De ondernemingsraad van de OBA krijgt een adviesaanvraag over een reorganisatie. De ondernemer heeft de OR geheimhouding opgelegd ten aanzien van de inhoud van de adviesaanvraag.
In eerste instantie wordt de geheimhouding versoepeld op verzoek van de OR. Zowel de bestuurder als de ondernemingsraad hebben een nieuwsbrief aan het personeel gestuurd met daarin globaal de contouren van de reorganisatie, en het verloop van het adviestraject.
- Tip! Leer in een dag alles over de mogelijkheden er zijn om als or bij te dragen aan het functioneren van de eigen organisatie tijdens de Masterclass OR & Strategie van de Organisatie op 23 maart 2021. Schrijf je nu in!
In een later stadium vindt de ondernemingsraad dat hij niet meer aan de geheimhouding gehouden mag worden, omdat hij de achterban wil raadplegen vòòr advisering. De OR stelt een termijn waarbinnen de geheimhouding dient te vervallen.
Raadpleging achterban
De bestuurder deelt mee dat hij daar niet mee akkoord gaat. De reden: hij vindt het lastig in te schatten hoe een achterbanraadpleging eruit gaat zien als alle informatie op tafel komt. Ook ziet de bestuurder niet goed in hoe dit kan leiden tot een blijvend constructieve dialoog tussen OR en directie. Daarom stelt de directie voor dat ze aansluit bij de bijeenkomst. De OR ziet vervolgens af van de achterbanraadpleging en adviseert negatief.
Ondernemingskamer
De Ondernemingskamer is van oordeel dat de ondernemer in redelijkheid de ondernemingsraad aan de geheimhouding kon houden. Daarvoor is van belang het oordeel van de ondernemer dat, wanneer de ondernemingsraad alle informatie tijdens het achterbanoverleg zou delen, dat ertoe zou kunnen leiden dat het personeel duidelijk zou worden welke werknemers concreet bij het voorgenomen besluit hun baan gingen verliezen.
De ondernemer heeft aangegeven de personeelsleden die hun baan gaan verliezen zelf te willen informeren nadat het besluit is genomen. Hetgeen ook overeenkomt met de voorgeschreven stappen in het sociaal plan.
Commentaar
Uitgangspunt is dat een ondernemingsraad overleg moet kunnen hebben met zijn achterban voordat hij een advies over een reorganisatie uitbrengt. Geheimhouding dient daarbij uitzondering te zijn. Deze zaak maakt duidelijk dat de or informatie uit de adviesaanvraag mogelijk niet kan delen met de achterban als die informatie te herleiden is tot personen.
De ondernemingsraad moet advies gevraagd worden over de nieuwe organisatie met het aantal fte dat per functiegroep daarbij aanwezig zal blijven. Tevens moet inzicht gegeven worden in de spelregels die gehanteerd worden om te komen tot een selectie van het personeel. Echter de ondernemer hoeft niet in het kader van de adviesaanvraag de OR te informeren welke personen hun baan zullen verliezen in het kader van de reorganisatie.
Or hoeft niet de eerste boodschapper te zijn
Indien de informatie in het adviestraject wel zo concreet is of daartoe is te herleiden kan dit betekenen dat de ondernemingsraad in zijn communicatie met de achterban niet de eerste boodschapper kan en mag zijn om de betrokken werknemers te informeren over het feit dat hun functie komt te vervallen. Dit in verband met met een zorgvuldig verloop van de besluitvormingsprocedure en de voorschriften opgenomen in een sociaal plan.
Loe Sprengers | advocaat, www.sprengersadvocaten.nl
Gerechtshof Amsterdam (OK) 8 oktober 2020, ECLI:NL:GHAMS:2020:2643
Lees ook:
Or wetgeving- en actualiteitendag op 25 maart 2021
De Or wetgeving- en actualiteitendag op 25 maart 2021 brengt je helemaal op de hoogte van de nieuwe wet- en regelgeving en de laatste ontwikkelingen. Kennis die van belang is voor je dagelijkse or-praktijk.
Geef een antwoord