Mensen die vanaf 1 januari 2023 met pensioen gaan mogen op hun pensioendatum een bedrag ineens opnemen van maximaal 10 procent van hun opgebouwde pensioen. Werknemers die niet langer kunnen of willen doorwerken kunnen vanaf 1 januari 2021 drie jaar vóór hun AOW-leeftijd stoppen met werken. Als hun werkgever daaraan wil meewerken.
Dit volgt uit het wetsvoorstel bedrag ineens, RVU en verlofsparen. De Eerste Kamer is op 12 januari 2021 akkoord gegaan met 2 onderdelen ervan. Alleen het onderdeel Bedrag ineens gaat na kritiek van de senatoren op de uitvoerbaarheid pas in op 1 januari 2023.
Versoepeling van de RVU-heffing
Twee andere onderdelen van het wetsvoorstel bedrag ineens, RVU en verlofsparen kregen wel het groene licht van de Senaat. Hierdoor betalen werkgevers tussen 2021 en 2025 geen strafheffing over regelingen voor vervroegde uittreding (de RVU-heffing) tot een bedrag dat netto overeenkomt met de AOW. Dat geldt als de werknemer stopt in de laatste 3 jaar vóór de AOW-leeftijd. De vrijstelling gaat terugwerkend in per 1 januari 2021, en geldt tot een bruto-jaarinkomen van 21.200 euro (bedrag van 2020) dat werkgevers hun (deels) stoppende werknemer betalen. Werknemers die meer verdienen, of meer willen verdienen kunnen voor dat meerdere mogelijk vervroegd bedrijfspensioen opnemen.
- Tip: De or heeft veel te zeggen over pensioenregelingen. Wees als ondernemingsraad dus goed voorbereid! Met de Kennisbank OR in de Praktijk heb je altijd toegang tot een schat aan tools, adviezen en artikelen. Probeer het een maand voor maar 10 euro.
Eerder stoppen met werken dan 3 jaar voor de pensioendatum betekent wel de RVU-boete betalen over de extra tijd. Mensen die langer doorwerken krijgen geen hogere vrijstelling. Werknemers krijgen op deze manier in feite eerder AOW, maar dan betaald door de werkgever. Werknemers kunnen dit eventueel combineren met een aanvullend pensioen. Werkgevers kunnen eventueel subsidie aanvragen voor het doorbetaalde loon via de Tijdelijke subsidieregeling duurzame inzetbaarheid en eerder uittreden (dieu).
Ook akkoord is het onderdeel verlofsparen. Bij verlofsparen gaat het om opsparen van bovenwettelijke vakantiedagen en compensatieverlof. Dit kan tot 100 werkweken belastingvrij, om eerder met pensioen te kunnen, of om een sabbatical of opleiding te bekostigen. De vrijstelling was 50 weken.
Bedrag ineens vanaf 2023
Als het bedrag ineens opnemen wel mogelijk is, naar verwachting vanaf 1 januari 2023, mogen werknemers die met pensioen gaan tot maximaal 10% van de waarde van het opgebouwde ouderdomspensioen opnemen op de dag dat het pensioen ingaat, of in de maand februari van het jaar volgend op het jaar waarin ze AOW krijgen. Alleen bij afkoop op 1 van deze 2 momenten hoeft de gepensioneerde geen AOW-premie te betalen over het bedrag ineens. De kritiek van de Eerste Kamer zou vooral gaan over dat tweede afkoopmoment.
- Tip! Welke gevolgen heeft het nieuwe Pensioenakkoord verder nog? Wat heeft de or te zeggen over loonsteun en andere crisissubsidies? Laat je in één dag bijpraten: de Or Wetgeving & Actualiteitendag op 25 maart 2021! Bekijk nu het programma en profiteer van de vroegboekkorting.
In feite gaat het hierbij om afkoop, waarbij het opgenomen bedrag zijn pensioenbestemming verliest. Pensioenuitvoerders moeten aan het verzoek tot afkoop meewerken. Het geld mag naar eigen inzicht worden besteed. Pensioendeelnemers die gebruik maken van een zogenaamde hoog-laagconstructie (een hogere pensioenuitkering in de eerste jaren na pensionering) hebben geen recht op de lumpsum. Anders zouden mensen in de latere fase van lage pensioenuitkeringen in problemen kunnen komen, denkt Koolmees.
