In 2020 zijn 3180 bedrijven, instellingen en eenmanszaken failliet verklaard. Dat is ruim 15 procent minder dan in 2019, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Het opvallend lage aantal faillissementen in het crisisjaar 2020 komt vooral door de steunpakketten van de overheid, denken veel kredietverzekeraars. Vooral de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW), bedoeld om personeel door te betalen en de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) heeft veel ondernemingen tot nu toe behoed voor een faillissement, denken financieel economen. Dat ook niet-gezonde bedrijven door de steun overeind blijven, noemen zij ‘een kleine prijs’ voor de steun aan veel andere, potentieel gezonde bedrijven.
Vernieuwde subsidies
Behalve de NOW, inmiddels in versie 3, zijn er in het vierde kwartaal van 2020 2 vernieuwde en uitgebreide subsidiemogelijkheden bijgekomen. Non-food detailhandelbedrijven die moesten sluiten kunnen de eenmalige subsidie Voorraad Gesloten Detailhandel (VGD) gebruiken. Deze subsidie is een tegemoetkoming voor de kosten van onverkoopbare seizoensvoorraad. Voor horecaondernemingen, die al sinds half oktober verplicht gesloten zijn, is er de Horeca Voorraad en Aanpassingen (HVA). Ook dit is een eenmalig subsidiebedrag voor onverkoopbare voorraden, en gedane aanpassingen in coronaproofing van de zaak. Lees hier meer over het 3e noodpakket met steunmaatregelen van de overheid.
- Tip! Met de Verdiepingscursus Advies- en instemmingsrecht weet je veel sneller wat wel en niet valt onder het adviesrecht of onder het instemmingsrecht. Ook heb je dan duidelijker voor ogen wat het voorgenomen besluit exact inhoudt en welke gevolgen dat voor de werknemers heeft.
1 op 4 tot 5 in acute geldnood
Ondanks de meevallende faillissementscijfers en de subsidies heeft Ronald Kleverlaan, voorzitter van de Stichting MKB Financiering op BNR Nieuwsradio de noodklok geluid over het midden- en kleinbedrijf. Bijna een op de vijf ondernemers geeft bij hem aan door de tweede lockdown in een ‘hele zware’ financiële situatie te zitten. ‘Het betekent dat ze op het randje van een faillissement staan’, aldus Kleverlaan.
‘Twee derde bedrijven financieel zwak’
Uit onderzoek van BNR en belangenvereniging van kleine ondernemers ONL bleek eind december dat ruim een kwart van alle bedrijven sinds de tweede lockdown acute geldproblemen heeft. Kredietverzekeraar Graydon becijferde daarnaast voor BNR dat ongeveer twee derde van de bedrijven financieel zwak is.
Toch wil bijna de helft van de bedrijven weer investeren, kwam naar voren uit de enquête. Dat zijn ondernemers die zich volgens Kleverlaan goed hebben voorbereid op de tweede lockdown, door bijvoorbeeld te kijken naar online samenwerken en digitaliseren. ‘Zij geven aan dat zij nu al investeren in groei en dat in 2021 ook zeker willen gaan doen’, aldus Kleverlaan.
Lees ook:
- Coronacrisis en de maatregelen: wat de or moet weten (liveblog – UPDATES)
- De voorwaarden van NOW 3.0 – update –
Or wetgeving- en actualiteitendag op 25 maart 2021
De Or wetgeving- en actualiteitendag op 25 maart 2021 brengt je helemaal op de hoogte van de nieuwe wet- en regelgeving en de laatste ontwikkelingen. Kennis die van belang is voor je dagelijkse or-praktijk.
Geef een reactie