Het textielbedrijf Vlisco dreigt de voltallige ondernemingsraad te ontslaan als hij het personeel inlicht over een aanstaande reorganisatie.
De directie van Vlisco, dat stoffen maakt voor traditionele Afrikaanse klederdracht, heeft sinds september twee reorganisatievoorstellen ingediend bij de or. Onderdeel van elk plan was ontslag van 40 tot 50 medewerkers, ongeveer 10 procent van het personeelsbestand. De ondernemingsraad heeft beide voorstellen afgewezen, omdat de raad de noodzaak van het ontslag onvoldoende onderbouwd vond.
‘Dreigement is onacceptabel’
Om de inmiddels ontstane onrust onder de werknemers weg te nemen, wilde de or de achterban bijpraten. De or vindt dat de medewerkers moeten weten wat er speelt. Hierop dreigde de directie alle or-leden te ontslaan. Dit dreigement is onacceptabel voor de or-leden. Ze voelen zich gemuilkorfd en overwegen een gang naar de rechter. De or is hierover in overleg met het CNV en FNV. Beide vakbonden hebben ook overlegd over de reorganisatieplannen met de directie van Vlisco. Tot nu toe tevergeefs.
Wat zegt de WOR?
Van belang is hierbij of de directie van Vlisco de or-leden expliciet geheimhouding heeft opgelegd over dit onderwerp, volgens artikel 20 WOR. Ook is van belang wanneer dat is gebeurd. En om welke informatie het precies gaat en tegenover wie de informatie geheim moet blijven. Bovendien mag de geheimhoudingsplicht de or niet belemmeren in zijn werk.
Geheel up-to-date: deze herziene uitgave van WOR, Wet op de ondernemingsraden editie 2021.
Met uitgebreide toelichtingen, bijgewerkte jurisprudentie en aanvullingen op eerdere wijzigingen.
Overigens kan de geheimhoudingsplicht ook gelden voor informatie waarvan de ondernemingsraad zelf het vertrouwelijk karakter moet begrijpen. Zoals zaak- en bedrijfsgeheimen (de passieve geheimhoudingsplicht). Daarbij hoort ook nieuwe informatie over een onderwerp dat al onder de geheimhoudingsplicht is gebracht.
Doorgaans moet de directie of bestuurder de schending van de geheimhoudingsplicht bewijzen. Schending van de geheimhoudingsplicht door een or-lid kan verstrekkende gevolgen hebben. Het kan leiden tot ontslag volgens artikel 20 WOR, of uitsluiting van de ondernemingsraad (artikel 13 WOR).
Lees ook:
- Informatierecht en geheimhoudingsplicht: een spanningsveld
- Stevig prijskaartje aan schending geheimhoudings- en relatiebeding
Or wetgeving- en actualiteitendag op 25 maart 2021
De Or wetgeving- en actualiteitendag op 25 maart 2021 brengt je helemaal op de hoogte van de nieuwe wet- en regelgeving en de laatste ontwikkelingen. Kennis die van belang is voor je dagelijkse or-praktijk.
Kent deze werkgever ook zijn plichten ten aanzien van deze richtlijnen.
https://www.europarl.europa.eu/factsheets/nl/sheet/57/recht-op-voorlichting-raadpleging-en-participatie-van-werknemers