Binnen onze onderneming heeft een reorganisatie plaatsgevonden met meer dan vijftig gedwongen ontslagen. De OR heeft na een zorgvuldig adviestraject positief geadviseerd. De OR is door enkele boventallige collega’s gevraagd om het advies te publiceren. Onze bestuurder wil dit niet omdat er gevoelige informatie in staat die hij met de OR heeft gedeeld. Moet de ondernemingsraad de stukken met de achterban toch delen en op ons intranet openbaar maken?
De Wet op de Ondernemingsraden (WOR) bepaalt niet dat adviezen van de OR moeten worden gepubliceerd. Dit is anders voor de agenda van vergaderingen, verslagen van vergaderingen en het jaarverslag van de ondernemingsraad. Deze moeten op grond van artikel 14 WOR tijdig worden gepubliceerd aan iedereen die werkt in de onderneming.
- Tip! Met de 7 skills van moderne medezeggenschap maak je jezelf als or in één dag interessant en relevant voor het hele bedrijf.
Het is dus niet verplicht om een advies over een bepaald onderwerp te publiceren. Om de transparantie en het contact met de achterban kan het echter verstandig zijn dit wel te doen. Zeker bij adviestrajecten die een grote impact hebben op de onderneming en de collega’s. Door de publicatie van het advies kun je als OR laten zien dat je een goed en weloverwogen advies hebt gegeven waarbij alle belangen zijn meegenomen.
Is geheimhouding nog redelijk?
Als uitgangspunt geldt dat indien de OR zijn advies wenst te publiceren dit ook mogelijk moet zijn. In sommige situaties is het echter niet mogelijk om het advies te publiceren. Dat is onder meer het geval wanneer je door de openbaarmaking van het advies informatie prijsgeeft die onder de geheimhoudingsverplichting valt. Het kan zijn dat in het advies zaken of bedrijfsgeheimen staan. Soms heeft de bestuurder geheimhouding opgelegd.
Het is altijd verstandig om kritisch te beoordelen of die geheimhouding na afloop van het adviestraject nog steeds redelijk is. Overleg hierover met de bestuurder. Als het vanwege de geheimhouding niet mogelijk is om het volledige advies te publiceren kun je als OR ook een samenvatting publiceren, zodat de collega’s wel op de hoogte zijn van het advies dat is gegeven.
Afspreken met de bestuurder
Het kan verstandig zijn om al tijdens het adviestraject afspraken te maken met de bestuurder over de manier waarop de collega’s kennis kunnen nemen van het advies. In ieder geval dient de OR goed na te denken over de manier van communiceren richting de achterban. Ook is het slim om je woorden zorgvuldig te kiezen. Een ‘positief advies’ over een grote reorganisatie zal wellicht bij de boventallige collega’s wat wenkbrauwen hebben doen fronsen. Je kunt als or dan ook volstaan bij de inhoud van jullie advies en de overwegingen die daartoe hebben geleid.
Basiscursus Medezeggenschap, onder meer op 18 maart 2021
Voor een professionele ondernemingsraad is het belangrijk dat hij organisatieverandering zowel conceptueel als praktisch kan benaderen. Deze tweezijdige benadering staat dan ook centraal tijdens de training. Strategie, structuur en cultuur zijn daarbij op inzichtelijke en handzame wijze onderling verbonden, zodat de or zijn rol van volwaardige gesprekspartner met glans vervult. Bekijk het programma en de inschrijvingsopties.
Geef een reactie