De coronacrisis zet organisaties en sectoren op z’n kop. De gevolgen zijn heel verschillend. In sommige sectoren is het druk, heel druk, denk bijvoorbeeld aan de zorg en de pakketbezorging. In andere sectoren is de markt ingestort en dreigen faillissementen.
Om medewerkers in de bedreigde sectoren toekomst te bieden zet de overheid in op scholing als onderdeel van de NOW-regelingen. Bij de NOW2-regeling ging het om een ‘inspanningsplicht’. Wilde een werkgever de steun gebruiken, dan moest hij zich inspannen om werknemers om- of bij te scholen. Ook in het steunpakket bij de NOW3-regeling is 1 miljard euro vrijgemaakt voor om- en bijscholing. Tien procent van de subsidie op loonkosten gaat erin zitten. Bij ontslag moet de werkgever afspraken maken over scholing met het UWV. Anders kost hem dat nog eens 5 procent subsidie.
Staat scholing op de agenda?
Verplichtingen opleggen werkt niet altijd. Ook gaan bedrijven er soms anders mee om dan de wetgever had bedoeld. De NVMz wil daarom samen met BNR Nieuwsradio onderzoeken in hoeverre om- en bijscholing nu op de agenda staat bij werkgevers en ondernemings- en medezeggenschapsraden. Hoe zien de afspraken over omscholing uit de steunpakketten eruit in de praktijk? Hoe gaan bedrijven en instellingen om met deze verplichtingen?
Het onderzoek bestaat uit een korte enquête met 8 vragen. Wilt u ook meedoen? Klik op deze link om mee te doen aan het onderzoek. Wilt u op de hoogte gehouden worden van de uitkomsten? Vink dan het hokje aan dat staat onder de vraag naar uw e-mail adres. Bij voorbaat dank!
De Landelijke Or-dagen op 25 en 26 november: een digitaal event
De digitale sessie ‘Or-bijdragen aan een kansrijke strategie’ op 25 november, onderdeel van de Landelijke Or-dagen, leert je als or hoe werknemersbelangen voldoende aandacht krijgen en hoe blinde vlekken, arrogantie en gebrek aan realiteitszin vermeden kunnen worden.
Bekijk het programma van deze dagen.
Geef een reactie