Fit de pensioenleeftijd halen is wel zo prettig voor de werknemer. Maar gemotiveerde, gezonde en bekwame werknemers zijn evengoed onmisbaar voor de hele organisatie. Pas als beide partijen samenwerken voor duurzaam inzetbare medewerkers kunnen ze echt stappen maken. Dit leidde tot een opmerkelijke samenwerking – en een duo-interview voor de Landelijke VWGM-dagen tussen 9 en 11 maart 2021.
Het samenwerkingsproject SPDI (Sociale Partners samen voor Duurzame Inzetbaarheid) werd gestart door FNV, CNV Vakmensen en AWVN. Het vestigt de aandacht op de gedeelde belangen van duurzame inzetbaarheid (DI) voor werknemers én werkgevers, en wil de gestructureerde aanpak ervan bevorderen.
- Tip! Seksuele intimidatie, agressie en geweld, werkdruk en pesten. Het leidt tot psychosociale arbeidsbelasting (PSA) en minder (of helemaal geen) plezier in je werk. Tijdens de studiedag Werkdruk/werkstress en de rol van de OR op 16 maart 2021 krijg je van Geraldo Kumeling tips hoe de or optimale invloed kan uitoefenen op het beleid en een actieve bijdrage kan leveren aan het reduceren van werkdruk en werkstress.
Generatiepacten
Joyce Schaeffer is beleidsadviseur duurzame inzetbaarheid bij werkgeversorganisatie AWVN. Sam Groen werkt bij vakbond FNV als adviseur arbeidstijden. In de tijd dat dit project tot stand kwam, was hij juist bezig met een generatiepact als onderdeel van de cao’s.
Ontzie-dagen geen duurzame inzet
Dat zij samen het podium delen op de Landelijke VGWM-dagen is minder vreemd dan je zou denken. Ze waren het er namelijk snel over eens dat oudere werknemers ontzien, en minder werken om het werk vol te houden, toch iets wezenlijk anders was dan duurzame inzetbaarheid. ‘Daarvoor moet je veel meer preventieve slagen maken’, meent Schaeffer.
Een effectieve aanpak van duurzame inzetbaarheid, zegt zij, vergt meer van werkgevers dan een appel in de kantine en “meer bewegen” zeggen tegen je werknemers. Maar de werknemer hoeft ook niet te alleen wijzen naar zijn werkgever, benadrukt Sam Groen. Ook de werknemer zelf mag kijken naar wat hij of zij zelf kan doen om de pensioenleeftijd te halen zonder op te branden of versleten te raken.
Ingewikkeld?
Or-leden vinden duurzame inzetbaarheid en wat daarmee te doen vaak ingewikkeld. Werknemers, dus ook or-leden, hebben de neiging om eerst te denken aan opleidingen en loopbaanbeleid voor (met name oudere) werknemers. Maar duurzame inzetbaarheid is een veel breder begrip. Het gaat ook over de kwaliteit van werk, veilige en gezonde arbeidsomstandigheden, fysieke en emotioneel zwaar werk, arbeidstijden, de organisatie van het werk, de arbeidsverhoudingen en de duurzaamheid van je flexibele schil. ‘We zien duurzame inzet in een breder verband’, vertelt Sam Groen. ‘Hierdoor laten wij zien dat je veel meer kan doen dan je eerst misschien denkt.’
Subsidieregeling
Voor het project is een aanpak ontwikkeld in een aantal bedrijfs- en sectorprojecten die ook in andere bedrijven en organisaties bruikbaar is. En buiten het werk zelf leeftijdsbestendig maken, bestaat ook de mogelijkheid om werknemers in (fysiek) zware beroepen eerder te laten stoppen met werken. Hier is een subsidieregeling voor opgetuigd, waarover Schaeffer en Groen je ook een en ander kunnen vertellen.
Lees ook:
- Duurzame inzetbaarheid: mensen in hun kracht zetten
- Grip krijgen op VGWM-beleid: checklist voor de or
Duurzame inzetbaarheid is meer dan een fruitschaal
Tijdens de Landelijke VGWM-dagen op 9, 10 en 11 maart 2021 interviewt dagvoorzitter Koen Zonneveld Joyce Schaeffer en Sam Groen over de rol van or, en in het bijzonder de VGWM-commissie, bij duurzame inzetbaarheid binnen elke organisatie. De or kan daar ‘best veel’ aan doen, verklapt Joyce Schaeffer alvast. Zo heeft de or instemmingsrecht in zaken die de arbeidsomstandigheden en werktijdenregelingen aangaan. Een niet te missen item op het 18e Nationale VGWM-congres, kortom. Schrijf in vóór 15 januari 2021 en ontvang minstens 100 euro korting!
Geef een reactie