Een meerderheid van de werkenden vindt dat een mondkapje dragen op het werk verplicht moet worden. Ze willen af van het advies dat de regering hierover heeft gegeven. Zo blijkt uit een enquête van vakbond CNV onder 1250 leden.
‘Zeker in beroepen waar de 1,5 meter afstand nauwelijks haalbaar is, zou iedereen een mondkapje moeten dragen’, aldus CNV-voorzitter Piet Fortuin. Het gaat dan om winkels, horeca en in de productie. De verplichting zou voor zowel klanten, omstanders als voor werkenden moeten gelden.
- Tip! Arbo en thuiswerken? Voor velen is dat een duister mijnenveld. Wat kan, mag en moet je als werkgever? En als werknemer? Tijdens de 18e editie van de Landelijke VGWM-dagen op 9, 10 en 11 maart 2021 praten onze experts je – volledig online – helemaal bij. Bekijk het programma.
Bij de keuze tussen verplichting of dringend advies kiest 64 procent van de ondervraagden voor een verplichting. Bijna 6 van elke 10 CNV-leden vindt het huidige advies onduidelijk. Een derde van de ondervraagden vindt dat een mondkapje op de werkvloer sowieso verplicht moet worden.
Omgang met coronaregels wordt steeds lakser
Veel ondervraagden in het CNV-onderzoek geven aan dat mensen met klachten, waaronder verkoudheid, gewoon naar het werk komen. Bijna 1 ondervraagde op elke 5 heeft dit megemaakt. Daarbij valt ook op dat werkgevers steeds lakser omgaan met coronaregels. Ook wordt iets meer dan 1 op elke 6 ondervraagden (16%) die thuis kunnen werken gevraagd om toch op de zaak te komen werken.
Vooral in supermarkten neemt de druk op personeel toe, net als in distributiecentra. Dit melden FNV en CNV. De meeste zieke werknemers in deze branches blijven nog thuis. Maar volgens NOS Stories hebben tientallen zieke medewerkers in supermarkten en distributiecentra de opdracht gekregen om door te werken. Er zou anders een tekort aan personeel zijn. Het CNV vindt dat de werkplek hierdoor een broeinest voor coronabesmettingen wordt. Volgens het Centraal Bureau Levensmiddelen CBL blijven bijna alle zieke werknemers thuis. Een woordvoerder wijt de problemen vooral aan het trage testen bij de GGD’s. Daarom zouden steeds meer supermarkten werken met commerciële testbureaus.
Sneltests
Voorzitter Fortuin van het CNV is er niet gerust op. ‘Als we dit doortrekken naar alle werkenden, betekent het dat 1,5 miljoen werkenden collega’s om zich heen hebben met klachten. En daarmee een verhoogd risico op corona lopen. De werkplek wordt daarmee een broeinest voor coronabesmetting. Dit kunnen we ons niet veroorloven. We komen hier alleen doorheen als iedereen zich aan de maatregelen houdt, zowel werkgevers als werknemers.’ De vakbond pleit voor snel verder invoeren van de sneltests, zodat iedereen met klachten snel weet waar hij of zij aan toe is.
Adempauze
De FNV is geen voorstander van een mondkapjesplicht voor winkelpersoneel. De vakbond vindt handhaving van de anderhalfmeterregel belangrijker bij het voorkomen van verdere verspreiding van het coronavirus. Maar als een winkel toch een mondkapjesbeleid voert, dan is het volgens de bond belangrijk dat de medewerkers hierbij inspraak hebben, en dat het veilig en werkbaar gebeurt. Daarbij hoort duidelijkheid, wat de FNV betreft. Het ‘dringende’ advies van de regering zorgt volgens de FNV voor vervelende situaties op de werkvloer als klanten in discussie gaan. Mocht de werkgever het mondkapje verplicht stellen, dan wil de FNV elk uur een ‘adempauze’ van een kwartier. Dat kan ook door elke 15 minuten ergens te werken waar het mondkapje af kan. Ook moet de werkgever regelmatig verse mondkapjes beschikbaar stellen. Overigens zou de ondernemingsraad minstens vooraf in zo’n besluit van de werkgever gekend moeten worden, vindt de vakbond.
Studiedag Arbo voor de or op 15 december (ook online te volgen)
Veilig en gezond werken, hoe kun je daar als or in een door corona veranderde werkomgeving aan bijdragen? De Studiedag Arbo voor de or op 15 december helpt je met inspirerende voorbeelden en workshops. Bijvoorbeeld de workshop Vitaliteit! Nu belangrijker dan ooit.
Tja, gewoon een weekje verkouden zijn is er nu niet meer bij!