Geen hoge WW-premie voor tijdelijke krachten. Gebruik die corona-app maar niet, anders moet je in quarantaine. Richt een quarantainefonds op. Het derde steunpakket is te mager. Kom met slimmer maatwerk. Het bedrijfsleven roept steeds harder om hulp in de stijd tegen corona. Hoe zit dat allemaal?
Om te beginnen het verzoek om de CoronaMelder-app niet te gebruiken: dat kan juridisch gezien hoogstwaarschijnlijk niet. Volgens de Tijdelijke wet notificatieapplicatie covid-19 is gebruik van de app vrijwillig. Als de werkgever de app wil verplichten of verbieden, kan de ondernemingsraad de werkgever wijzen op zijn instemmingsrecht volgens artikel 27 WOR. De app is een hulpmiddel tegen de verspreiding van corona. Wil de werkgever daar zeggenschap over, dan kan het onder arbobeleid vallen. En dat is instemmingsplichtig.
- Tip! De ondernemingsraad is belangrijk als het gaat om veilig en gezond werken. Zeker met alle veranderende werkomstandigheden door de coronamaatregelen. Laat je daarom tijdens de Studiedag Arbo voor de OR op 15 december in één dag bijpraten over alle actualiteit!
Quarantainefonds alleen voor kleinbedrijf
Een quarantainefonds zou volgens het CNV nodig zijn omdat sommige werkgevers de verplichte loondoorbetaling bij ziekte nu niet kunnen opbrengen. Dit blijkt de vakbond uit meldingen van leden in de schoonmaak, vervoer, winkels en industrie. Werkgevers verplichten hun werknemers om toch maar te komen werken, soms zelfs als ze positief testen. De loonkosten claimen bij de ziekteverzuimverzekeraar kan niet, want de werknemer is niet ziek.
Voorzitter Fortuin noemt de houding van deze werkgevers ‘onacceptabel’, omdat het aantal besmettingen via de werkvloer steeds meer oploopt. Het quarantainefonds zou alleen moeten gelden voor werkgevers in sectoren als vervoer, schoonmaak en industrie en voor kleine mkb-bedrijven. Overigens lijkt het CNV dit plan voorlopig niet verder uit te werken.
‘Derde steunpakket te mager’
VNO-NCW wil een structurele verhoging van de subsidie op vaste lasten voor zwaar getroffen bedrijven. Ook zou er meer steun nodig zijn voor de evenementenbranche, en een kredietlijn voor de reisbranche om coronavouchers uit te kunnen betalen. Voorzitter Ingrid Thijssen is wel blij met het derde steunpakket van de overheid. Maar ze vindt de maatregelen ook aan de magere kant. Met name omdat de gedeeltelijke lockdown volgens haar een stuk langer gaat duren ‘en je kunt ervan uitgaan dat de reisbeperkingen stringenter worden.’
Als we nu te zuinig zijn, vallen veel bedrijven alsnog om
Jacco Vonhof, voorzitter MKB-Nederland voegt eraan toe: ‘Als we nu te zuinig zijn met steun aan die zwaarst getroffen sectoren, is het risico dat vele bedrijven alsnog omvallen en andere bedrijven meesleuren.’ Vonhof kijkt naar Duitsland, waar bedrijven tot 50 werknemers 75 procent van hun omzet vergoed krijgen van dezelfde maand uit het voorgaande jaar.
Geen hogere WW-premie tijdelijke mensen?
VNO-NCW en MKB-Nederland stellen ook voor om de hoge WW-premie dit jaar niet te heffen. Steeds meer ondernemers moeten flexibele mensen inhuren om eigen medewerkers in thuisquarantaine te vervangen. Dat leidt tot sterk oplopende personeelskosten. Want volgens de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) moeten zij voor tijdelijke krachten een 5 procentpunt hogere WW-premie betalen dan voor vaste medewerkers.
- Tip! Het bedrijfsleven zit in zwaar weer door de coronacrisis. Bereid je als or goed voor op de lastige afwegingen die je zeer binnenkort moet maken. Kijk je prioriteiten na met het nieuwe boek ‘Corona en recessie’, geschreven door Nico Manshanden.
Vonhoff meent dat dit voor veel ondernemers in feite niet te doen is. ‘Zij moeten loon doorbetalen voor werknemers die feitelijk niet ziek zijn, én vervanging inhuren omdat ze anders met hun bezetting in de problemen komen.’ En als ze voor die vervanging dan ook nog een hogere WW-premie moeten betalen worden ze ‘dubbel gepakt’, aldus Vonhof. Hij heeft dit voorstel ‘neergelegd’ bij minister Koolmees van Sociale Zaken. Ook pleiten beide werkgeversorganisaties voor extra ondersteuning en maatwerk in de sectoren die door de verscherpte maatregelen worden geraakt. Onderzoek met ‘slimme praktijkproeven’ hoe sectoren deels weer open kunnen, en mogelijk open kunnen blijven.
Quarantainemaatregelen
Dat bedrijven nu meer tijdelijke krachten moeten inhuren komt volgens de ondernemers door de quarantainemaatregelen van het kabinet. Tien dagen thuis blijven is het devies aan mensen die mogelijk besmet zijn. Dat geldt voor mensen die terugkomen uit rood of oranje vakantiegebied, mensen met milde (verkoudheids)klachten, en ook voor mensen die voorkomen in bron- en contactonderzoek van de GGD.
Juridisch gezien gaat het dan om de vraag: kan de werknemer niet werken door een oorzaak die in redelijkheid voor rekening van de werkgever moet komen? Die vraag ziet op artikel 7:628 van het Burgerlijk Wetboek. Volgens een recente wijziging van dat artikel is de werkgever verantwoordelijk als een werknemer buiten zijn schuld niet kan werken. Dan moet de werkgever dus loon doorbetalen, ook als de werknemer niet heeft gewerkt. Maar: wanneer heeft een werknemer geen schuld aan zijn eigen (mogelijke) besmetting? Dat is het geval als hij geen roekeloze dingen heeft gedaan, zoals afreizen naar een rood of oranje gebied. De bewijslast daarvan ligt bij de werkgever. Die lijn lijken de meeste juristen nu te kiezen.
Studiedag verandertrajecten op 2 december 2020
Rob Latten is organisatieadviseur en daarnaast als lecturer verbonden aan de Hogeschool van Rotterdam. Hij is spreker tijdens de studiedag ‘Verandertrajecten, zo maak je ze succesvol!’ op 2 december 2020 over de risico’s en valkuilen van verandertrajecten en het belang van goede communicatie. Bekijk het volledige programma van deze dag.
ik denk dat het personeel ook schreeuwt om hulp. Incubatietijden worden niet in acht genomen, sneltesten worden uitgevoerd terwijl er geen klachten zijn, niet het zekere voor het onzekere genomen…. En wie betaalt die sneltest? Precies!
….geld gaat voor alles, en ondertussen met een schijnheilig gezicht zeggen dat je je bekommert om de mensen.
Als je je aan de verplichting wilt houden om 10 dagen thuis te blijven na een waarschuwing op de corona-app wordt er beweerd dat die dagen voor je eigen kosten zijn…..zéker als je niet thuis kunt werken. Het is gewoon schandalig!!
en zo gaat de werkgever om in dit hele corona-gebeuren met zijn personeel. Gervolg: meer besmettingen en nog minder mensen om de drukte weg te werken.