De Inspectie SZW heeft zijn handen vol aan klachten en vragen over corona. Tot en met 9 november kreeg de I-SZW 5.874 meldingen gekregen die gerelateerd zijn aan het coronavirus. Een stijging van ruim 2.300 meldingen sinds september.
Het totaal aantal klachten, vragen en meldingen ligt dit jaar al boven 12.500, tegen 7.500 in een ‘normaal’ jaar. Klachten in verband met corona gaan onder meer over onvoldoende afstand houden op de werkplek, of over zieke collega’s die toch op het werk verschijnen. Ook krijgt de Inspectie tientallen meldingen dat thuiswerken niet is toegestaan, terwijl de werkzaamheden dat wel toelaten.
- Tip! De ondernemingsraad is belangrijk als het gaat om veilig en gezond werken. Zeker met alle veranderende werkomstandigheden door de coronamaatregelen. Laat je daarom tijdens de Studiedag Arbo voor de OR op 15 december in één dag bijpraten over alle actualiteit!
De meeste meldingen komen uit de horeca, de groothandel en detailhandel. Met name uit winkels en supermarkten, waar het personeel klanten vaak niet meer aanspreekt op de coronaregels, uit angst voor een grote mond.
Meldingen Covid krijgen hoge prioriteit
De Inspectie heeft met iets meer dan 1.300 werkgevers contact opgenomen naar aanleiding van meldingen en klachten over corona. Bijna altijd moest de werkgever maatregelen nemen treffen om blootstelling aan het coronavirus op de werkvloer te verminderen of te voorkomen.
De Inspectie geeft meldingen over Covid-19 een hoge prioriteit. Zo’n 70 procent van de coromeldingen over gezond een veilig werk zijn in onderzoek genomen. Een deel van de klachten wordt niet nader onderzocht. Meestal gebeurt dat omdat de klacht te weinig informatie bevat, omdat de melder de klacht heeft ingetrokken of omdat het geen overtreding lijkt te zijn.
Corona leidt tot overbelasting
Ook komend jaar verwacht de I-SZW dat ze het nog druk zal hebben met meldingen over corona. ‘Naast de risico’s op besmetting op het werk zien we ook overbelasting in sectoren waar de druk toeneemt’, meldt Marc Kuipers, inspecteur-generaal van de Inspectie in het jaarplan voor 2021.
- Tip! De ondernemingsraad heeft instemmingsrecht als het gaat over arbeidsomstandigheden. Lees meer over de bevoegdheden van de or hierover in de Kennisbank OR in de praktijk.
Hij denkt dan vooral aan de zorg, en aan nieuwe risico’s door massaal thuiswerken. Waaronder ergononomische klachten, en stress en burn-outs omdat thuiswerkers te lang doorwerken in een verkeerde werkhouding. Dat geeft ook meer kans op een verstroorde werk-privébalans.
Arbeidsmigranten extra kwetsbaar
Speciale aandacht geeft de Inspectie volgend jaar aan sectoren waar veel arbeidsmigranten werken. Zoals de uitzendbureaus, distributiecentra, industrie, de agrarische sector en de bouw. De I-SZW streeft er ook naar om 60 procent van de slachterijen te controleren volgend jaar. ‘Een deel van onze economie wordt steeds afhankelijker van deze werknemers, die soms onderbetaald worden, lang werken en slechte huisvesting hebben,’ motiveert Kuipers deze keuze. Hij ziet dan ook een stapeling van risico’s bij werkenden die laagbetaald werk verrichten, op flexibele basis. Mede hierom krijgen coronameldingen over arbeidsmigranten voorrang.
Lees ook:
- Inspectie krijgt veel klachten over corona
- Coronacrisis en de maatregelen: wat de or moet weten (liveblog)
Kennisbank OR in de praktijk
Wees als ondernemingsraad goed voorbereid! Met de kennisbank OR in de praktijk heb je altijd toegang tot een schat aan tools, adviezen en artikelen voor een succesvolle uitoefening van je or-werk, met juridische tips en toelichtingen over de meest voorkomende or-zaken. Probeer het een maand uit voor maar € 10,-! Nu met gratis boek Ondernemingsraad en (corona)recessie t.w.v. € 24,95.
Geef een reactie