In alle hectiek rondom corona is het u (en eerlijk gezegd ook mij) wellicht ontschoten dat een goede bekende afgelopen mei 70 jaar is geworden: de Wet op de ondernemingsraden (WOR).
De Wet is in 1950 ingevoerd, in een periode vlak na de Tweede Wereldoorlog, waarin het saamhorigheidsgevoel sterk was. Nadat eerder de sociaaldemocraten en een enkele verlichte ondernemer al pleitten voor medezeggenschap van werknemers in de onderneming waar zij werkzaam waren, waren de geesten na vijf bittere jaren van onderdrukking in bredere zin rijp om daar vorm aan te geven. Gezamenlijk de schouders gaan zetten onder de wederopbouw van Nederland, dat was het motto. En daarin pasten meer evenwichtige verhoudingen binnen de ondernemingen, met een in de wet verankerde rol voor de werknemers.
De overlegvergadering
De inmiddels 70-jarige heeft in de loop der jaren de nodige ingrepen ondergaan. Zo maakt de bestuurder sinds 1979 geen deel meer uit van de ondernemingsraad, en werd de or een zelfstandig orgaan met gekozen leden. In een overlegvergadering kon de or overleggen met de bestuurder.
-
- Tip: Tijdens de Landelijke Or-dagen op 25 en 26 november gaat Justine Feitsma aan de hand van best practices in op mogelijkheden om jongeren beter te betrekken bij de or.
In datzelfde jaar werden de bevoegdheden van de ondernemingsraad aanzienlijk uitgebreid. Zoals over het aantal besluiten waarover advies gevraagd moest worden. Maar ook verviel de bepaling dat géén advies nodig was als zwaarwichtige redenen zich daartegen verzetten. Een belangrijke wijziging betrof ook de invoering van de Wet bij de overheid in 1995. Nadien is de WOR nog een aantal keren veranderd, maar fundamentele inhoudelijke wijzigingen zijn uitgebleven.
Tijd voor een WOR-update?
Dat roept de vraag op of het misschien tijd is voor een ‘update’, zoals we dat ook op regelmatige wijze plegen te doen op laptops en op mobiele telefoons. Onderwerpen? Om er maar eens twee te noemen: beïnvloeding van beleid, en besluitvorming in concernverband waar de ondernemingsraad op lager niveau zich mee geconfronteerd ziet. Het lijkt mij een uitdaging daar iets mee te doen voor onze oude vriend 75 jaar is.
Joost van Mierlo
De Voort Advocaten | Mediators
Lees ook:
- Wijziging WOR voor aantrekkelijker or-werk
- WOR artikel 25: adviesrecht
- Hoe ziet de toekomst WOR eruit?
Basiscursus Medezeggenschap, onder meer op 29 oktober 2020 en 3 december 2020
Voor een professionele ondernemingsraad is het belangrijk dat hij organisatieverandering zowel conceptueel als praktisch kan benaderen. Deze tweezijdige benadering staat dan ook centraal tijdens de training. Strategie, structuur en cultuur zijn daarbij op inzichtelijke en handzame wijze met elkaar verbonden, zodat de or zijn rol van volwaardige gesprekspartner met glans vervult. Bekijk het programma en de inschrijvingsopties.
Geef een antwoord