Ook in oktober bleef het aantal afgesloten cao’s achter bij de verwachting. Behalve de coronacrisis is ook het verschil tussen de wensen van vakbonden en de mogelijkheden bij werkgevers een struikelblok. Dat meldt werkgeversvereniging AWVN in haar maandelijkse bericht over de voortgang van de cao-onderhandelingen. De FNV merkt op dat de meeste werkgevers alleen met verslechteringsvoorstellen komen.
In oktober werden 19 nieuwe of vernieuwde cao’s afgesloten. Meer dan de 12 vernieuwde akkoorden van september. Maar duidelijk onder het maandgemiddelde van 30 voor oktober. De gemiddelde loonafspraak bedroeg in oktober 1,7 procent. Dat is veel lager dan vóór de crisis, en ook duidelijk lager dan in de andere maanden van 2020.
Grote verschillen tussen sectoren
AWVN ziet wel grote verschillen in loonsverhoging tussen sectoren. Zo zijn in het onderwijs en de zorg nog loonafspraken gemaakt op pre-coronaniveau, hoger dan 3 procent. Dat is onder meer een gevolg van de maatschappelijke waardering voor zorgmedewerkers in coronatijd, denkt de werkgeversvereniging. Ook zou de aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt een rol kunnen spelen. AWVN verwacht dat de cao’s van november en december opnieuw lagere gemiddelden zullen bevatten. Dit ondanks de looneis van 5 procent, waar met name de FNV meestal aan vasthoudt volgens de AWVN.
- Tip! Hoe haak je als or aan bij de besluiten die de bestuurder vaak snel moet nemen in deze coronacrisis? In een reeks van 3 webinars ‘De rol van de ondernemingsraad in de Coronacrisis’ in december 2020 leer je hoe je met visie en strategie kunt omgaan in deze tijd. Ook leer je met welke maatregelen je kunt bijdragen aan het herstel van de organisatie en hoe je de or verder professioneel ontwikkelt.
De FNV stelt dat de werknemers 5 procent meer loon de belangrijkste eis vinden in sommige nieuwe cao’s. Zoals in de cao Retail Non Food. Vooral hierom heeft de FNV deze cao niet getekend; andere bonden deden dat wel. In andere sectoren, zoals de voedingsindustrie, bieden de werkgevers bijna of helemaal geen loonsverhoging en doen ze alleen verslechteringsvoorstellen. ‘Het lijkt erop dat werkgevers de coronacrisis willen gebruiken om het arbeidsvoorwaardenpakket uit te kleden,’ heet het in een persbericht van de vakbond. De FNV stelt verder dat ze ‘best aparte afspraken wil maken voor bedrijven waar het slecht gaat’.
Tendens loonstijging is dalend
De gemiddelde loonafspraak zakte van 3 procent in januari en februari naar 1,7 in oktober. Dat was de eerste maand dit jaar waarin het percentage daalde onder 2 procent. Over heel 2020 bedraagt de gemiddelde loonstijging nu 2,6 procent. Vorig jaar was dat 2,8 procent gemiddeld. De maandgemiddelden zullen naar verwachting van de AWVN de komende 2 maanden verder dalen.
Begin november hebben 225 cao’s hun einddatum bereikt zonder dat er een nieuwe cao is afgesloten. Sinds januari zijn 128 nieuwe of vernieuwde cao’s gesloten, waarvan de meeste vóórdat de crisis uitbrak. In een normaal jaar worden tot en met oktober ruim 260 cao’s afgesloten. Dit jaar lopen 396 cao’s af, waarin de arbeidsvoorwaarden van 2,4 miljoen werknemers zijn opgenomen.
Lees ook:
Kennisbank OR in de praktijk
Wees als ondernemingsraad goed voorbereid! Met de kennisbank OR in de praktijk heb je altijd toegang tot een schat aan tools, adviezen en artikelen voor een succesvolle uitoefening van je or-werk, met juridische tips en toelichtingen over de meest voorkomende or-zaken. Probeer het een maand uit voor maar € 10,-! Nu met gratis boek Ondernemingsraad en (corona)recessie t.w.v. € 24,95.
Geef een antwoord