Van elke 10 werkende vrouwen die zwanger zijn worden er 4 gediscrimineerd. Dat blijkt uit onderzoek naar zwangerschapsdiscriminatie op de Nederlandse arbeidsmarkt. De situatie is niet verbeterd, meldt het College voor de Rechten van de Mens dat deze onderzoeken periodiek houdt.
Het mensenrechteninstituut vroeg 1150 werkende vrouwen die de afgelopen 4 jaar een kind kregen hoe zij tijdens hun werk of in het sollicitatieproces discriminatie door zwangerschap hadden ervaren. Volgens het college blijkt uit de antwoorden dat vrouwen in alle fases van het arbeidsproces ‘een groot risico lopen’ op discriminatie door zwangerschap. Zo werd één op de 5 vrouwen bij sollicitaties afgewezen. Bij één op elke tien afwijzingen noemde de werkgever expliciet zwangerschap als reden.
Tijdelijk contract niet verlengd
Ook bij verlengen van tijdelijke contracten gooit een zwangerschap vaak roet in het eten. Contracten worden dan op het laatste moment aangepast of geheel ingetrokken. Het overkwam bijna de helft van alle vrouwen met een tijdelijk contract. Ook als ze een pasgeboren kind hadden.
- Tip: Wees als ondernemingsraad goed voorbereid! Met de Kennisbank OR in de Praktijk heb je altijd toegang tot een schat aan tools, adviezen en artikelen. Probeer het een maand voor maar 10 euro.
Bovendien loopt een kwart van de vrouwen door zwangerschap of kleine kind(eren) promoties, salarisverhogingen, bonussen en scholing mis. Of ze kunnen lastig afspraken maken over zwangerschapsverlof en daarna weer aan het werk gaan. Sommige vrouwen zeggen daarnaast een achterstand in hun carrière te hebben opgelopen. Slechts 11 procent van de ondervraagden trekt ergens aan de bel over de problemen.
‘Flexcontract extra kwetsbaar’
Ook de FNV ontvangt regelmatig deze meldingen van zwangere vrouwen. Vooral niet verlengen van tijdelijke contracten is de afgelopen maanden flink gestegen. Zegt lid dagelijks bestuur Judy Hoffer: ‘Zwangere vrouwen met een flexcontract zijn extra kwetsbaar. Contracten worden al vaker om vaag geformuleerde redenen plotseling niet verlengd, maar de coronacrisis lijkt helemaal een vrijbrief voor werkgevers om dit niet te doen. Hierdoor is de kans groot dat de arbeidsmarktpositie van vrouwen verslechtert en vrouwen een veel groter risico op armoede lopen.’
Lastige doelgroep
Discriminatie op zwangerschap is al jaren bij wet verboden. Het College wil dat de Inspectie SZW scherper controleert op zwangerschapsdiscriminatie. Ook moet de overheid meer voorlichting geven aan werkgevers en werknemers. En aan zwangere vrouwen zelf. Want ruim driekwart van hen verdiept zich niet of nauwelijks in de gevolgen van zwanger zijn en werken. Daarbij zijn zwangere vrouwen een lastige doelgroep, stelt het College er zelf bij. ‘Ieder jaar is er weer een nieuwe generatie aanstaande moeders.’
Wetsvoorstel
Het vierde kabinet Rutte wil werkgevers verplichten om formeel beleid op te stellen tegen discriminatie bij werving en selectie. Dit beleid moet ook op schrift staan. Dit staat in het Wetsvoorstel gelijke kansen bij werving en selectie, dat nu bij de Raad van State ligt. Invoering van de wet zou betekenen dat zowel de Arbowet als de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs (Waadi) worden gewijzigd.
Wat de ondernemingsraad kan doen
De ondernemingsraad kan nagaan of de RI&E voldoende aandacht besteedt aan arbeidsdiscriminatie. De or kan het instemmingsrecht en het informatierecht gebruiken om met de bestuurder afspraken te maken over PSA en beleid tegen discriminatie en andere ongewenste omgangsvormen. Voor wie het bestaande beleid wil beoordelen bestaat er al de zelfinspectietool ‘Pesten, Discriminatie en Seksuele intimidatie’.
Lees ook:
- Verplicht beleid tegen discriminatie vereist instemming or
- Werkgevers moeten discriminatie voorkomen, anders boete
Studiedag Arbo voor de or op 15 december (ook online te volgen)
Veilig en gezond werken, hoe kun je daar als or in een door corona veranderde werkomgeving aan bijdragen? De Studiedag Arbo voor de or op 15 december helpt je met inspirerende voorbeelden en workshops. Bijvoorbeeld de workshop Vitaliteit! Nu belangrijker dan ooit.
Geef een reactie