Nederland neemt steeds meer, en strengere maatregelen tegen Covid-19. Bij steeds meer organisaties worden de gevolgen van overheidsmaatregelen merkbaar. Dit vraagt veel van de ondernemingsraad (or) en de bestuurder. Mede hierom heeft de SER-commissie Bevordering Medezeggenschap (CBM) een handreiking gemaakt over het overleg tussen or en bestuurder in deze crisistijd.
De handreiking gaat in op het overleg tussen or en bestuurder, maar behandelt ook het contact van de or met vakbonden en collega’s. Wat mag, moet, kan én wat niet? Zo kan de speelruimte voor or en bestuurder beperkter zijn door maatregelen van de overheid en door het primaat van de cao. Toch kunnen or en bestuurder tijdig overleggen over belangrijke onderwerpen, ook als die (nog) niet advies- of instemmingsplichtig zijn. Zelfs wanneer de tijdsdruk hoog is, en er extra taken bijkomen voor or en bestuurder. Het initiatiefrecht (art. 23 WOR) is tijdens deze crisis zeker belangrijker geworden.
Weten wat er speelt nu extra belangrijk
Ook bestuurders hebben nog nooit een COVID-19-crisis meegemaakt. Dus: weten wat er speelt op de (thuis)werkvloer en gebruik maken van de kennis in de organisatie is nu extra belangrijk. De or kan signalen en creatieve ideeën van medewerkers opvangen, ophalen en verzamelen. Medewerkers en or kunnen zo meedenken en oplossingen aandragen bij de bestuurder.
Mede hierom focust deze handreiking vooral op niet-reguliere vraagstukken, die zich vooral in crisistijd voordoen. De handreiking behandelt onder andere:
- de Tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid (NOW);
- veilig en gezond (thuis)werken met inachtneming van ieders privacy;
- wijziging van arbeidsvoorwaarden en reorganisaties.
Ook gaat de handreiking in op de gevolgen voor het or-werk.
In de handreiking (te downloaden vanaf de website van de SER) zijn veel tips voor or en bestuurder opgenomen. Veel van die tips zijn trouwens ook bruikbaar als er geen sprake is van een pandemie. Maar ze gelden nu eens te meer.
Lees ook:
- Overleg liever met de bestuurder
- Coronacrisis: wat de or moet weten
- Betere besluiten met deep democracy
De Landelijke Or-dagen op 25 en 26 november: een digitaal event
De digitale sessie ‘Or-bijdragen aan een kansrijke strategie’ op 25 november, onderdeel van de Landelijke Or-dagen, leert je als or hoe werknemersbelangen voldoende aandacht krijgen en hoe blinde vlekken, arrogantie en gebrek aan realiteitszin vermeden kunnen worden.
Bekijk het programma van deze dagen.
Tip: lees het boek van Niko Manshanden Ondernemingsraad en (corona)recessie
Hoe de OR actief kan bijdragen aan een duurzaam herstel van onderneming en werkgelegenheid
Dit boek gaat over hoe de OR actief kan bijdragen aan een duurzaam herstel van onderneming en werkgelegenheid. Het behandelt de rol van de OR bij recessie met aandacht voor strategisch beleid, duurzaam ondernemen en goede arbeidsomstandigheden.
Met dit boek heeft de OR een praktische gids in handen die de OR op weg helpt bij het vinden van de juiste aanpak in tijden van recessie.
Geef een reactie