De overheid wil ‘majeure’ risicobedrijven verplichten om geld te reserveren voor de kosten van eventuele calamiteiten. Die reservering moet voorkomen dat overheden na een faillissement kosten moeten maken voor het herstellen van milieuschade of het saneren van bedrijfsterreinen. Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland zien er niets in.
Het gaat vooral om bedrijven die vallen onder het Besluit risico’s zware ongevallen (Brzo), IPPC-bedrijven van categorie 4 en om sommige afvalverwerkende bedrijven. De overheid is nu al bevoegd om financiële zekerheidsstelling op te leggen in situaties waarbij kans bestaat op milieuschade. Als de voorgestelde wijziging van het Omgevingsbesluit wordt aangenomen zijn overheden verplicht om dat te doen.
- Tip! De ondernemingsraad heeft adviesrecht bij een besluit over een belangrijke maatregel over het milieu (artikel 25 lid 1l WOR). Hieronder valt ook het treffen van een beleidsmatige, organisatorische of administratieve voorziening. Stimuleren dat milieuvoorschriften worden nageleefd volgt uit artikel 28 WOR. Lees er meer over in de Kennisbank OR in de Praktijk.
In technischer termen omvat de voorgenomen wijziging dat de Kan-bepaling voor IPPC- en Seveso-inrichtingen wordt omgezet in een Moet-bepaling. Voor afvalbedrijven wordt een Kan-bepaling geïntroduceerd.
‘Wrang signaal’
VNO-NCW en MKB-Nederland zien niets in die verplichting. Ze vinden het niet nodig. En het zou geen recht doen aan bedrijven die veilig en verantwoord ondernemen hoog in het vaandel hebben staan. Dat geldt voor de grote meerderheid van deze ‘majeure risicobedrijven’, vinden de werkgeversorganisaties. ‘Het wetsvoorstel ademt een sfeer van wantrouwen uit. Het is een wrang signaal naar het bedrijfsleven dat het samenwerkingsverband Safety Delta Nederland heeft opgericht,’ aldus het persbericht van de werkgevers.
Goede landelijke afspraken
Volgens de ondernemersorganisaties is het beter om goede landelijke afspraken te maken over de bevoegdheid van de overheid om een financiële zekerheidsstelling op te leggen in specifieke situaties. ‘Dat zou een beloning zijn voor bedrijven die veilig ondernemen, en een stok achter de deur voor bedrijven die zwak presteren op dat gebied.’ Ook willen de werkgevers dat de overheid onderscheid maakt tussen historische en toekomstige milieuschade. ‘Want als een bedrijf dat zich netjes gedraagt wordt aangesproken op schade van decennia geleden, is de hoogte van de zekerheidsstelling astronomisch.’
Lees ook:
- Klaar voor het Klimaatakkoord? Wat de or kan doen
- Grip krijgen op VGWM-beleid: checklist voor de or
- Leren van bedrijfsongevallen; tips voor de or
De Landelijke VGWM-dagen op 9, 10 en 11 maart: een digitaal event
Al 18 jaar hét nationale VGWM-congres voor de ondernemingsraad
Als ‘vaste commissie’ voor veiligheid, gezondheid, welzijn en milieu komt er veel op je af op het gebied van arbeidsomstandigheden en het arbobeleid. Tijdens de 18e editie van dit congres praten onze experts je – dit keer volledig online – helemaal bij over alle belangrijke VGWM-onderwerpen. Want alleen als je volledig op de hoogte bent van de laatste actualiteiten, kun je jouw rol binnen de VGWM goed uitvoeren én blijf je de juiste sparringpartner. Zo voeg je direct meerwaarde toe aan je organisatie. En daar wordt ook je bestuurder blij van.
Geef een reactie