Vakbonden en leden van de ondernemingsraad bij Tata Steel Nederland zijn verbaasd en boos over het uitlekken van het aantal banen dat zou moeten verdwijnen. Eind september maakte De Telegraaf bekend dat 830 tot 850 arbeidsplaatsen moeten verdwijnen. De stroom geruchten en schandalen rond de toekomst van het staalbedrijf houdt aan.
De aantallen werden al bekend enkele minuten nadat een groot overleg tussen vakbonden, de ondernemingsraad en de Europese en Nederlandse directie was begonnen. Afspraak was om geen aantallen te noemen tot na een ‘uitvoerig overleg’ met de vakbonden.
- Tip! Met de Verdiepingscursus Advies- en instemmingsrecht weet je veel sneller wat wel en niet valt onder het adviesrecht of onder het instemmingsrecht. Ook heb je dan duidelijker voor ogen wat het voorgenomen besluit exact inhoudt en welke gevolgen dat voor de werknemers heeft.
Die vergaderronde, over de positie van Tata Steel Nederland binnen de Europese tak van het concern, werd volgens or-voorzitter Frits van Wieringen snel afgebroken. ‘De basis voor vertrouwen is weg. We werden geschoffeerd’, aldus Van Wieringen. ‘We hebben nog helemaal geen plannen gezien of een adviesaanvraag gekregen.’
Woordvoerders voor Tata Steel Europe en Tata Steel Nederland willen of kunnen aantallen niet bevestigen. In een bericht aan werknemers stelt de Nederlandse directie het te betreuren ‘dat een getal als dit in de pers belandt. Er is noch door TSE (Tata Steel Europe, red.), noch door TSN (Tata Steel Nederland, red.) een getal aan de pers genoemd’, schrijven directieleden Hans van den Berg en Co van Dort. Ze benadrukken tegelijkertijd dat zij als Nederlandse directie nooit een getal hebben genoemd.
Bewust gelekt?
FNV-bestuurder Roel Berghuis houdt er rekening mee dat bewust is gelekt, om druk op de onderhandelingen te zetten. Dat zet kwaad bloed. ‘Het vertrouwen is weg. We gaan ons nu beraden over wat we ermee moeten.’ CNV-collega Peter Böeseken vult aan: ‘Mijn leden voelen zich niet meer serieus genomen en zullen bij het minst of geringste de actievoeten in beweging zetten.’
En deze week ontstond volgens De Volkskrant een nieuwe aanvaring tussen de or en de ceo Henrik Adam, toen de ondernemingsraad het functioneren van een leidinggevende aan de orde stelde bij de afdeling communicatie en public affairs.
Banengarantie
Het banenverlies zou extra wrang zijn, gelet op de garantie dat tot 1 oktober 2026 geen gedwongen ontslagen zullen vallen bij Tata Steel in IJmuiden. Die garantie op werkgelegenheid is onderdeel van een ruimer akkoord dat FNV en CNV eind augustus hebben gesloten met het bedrijf. Onderdeel van dat akkoord is ook een verlenging van het generatiepact met twee jaar, tot en met eind 2024. In dat pact staat onder meer dat mensen na hun 60e nog voor 50 procent kunnen doorwerken, met behoud van pensioenopbouw en 77 tot 90 procent van het loon, afhankelijk van de hoogte van het huidige salaris.
Ook heeft Tata Steel in dat akkoord beloofd aan de bonden in principe geen onderdelen van de Nederlandse tak te verkopen. Die belofte staat volgens het Volkskrant-artikel op losse schroeven na geruchten over verkoop van het Britse deel van Tata aan de Chinese staalproducent Jingye Group, die eerder ook al andere onderdelen van het voormalige British Steel overnam. Het Indiase moederbedrijf zou graag ook afwillen van de Nederlandse tak. Met de vakbonden denkt PvdA-Kamerlid William Moorlag aan overname door een Nederlandse publiek-private constructie, met regionale ontwikkelingsmaatschappijen en pensioenfondsen naast de staat als participanten.
Jaarverslag
Eerder in september ontstond ook onrust over het voortbestaan van het noodlijdende staalconcern in IJmuiden. Volgens het jaarverslag heeft het bestuur ‘een redelijke verwachting’ dat het Europese moederbedrijf over genoeg financiering beschikt om te blijven voortbestaan. Maar de coronacrisis zorgt voor zo veel onzekerheid dat er ‘significante twijfel’ kan ontstaan over de toekomst van het bedrijf.
Tata is hard op zoek naar manieren om kosten te besparen bij de verlieslatende activiteiten in Europa. Tata Steel kampt net zoals branchegenoten met gedaalde staalprijzen, mede door de toestroom van goedkoop staal uit China. In de eerste negen maanden van haar gebroken boekjaar behaalde de fabriek in IJmuiden een operationeel verlies van omgerekend 87 miljoen euro. De reorganisatie moet leiden tot een verbetering van het bedrijfsresultaat met 745 miljoen euro.
Tip: lees het boek van Niko Manshanden Ondernemingsraad en (corona)recessie
Hoe de OR actief kan bijdragen aan een duurzaam herstel van onderneming en werkgelegenheid
Dit boek gaat over hoe de OR actief kan bijdragen aan een duurzaam herstel van onderneming en werkgelegenheid. Het behandelt de rol van de OR bij recessie met aandacht voor strategisch beleid, duurzaam ondernemen en goede arbeidsomstandigheden.
Met dit boek heeft de OR een praktische gids in handen die de OR op weg helpt bij het vinden van de juiste aanpak in tijden van recessie.
Opleiding Or en organisatieverandering op 5 november
Voor een professionele ondernemingsraad is het belangrijk dat hij organisatieverandering zowel conceptueel als praktisch kan benaderen. Deze tweezijdige benadering staat dan ook centraal tijdens de training. Strategie, structuur en cultuur worden daarbij op inzichtelijke en handzame wijze met elkaar verbonden, zodat de or zijn rol van volwaardige gesprekspartner glansrijk kan vervullen.
Geef een antwoord