Vakbond AVV stapt samen met de ondernemingsraad van de ketens in vrouwenmode Miss Etam en Steps naar de Ondernemingskamer als de nieuwe eigenaar een reorganisatie doorzet. Inmiddels zouden 2 onderdelen van NXT Fashion, eigenaar van de kledingwinkels Miss Etam en Steps, failliet zijn verklaard.
Het faillissement van 2 onderdelen van NXT Fashion betreft het distributiecentrum en het hoofdkantoor, waar in totaal 116 mensen werken. Lopende contracten worden beëindigd, bevestigt de curator Nils Reerink aan het FD. Of er ook gedwongen ontslagen zullen vallen is nog niet duidelijk. Onder andere hierover gaat een rechtszaak bij de Ondernemingskamer op 21 januari aanstaande. Volgens de nieuwe eigenaar Martin Rozenboom is de reorganisatie noodzakelijk, onder meer door de harde lockdownmaatregelen van de overheid. ‘De omzet viel van de ene dag op de andere geheel weg’, zegt de directeur.
Adviesrecht
Bij een grote inkrimping, uitbreiding of andere wijziging van de werkzaamheden heeft de ondernemingsraad adviesrecht, volgens artikel 25, lid 1 van de WOR. De ondernemer moet vragen om advies voordat hij de reorganisatie doorvoert. In deze adviesaanvraag moeten de gevolgen voor de werknemers en mogelijke compensaties zijn opgenomen. Rozenboom zou niet hebben gewacht op dat advies, omdat zijn besluit naar eigen zeggen al vaststond.
- Tip! Met de Verdiepingscursus Advies- en instemmingsrecht weet je veel sneller wat wel en niet valt onder het adviesrecht of onder het instemmingsrecht. Ook heb je dan duidelijker voor ogen wat het voorgenomen besluit exact inhoudt en welke gevolgen dat voor de werknemers heeft.
De nieuwe eigenaar Martin Rozenboom zou de or in oktober hebben erkend als gesprekspartner. En bij de aankoop van de ketens zou Rozenboom de curator hebben toegezegd dat hij minstens honderd mensen aan het werk wil houden op het hoofdkantoor. Beide afspraken lijkt Rozenboom nu te schenden. Bovendien zou hij het distributiecentrum hebben gesloten zonder het advies van de OR af te wachten. Ook zou hij geen sociaal plan willen afsluiten.
Kort geding
De ondernemingsraad en AVV dreigden Rozenboom eind oktober ook al met een kort geding. Ook toen ging het erom dat Rozenboom het adviesrecht van de or negeerde bij andere reorganisatieplannen. Die zaak werd afgeblazen nadat Rozenboom de or erkende. Met die erkenning dachten or en AVV meer invloed te hebben op de toekomst van de modeketen.
Eind augustus nam ‘bedrijvendokter’ Martijn Rozenboom Miss Etam, Claudia Sträter, Expresso en Steps over van de Nederlandse tak van FNG. Hij zou er 7,8 miljoen euro neer voor hebben betaald. Het Nederlandse management van dit failliete Belgische retailconcern ging verder onder de naam Nxt Fashion. Miss Etam is met een kleine honderd winkels en 600 medewerkers de grootste winkelformule. De modeketens Expresso en Claudia Sträter heeft Rozenbom direct na aankoop doorverkocht aan de Van Uffelen Groep. Hierover heeft hij geen advies gevraagd aan de or.
Loonvordering
De relatie tussen vakbond en or en Rozenboom is niet erg harmonieus te noemen. Op vrijdag 9 oktober kreeg de or van Rozenboom te horen dat het personeel van Miss Etam een voorschot krijgt op het salaris ‘waar ze al twee weken op wachten’, aldus AVV. Een dag eerder had het personeel hierover een loonvordering ingesteld bij het UWV. Pikaart van de AVV meent dat Rozenboom alleen door deze dreiging bereid was om te betalen.
Lees ook:
- Wij hebben toch adviesrecht?
- In een reorganisatie staat iedereen stijf van de emotie
- Rechtszaak or tegen ‘verdere afbraak’ Miss Etam gaat niet door
Or wetgeving- en actualiteitendag op 25 maart 2021
De Or wetgeving- en actualiteitendag op 25 maart 2021 brengt je helemaal op de hoogte van de nieuwe wet- en regelgeving en de laatste ontwikkelingen. Kennis die van belang is voor je dagelijkse or-praktijk.
Geef een reactie