Het kabinet zet een streep door de korting op de premie van de verplichte basiszorgverzekering voor collectiviteiten. Dat heeft minister Tamara van Ark van Medische Zorg de Tweede Kamer schriftelijk laten weten.
Het kabinet wil af van de collectiviteitskortingen op de basisverzekering omdat die in de woorden van Van Ark vaak een sigaar uit eigen doos zijn. ‘De zorgpolis is er voor iedereen, en dat vraagt om solidariteit met elkaar. Zodat de collectieve korting voor de een niet wordt betaald uit de portemonnee van een ander’, aldus Van Ark. Bovendien leidt afschaffing tot een overzichtelijker polisaanbod.
- Tip! Met de Verdiepingscursus Advies- en instemmingsrecht weet je veel sneller wat wel en niet valt onder het adviesrecht of onder het instemmingsrecht. Ook heb je dan duidelijker voor ogen wat het voorgenomen besluit exact inhoudt en welke gevolgen dat voor de werknemers heeft.
Kruissubsidiëring
Ook was het de bedoeling dat de verzekeraars zorginhoudelijke afspraken zouden maken bij de collectieve verzekeringen, die besparingen zouden opleveren. Volgens de minister is dat niet gebeurd. In plaats daarvan ontstond ‘kruissubsidiëring’: constructies waarbij verzekeraars eerst de prijs voor alle verzekerden verhogen en daarop vervolgens een korting weggeven voor bepaalde groepen, zoals gezonde jongeren.
Korting was al minder
Veel werkgevers bieden hun mensen al jarenlang een collectieve (basis)zorgverzekering aan. Die gaf een korting van 10 procent op de premie; vaak voor het hele gezin. Ook voor de zorgverzekeraars was dat een voordelige regeling. De extra premies leverden meer op dan de verleende korting. Maar dit jaar verminderde het kabinet de korting voor de basisverzekering al van 10 naar hoogstens 5 procent. Toch gebruikt nog ruim de helft van alle Nederlanders een vorm van collectiviteitskorting.
Omdat een wetswijziging nodig is, verwacht Van Ark dat deze korting in elk geval volgend jaar en voor 2022 blijft bestaan. Kortingen op aanvullende verzekering blijven wel mogelijk. Hierbij dringen werkgevers en de Raad voor Volksgezondheid en Zorg (RVZ) aan op gebruiken van de collectiviteitskorting om een gezonde leefstijl te bevorderen.
Lees ook:
De Landelijke Or-dagen op 25 en 26 november: een digitaal event
De digitale sessie ‘Or-bijdragen aan een kansrijke strategie’ op 25 november, onderdeel van de Landelijke Or-dagen, leert je als or hoe werknemersbelangen voldoende aandacht krijgen en hoe blinde vlekken, arrogantie en gebrek aan realiteitszin vermeden kunnen worden.
Bekijk het programma van deze dagen.
Geef een antwoord