Het recht om tot 10% op te nemen geldt ook voor een zogenoemd ‘bevroren pensioen’ in eigen beheer en het nettopensioen. Dit keuzerecht komt er ook voor oudedagsvoorzieningen die zijn opgebouwd in de derde pijler en de nettolijfrente.
Keuzevrijheid
Het wetsvoorstel is het eerste deel van de wetgeving die voortvloeit uit het in juni 2019 gesloten pensioenakkoord. Het kabinet wil met de maatregelen voorzien in meer keuzevrijheid in het pensioenstelsel. Maar minister Koolmees vindt dat pensioengerechtigden beschermd moeten worden tegen een te grote terugval in de resterende levenslange pensioenuitkering. Een te grote opname van geld zou volgens hem ook de solidariteit in het pensioenfonds aantasten. Het vervroegde pensioen zonder fiscale boete was oorspronkelijk bedoeld voor mensen met zware beroepen. Maar het bleek erg lastig om hiervan een sluitende definitie op te stellen. Daarom geldt de vrijstelling nu tot 2026 voor iedereen die tot 3 jaar voor de AOW-leeftijd stopt.
Lees ook:
- Overgangswet nieuw pensioenstelsel ingediend
- De uitwerking van het pensioenakkoord: tips voor de or
- ‘Nieuwe AOW-regels vragen om maatwerk pensioen’
Pixabay
OR & Pensioenen
Pensioen een lastig onderwerp? Niet meer nadat je deze eendaagse opleiding hebt gevolgd. Dat kan op 9 maart en 14 september 2021. Niet alleen ken je dan de structuur van ons pensioenstelsel. Je bent ook goed voorbereid op het overleg over de aanpassing van de pensioenregelingen. Die volgt zeker binnenkort, als het Pensioenakkoord in wetgeving is opgenomen. Lees alles over deze eendaagse opleiding.
Goedenavond,
Lees ik het goed? Een pensioenakkoord van juni 2019 dat zegt dat je op je pensioendatum maximaal 10% van het gespaarde pensioen mag opnemen, maar dat dat pas in 2022 ingaat? Dan doe ik een beroep op de hardheidsclausule voor al degenen die tussen heden en 2022 met pensioen gaan! Weer een worst die mij voorgehouden is.
Dus als ik het goed begrijp, kan ik hier geen gebruik van maken . Ik ga namelijk 20-07-2020 met pensioen. Dus als je nu al pensioen hebt, kun je geen gebruik maken van die 10 % opname. Wat een diefstal .
Welk percentage over de 10% mag je direct aftikken bij de belastingdienst?
Dat hangt sterk af van je persoonlijke en financiële situatie als je met pensioen gaat. Je kunt dit daarom misschien beter aan een fiscalist of accountant vragen, zou ik zeggen.
Hoe wordt die 10% pensioenuitkering berekent? Vindt er soms een contante waarde berekening plaats tegen een X percentage?
In dit kader:
“Werknemers die niet langer kunnen of willen doorwerken kunnen vanaf 1 januari 2021 drie jaar vóór hun AOW-leeftijd stoppen met werken.”
Ik heb een 36 u contract. Over 2 jaar wordt ik 64. Ik heb voldoende verlof gespaard om 3 jaren met 18 uren/wk tot 67 jaar te overbruggen. Kan en mag dit en zo niet hoe dan ?
Beste Gerrit,
dat kunt u het beste met de afdeling HR of P&O bij uw bedrijf bespreken.
Reactie Gerrit op Ernst (18 januari 2021 om 17:39)
Beste Ernst
Bedankt voor je reactie maar waar het mij om gaat, afgezien of ik dit met mijn werkgever rond krijg, mag en kan dit zonder dat de Belastingdienst od dit ziet als vroegtijdige uittreding waardoor ik extra belast word.
Want een werknemer mag maximaal maar 2 jaar voor zijn pensionering van zijn opgebouwde verlof, uit dienst treden. En dit zijn 3 jaar, weliswaar, part-time, maar wel 3 jaar !
Beste Gerrit,
ik kan je vraag niet beantwoorden. Ik ben een journalist / redacteur. Wij verslaan relevante gebeurtenissen op onze media. We geven geen adviezen.