De grote pensioenfondsen ABP en PFZW hoeven hun pensioenen dit jaar niet te verlagen. Beide fondsen hadden volgens eerste berekeningen op 31 december 2020 een hogere dekkingsgraad dan het vereiste minimum van 90 procent. Dat geldt voor de meeste pensioenfondsen, stelt pensioenspecialist Aon.
Op de laatste dag van het jaar, bepalend voor het antwoord op de vraag of de pensioenuitkeringen het volgende jaar omlaag moeten, had ABP een dekking van ruim 92 procent en het zorgfonds PFZW iets meer dan 91 procent. De cijfers waarop deze fondsen hun voorspelling baseren zijn voorlopig. Over enkele weken verwachten ze definitieve cijfers. Toch verwachten ABP en PFZW niet dat het verschil tussen de voorlopige en definitieve gegevens groot zal zijn.
‘Positief nieuws’
Voorzitter Joanne Kellermann van PFZW noemt de voorlopige cijfers goed nieuws ‘voor al onze deelnemers werkend in de sector zorg en welzijn’. ‘Het was een heel zwaar jaar voor de mensen die in onze sector werken. We zijn blij dat we op dit punt positief nieuws kunnen brengen.’
- Tip! Welke gevolgen heeft het nieuwe Pensioenakkoord? Wat heeft de or te zeggen over pensioenen? En over loonsteun en andere crisissubsidies? Laat je in één dag bijpraten: de Or Wetgeving & Actualiteitendag op 25 maart 2021! Bekijk nu het programma en profiteer van de vroegboekkorting.
Hoger dan het verlaagde minimum
Wat voor ABP en PFZW geldt, geldt voor de meeste pensioenfondsen. Dat stelt pensioen- en riskspecialist Aon in zijn maandelijkse pensioenbericht. Volgens Aon daalde de indicatieve beleidsdekkingsgraad, gebaseerd op de gemiddelde dekkingsgraad van de afgelopen twaalf maanden, van 103 naar 94 procent in 2020. Deze eindstand voor 2020 is hoger dan het aangepaste wettelijk vereiste van minstens 90 procent. Hierdoor zijn kortingen op de pensioenuitkeringen voor de meeste fondsen dit jaar van de baan, meent Aon.
Maar het blijft opletten voor de meeste pensioenfondsen, waarschuwt de pensioenspecialist. Vorig jaar was een mager belggingsjaar, ondanks aandelenkoersen die zich snel herstelden van de dip bij de uitbraak van de coronacrisis in maart. Aanhoudend lage rentes zorgden ervoor dat de dekkingsgraad bij de meeste fondsen wat terugliep in de loop van 2020.
Dekking moet omhoog naar nieuw stelsel
Kortingen zijn voor eind 2021 een realistisch scenario, onder andere door de impact van de nieuwe lagere ultimate forward rate UFR aldus Aon. Hierdoor moeten pensioenfondsen meer geld in kas houden om de pensioenen te betalen. Daarnaast moeten de fondsen uiterlijk op 1 januari 2026 toegroeien naar een minimale richtdekkingsgraad van 95 procent. Dat is de minimale dekkingsgraad bij overgang naar het nieuwe pensioenstelsel, dat ingaat op die datum.
Tussen 2022 en 2026 moet de dekking op elk moment minstens 90 procent zijn. Zoniet, dan moet het pensioenfonds binnen 6 maanden weer op die minimale dekkingsgraad komen. Uiterlijk op 1 januari 2024 moet de werkgever de gewijzigde pensioenovereenkomst en het transitieplan doorgeven aan de (beoogde) pensioenuitvoerder. Overleg tussen ondernemingsraad, vakbond en bestuurder is hiervoor vereist.
Lees ook:
OR & Pensioenen
Pensioen een lastig onderwerp? Niet meer nadat je deze eendaagse opleiding hebt gevolgd. Dat kan op 9 maart en 14 september 2021. Niet alleen ken je dan de structuur van ons pensioenstelsel. Je bent ook goed voorbereid op het overleg over de aanpassing van de pensioenregelingen. Die volgt zeker binnenkort, als het Pensioenakkoord in wetgeving is opgenomen. Lees alles over deze eendaagse opleiding.
Verlaging Pensioen……. Waarom?….
1500 miljard in kas….
Enorme winst ABP gemaakt in 2020
Koolmees,Knot, W.Bos, en Tuur FNV wilden maar 1 ding,…. nieuw stelsel
Begrijpen doe ik het niet??
Gr g