Toeval of niet, maar afgelopen twee weken vroegen tegelijkertijd twee ondernemingsraden mij om advies over hun betrokkenheid bij de keuze van een nieuwe arbodienst. De ondernemingsraden kwamen er per toeval achter dat het huidige contract met de arbodienstverlener was opgezegd. Ook waren al gesprekken gaande met de eventuele nieuwe aanbieders. Beide ondernemingsraden waren niet betrokken geweest bij het opzeggen van de huidige arbodienstverlener en pas in een laat stadium betrokken bij de keuze. ‘Wat kunnen we doen?’
Jullie hebben instemmingsrecht bij de keuze van een nieuwe arbodienstverlener. De werkgever, en ook de arbodienst, heeft jullie nodig om een nieuw contract af te sluiten. De effectiviteit van een goed verzuimbeleid valt of staat immers bij een goede samenwerking en communicatie tussen werkgever, de vertegenwoordiging van werknemers en de dienstverlener(s) die worden ingeschakeld.
Stap voor stap
Wanneer jullie betrokken worden en hoe jullie hierin betrokken worden, kan echter verschillen. Uit de vraag maak ik op dat jullie zeker niet in een vroeg stadium zijn betrokken. Ook zijn jullie in het geheel niet betrokken geweest bij de evaluatie van de huidige dienstverlener. En ook weten jullie niet wat de reden was om het huidige contract op te zeggen. Een gemiste kans voor de werkgever.
- Tip! Arbo en thuiswerken? Voor velen is dat een duister mijnenveld. Wat kan, mag en moet je als werkgever? En als werknemer? Tijdens de 18e editie van de Landelijke VGWM-dagen op 9, 10 en 11 maart 2021 praten onze experts je – volledig online – helemaal bij. Bekijk het programma.
Belangrijk is de werkgever te bevragen over de redenen waarom het huidige contract is opgezegd. Het kan zijn dat de arbodienstverlener niet heeft kunnen voldoen aan de verwachtingen. Blijvend hoog ziekterverzuim kan zo’n reden zijn. Tenminste als de arbodienst een belofte heeft gedaan om dat te reduceren, en deze belofte niet heeft kunnen waarmaken.
Inventariseer eerst zelf als or
Maak als or eerst zelf een goede inventarisatie van de ervaringen met de huidige arbodienstverlener. Bevraag de achterban hierover en betrek jullie eigen bevindingen hierbij met de huidige arbodienstverlener.
Mogelijk liggen de oorzaken van het blijvend hoge verzuim niet zozeer aan de roluitoefening van de huidige arbodienstverlener. Misschien liggen de oorzaken breder en dieper in de organisatie zelf. De rol van leidinggevende is vaak cruciaal bij de uitvoering van een adequaat ziekteverzuimbeleid. Net als investering in middelen die gericht zijn op bijvoorbeeld preventie. Waaronder training fysieke belasting, werkroosters, werkplekinrichting, etc.
Eigen visie op verzuim ontwikkelen
Ontwikkel zelf een or-visie op de oorzaken van verzuim en wat jullie nodig vinden om dit te reduceren. Een eigen visie helpt om het gesprek met de werkgever te voeren en geeft richting aan het gesprek met een eventuele nieuwe arbodienstverlener. Maak helder wat jullie zelf belangrijk vinden bij de aanpak van verzuim.
Een goede samenwerking is en blijft vereist tussen werkgever, werknemer en arbodienstverlener.
Helmi Kaskens is zelfstandig trainer/coach
www.kaskensadvies.nl info@kaskensadvies.nl
Lees ook:
- Arbodiensten vrezen psychische overbelasting thuiswerkers
- Check: basiscontract arbodienstverlening op orde?
Studiedag Arbo voor de or op 15 december (ook online te volgen)
Veilig en gezond werken, hoe kun je daar als or in een door corona veranderde werkomgeving aan bijdragen? De Studiedag Arbo voor de or op 15 december helpt je met inspirerende voorbeelden en workshops. Bijvoorbeeld de workshop Vitaliteit! Nu belangrijker dan ooit.
Geef een antwoord