Een van de grootste voordelen van het initiatiefrecht is: een ondernemingsraad hoeft niet te wachten tot de bestuurder een onderwerp bij hem op het bordje legt. Met het indienen van een initiatiefvoorstel plaatst de ondernemingsraad een onderwerp op de agenda van het overleg. Door boven dit voorstel ‘initiatiefvoorstel’ te zetten, krijgt het automatisch extra aandacht.
De or onderstreept daarmee namelijk dat het voor de raad een belangrijk onderwerp is waarover hij met de bestuurder wil overleggen. Bovendien zal de bestuurder er ook gemotiveerd op moeten reageren. Als je naar de achterban communiceert dat je als or een initiatiefvoorstel hebt ingediend, maak je meteen duidelijk waar de ondernemingsraad mee bezig is. Bovendien laat je als or zien welke onderwerpen hij belangrijk vindt.
Initiatiefvoorstel kent geen beroepsrecht
De WOR biedt geen mogelijkheid om beroep aan te tekenen indien de or het niet eens is met een besluit dat de ondernemer neemt naar aanleiding van een initiatiefvoorstel. Daarom wordt weleens gesteld dat het initiatiefrecht een recht is van minder of weinig betekenis. Die opvatting delen wij totaal niet, om de volgende redenen:
- De or procedeert maar in een zeer beperkt aantal gevallen. De meeste resultaten worden in het overleg bereikt.
- Mocht een bestuurder een initiatiefvoorstel afwijzen, dan valt niet uit te sluiten dat hetzelfde onderwerp later toch nog in het overleg aan de orde komt. Maar dan tijdens een voorgenomen besluit van de bestuurder. De functie van het initiatiefvoorstel is dan dat de or al vroegtijdig kenbaar gemaakt heeft hoe hij tegen het onderwerp aankijkt.
Conclusie
Het initiatiefrecht is een vergaande bevoegdheid: over iedere aangelegenheid aangaande de onderneming kan de or namelijk meepraten en voorstellen doen. Het etiket ‘initiatiefvoorstel’op een schriftelijk voorstel van de or geeft het een extra lading. Zowel in het intern overleg als in de communicatie naar de achterban. Ondernemingsraden zouden van deze bevoegdheid nog meer gebruik kunnen maken.
Door Loe Sprengers, Martijn Vaessen, Jasper de Waard
Advocaten bij Sprengers Advocaten
De Landelijke Or-dagen op 25 en 26 november: een digitaal event
Martijn Vaessen en Rudi van der Stege zijn sprekers op de Landelijke OR-dagen, die dit jaar in het thema staan van ‘kracht en invloed’. Het event op 25 en 26 november is volledig digitaal. Met ruim 20 digitale kennissessies, livestream verbinding én online netwerkmogelijkheden. Doe mee en kom sterker voor de dag in deze tijd dat de or relevanter dan ooit is! Bekijk het programma van deze dagen.
Geef een antwoord