In mijn vorige column heb ik de voornaamste wijzigingen van NOW 3.0 ten opzichte van NOW 2.0 belicht. Inmiddels is er weer meer bekend over NOW 3.0. De belangrijkste punten heb ik hieronder samengevat.
Door Carola Meijer
Ontslagboetes afgeschaft
Inkrimpen van het personeelsbestand wordt onder NOW 3.0 makkelijker. Onder NOW 2.0 leidde het indienen van een ontslagaanvraag bij het UWV ertoe dat 90% van de loonsom van de betreffende werknemer over een periode van drie maanden afging van de subsidie. Bij een collectief ontslag waarbij de werkgever er niet in slaagde om een akkoord met de vakbonden te sluiten, werd bovendien 5% op de volledige subsidie gekort. Deze ‘ontslagboetes’ komen onder NOW 3.0 te vervallen.
Inspanningsplicht begeleiding naar ander werk
NOW 3.0 introduceert wel een ander soort boete. De werkgever wordt onder NOW 3.0 verplicht zich in te spannen om de werknemers, van wie de arbeidsovereenkomsten om bedrijfseconomische redenen worden beëindigd, te begeleiden naar een nieuwe baan. Het kabinet reikt de werkgever daarvoor met een sociaal pakket diverse mogelijkheden aan. Waaronder het inrichten van regionale mobiliteitsteams en (om)scholingsbudgetten. Op zijn minst verwacht de overheid van de werkgever dat hij vraagt aan het UWV welke ondersteuning hij kan verwachten bij het begeleiden van werk naar werk van werknemers waarvoor hij een ontslagaanvraag indient.
Bij de vaststelling van de subsidie controleert UWV of de werkgever in het subsidietijdvak aan die verplichting heeft voldaan. Blijkt dat niet het geval, dan wordt de subsidie met 5% gekort. Overigens lijkt deze verplichting alleen te gelden als de werkgever een ontslagaanvraag heeft ingediend bij het UWV. Als de werkgever de arbeidsovereenkomsten heeft beëindigd met wederzijds goedvinden, lijkt deze verplichting niet te gelden.
Rol ondernemingsraden
Hier ligt mijns inziens een rol voor or’s die met een reorganisatie worden geconfronteerd. De or kan pro-actief voorstellen doen tijdens de gesprekken over de maatregelen van de bestuurder om de gevolgen van de reorganisatie voor de betrokken werknemers op te vangen. Zo kan de or zelf met voorstellen komen over de manier waarop de onderneming de inspanningsplicht kan invullen voor begeleiding naar ander werk.
De NOW 3.0 wordt naar verwachting eind oktober officieel gepubliceerd.
Vragen hierover? Neem contact op met Carola Meyer op meyer@boontjeadvocaten.nl.
Tip: lees het boek van Niko Manshanden Ondernemingsraad en (corona)recessie
Hoe de OR actief kan bijdragen aan een duurzaam herstel van onderneming en werkgelegenheid
Dit boek gaat over hoe de OR actief kan bijdragen aan een duurzaam herstel van onderneming en werkgelegenheid. Het behandelt de rol van de OR bij recessie met aandacht voor strategisch beleid, duurzaam ondernemen en goede arbeidsomstandigheden.
Met dit boek heeft de OR een praktische gids in handen die de OR op weg helpt bij het vinden van de juiste aanpak in tijden van recessie.
Geef een reactie