De Inspectie SZW onderzoekt onderbetaling en schijnzelfstandigheid bij de regionale omroepen RTV Oost en Omroep Brabant. De FNV heeft de Inspectie verzocht om de fiscale status te onderzoeken van tientallen omroepmedewerkers die er niet op de loonlijst staan. Inmiddels hebben alle regionale omroepen toegezegd de contracten met Tentoo in de loop van 2021 op te zeggen.
De regionale omroepen Oost en Brabant werken samen met Tentoo, een uitzend- en payrollbedrijf dat de uitbetaling verzorgt. Inmiddels zou de inspectie een onaangekondigd bezoek hebben gebracht aan deze payroller. De omroepmedewerkers zouden er werken als uitzendkracht, of op basis van een fictief dienstverband. ‘In beide gevallen is sprake van onderbetaling’, zegt Sharon Bandell, projectleider bij FNV Flex & Naleving. Ze vindt bovendien dat Tentoo geen uitzendbureau is, omdat het niets doet aan werving en selectie. ‘De omroepen hebben deze mensen zelf geworven.’
- Tip! Met de 7 skills van moderne medezeggenschap maak je jezelf als or in één dag interessant en relevant voor het hele bedrijf.
‘Slikken of stikken’
Volgens de FNV werken redacteuren, verslaggevers en technici bij RTV Oost al jaren via Tentoo. ‘Het was slikken of stikken’, zegt een van hen die anoniem wil blijven, ‘omdat eerder mensen met kritiek de laan zijn uitgestuurd. Ze zijn een soort freelancers, maar hebben nergens recht op, terwijl ze structureel werk doen. Ik spreek namens twintig freelancers. In onderhandelingen maken we samen een vuist, zodat de directie niet meer kan zeggen: voor jou tien anderen.’ De FNV stelt dat deze constructies ook bij veel andere omroepen en andere mediabedrijven, waaronder uitgeverijen veel voorkomt.
‘Graag duidelijkheid’
De RPO, het overkoepelend orgaan van de regionale omroepen, ontkent in de Volkskrant dat de regionale omroepen doelbewust de wet omzeilen. Volgens bestuurder Mark Minkman laat de wetgeving ruimte voor interpretatie. ‘Volgens sommige juristen is dit een legitieme manier om personeel in te huren, volgens anderen niet.’ Hij vindt het daarom goed dat de Inspectie hiernaar kijkt. ‘Wij willen ook graag duidelijkheid over deze vormen van contracteren.’
Wat is een fictief dienstverband?
De mensen die werken als schijnzelfstandige werken formeel op een constructie die ook wel wordt aangeduid als een fictief dienstverband. Die status geldt voor een nauwkeurig omschreven groep, waaronder aannemers van werk, agenten en subagenten, en diverse bestuurders. Daarnaast zijn er mensen die zelf hebben gekozen voor een fictief dienstverband via opting in. De Belastingdienst heeft in zijn Handboek loonheffingen nauwkeurig omschreven wie kan werken op een fictief dienstverband, onder welke voorwaarden en welke gevolgen dat heeft voor de af te dragen heffingen en premies.
Lees ook:
Or wetgeving- en actualiteitendag op 25 maart 2021
De Or wetgeving- en actualiteitendag op 25 maart 2021 brengt je helemaal op de hoogte van de nieuwe wet- en regelgeving en de laatste ontwikkelingen. Kennis die van belang is voor je dagelijkse or-praktijk.
Geef een reactie