp’ers. Volgens belangenorganisatie Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO) voelt de maatregel als een straf voor ondernemerschap. PZO noemt de belastingkorting belangrijk voor zelfstandigen om een buffer op te bouwen. PZO is wel positief over de inzet op investeringen door het kabinet. ‘Dat is goed nieuws, ook voor zelfstandigen. Hierdoor blijven veel opdrachten voor zelfstandigen behouden.’
Ondernemers hebben vertrouwen
VNO-NCW en MKB-Nederland staan positief tegenover de koers van het kabinet om investerend de crisis uit te komen. Het steun- en herstelpakket, het nieuwe Groeifonds, de nieuwe investeringskorting en de tal van andere maatregelen geven vertrouwen, aldus de ondernemersverenigingen.
Voorzitter van VNO-NCW Ingrid Thijssen noemt het ‘verstandig’ dat er in crisistijd wordt gekozen voor investeren en dus voor banen. Ook vindt Thijssen het belangrijk dat de investeringen toekomstgericht zijn en dat mensen aan nieuw werk worden geholpen vóórdat ze werkloos worden.
Verstandig om in crisistijd te kiezen voor investeren en dus voor banen
Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland, denkt dat de verlaging van de vennootschapsbelasting veel mkb’ers komende jaren een zetje in de rug geeft. Maar ‘de fiscale maatregelen tegen familiebedrijven in box 2, de versnelde afbouw van de zelfstandigenaftrek en het feit dat er nog steeds onbedoeld ondernemers buiten de corona-steunmaatregelen vallen, helpen niet. We gaan de komende maanden kijken wat we politiek voor elkaar kunnen boksen om dat te verbeteren.’
Ondernemersorganisatie FME is ’zeer teleurgesteld’ dat het kabinet niet meer investeert in een leven lang leren. ‘Er wordt weliswaar flink geïnvesteerd in innovatie via het Nationaal Groeifonds, maar dat heeft alleen zin als er ook voldoende technologisch bij- en omgeschoolde medewerkers zijn. Het zijn de mensen die de investeringen omzetten in nieuwe technologieën en producten,’ zegt FME-voorzitter Ineke Dezentjé. ‘We moeten ons uit de crisis innoveren en daarvoor hebben een goed opgeleide beroepsbevolking nodig. Die is er in de technologische industrie nu nog steeds onvoldoende.’
- Tip! Spijker je kennis over alle aspecten van medezeggenschap snel bij tijdens de OR workshopdag op 5 november 2020. Stel jouw ideale dag samen door uit 14 workshops de 2 meest passende te kiezen.
‘Zonnige dag, met nare afdronk’
Het CNV vindt het mooi nieuws dat veel Nederlanders er in koopkracht op vooruit gaan. Maar ‘feit blijft dat de coronacrisis als een donkere wolk boven de Nederlandse economie hangt: we zien meer dan een half miljoen werklozen tegemoet. Dit geeft deze zonnige dag een nare afdronk.’ Voorzitter Fortuin voorziet grote verschuivingen op de arbeidsmarkt komend jaar. ‘Waar de ene sector tekorten kent, loopt de werkloosheid in andere sectoren snel op.’ Fortuin is te spreken over de ‘immense’ steunpakketten om massawerkloosheid te voorkomen. ‘Het aantal werklozen blijft hierdoor enigszins beperkt. De volgende stap is om tienduizenden mensen naar een nieuwe baan begeleiden. Het CNV denkt hierin graag mee.’
FNV: behouden werk op eerste plaats
‘Voor de komende periode is het van heel groot belang dat mensen hun werk kunnen houden. Als dat werk verdwijnt willen we dat ze een werkgarantie krijgen en worden bijgeschoold naar nieuw werk.’ Dat zegt FNV-voorzitter Han Busker in een reactie op de Troonrede.
Busker benadrukt dat de FNV wil voorkomen dat mensen werkloos raken. ‘De crisis onderstreept het probleem van de doorgeschoten flexibilisering op de arbeidsmarkt. Bij de steunpakketten lukte het behouden van werk en inkomen voor mensen met een vast contract aanzienlijk beter dan voor uitzendkrachten, mensen met oproepcontacten en zelfstandigen. Jongeren zullen flink baat hebben bij meer vaste banen, investeringen in onderwijs en plaatsmaakregelingen.’
De FNV ondersteunt de maatregelen van het kabinet in de verschillende steunpakketten, maar ziet er ook een uitgelezen kans in om de investeringen te koppelen aan arbeidsmarktbeleid en verduurzaming om de klimaatdoelen dichterbij te brengen. Busker: ‘In de investeringsprogramma’s moeten de voorwaarden worden opgenomen die ertoe leiden dat het vaste contract de norm is, onzekere contracten worden beperkt en dat de cao wordt nageleefd.’
Lees ook:
- Update Coronacrisis voor de or en Prinsjesdag
- Or kan circulaire economie aanjagen
- Kies de juiste overlegstategie bij reorganisaties
De Landelijke Or-dagen op 25 en 26 november: een digitaal event
De digitale sessie ‘Or-bijdragen aan een kansrijke strategie’ op 25 november, onderdeel van de Landelijke Or-dagen, leert je als or hoe werknemersbelangen voldoende aandacht krijgen en hoe blinde vlekken, arrogantie en gebrek aan realiteitszin vermeden kunnen worden.
Bekijk het programma van deze dagen.
Geef een antwoord