Gemiddeld stegen de cao-lonen vorig jaar met 3 procent. Dat is de grootste jaarlijkse stijging sinds 2008, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Maar ook werden vorig jaar 67 procent minder cao’s vernieuwd. Dat meldt werkgeversvereniging AWVN.
Je zou 2020 dus ook in alle opzichten een bijzonder cao-jaar kunnen noemen. De recordstijging van de cao-lonen komt vooral omdat driekwart van de cao’s al in 2019 waren afgesloten. Sinds de eerste helft van 2017, toen de lonen met 1,7 procent stegen, is de stijging toegenomen tot precies 3 procent in het eerste en derde kwartaal van 2020. In het vierde kwartaal van vorig jaar lag de cao-loonstijging iets lager, namelijk 2,9 procent.
Vooral meer verdiend in de metaal
De lonen stegen het hardst in de industrie, met een plus van 3,8 procent. Dat komt vooral door loonsverhogingen in de twee metaalcao’s (groot- en kleinmetaal). De loonstijging was het laagst in de bedrijfstak landbouw, bosbouw en visserij (1,8%). Deze uitkomst is gebaseerd op slechts 44 procent van de afgesloten cao’s. Voor de cao’s open teelten en glastuinbouw is voor 2020 nog geen definitief cao-akkoord bereikt. In 2019 namen de lonen het minst toe in de bedrijfstak informatie en communicatie (1,4%).
- Tip! Welke gevolgen heeft het nieuwe Pensioenakkoord? Hoe zit het nu precies met de inhuur van zelfstandigen? En met detacheringen en andere tijdelijke krachten? Wat wijst op een aanstaande reorganisatie? Wat heeft de or te zeggen over loonsteun en andere crisissubsidies? Laat je in één dag bijpraten: de Or Wetgeving & Actualiteitendag op 25 maart 2021! Bekijk nu het programma en profiteer van de vroegboekkorting.
In de non- en not-for-profitsectoren gingen de lonen het hardst omhoog bij de Rijksoverheid:plus 3,2 procent. Bij de gesubsidieerde instellingen stegen de lonen met 2,7 procent in dezelfde periode het minst. Het was de enige sector waar de stijging minder was dan in 2019.
Flink minder nieuwe cao’s
In 2020 werden 167 verlopen cao’s niet vernieuwd. Dat zijn er doorgaans 100, meldt de AWVN. In totaal liepen vorig jaar 401 cao’s af; 234 werden vernieuwd. Hierdoor hebben 2,3 miljoen werknemers wel een nieuwe cao; voor 1,6 miljoen werknemers gingen de vernieuwde afspraken vorig jaar al in. Blijven over 720.000 werknemers die doorwerken op een verlopen cao. De loonstijging in vorig jaar vernieuwde cao’s bedroeg vorig jaar 2,4 procent; 0,4 procent minder dan in 2019.
Loonstijging neemt sterk af
Vooral in november en december lag het maandgemiddelde met 1,7 procent aanzienlijk lager. FNV en AWVN zien die trend heel duidelijk. AWVN wijt de afnemende loonstijging aan onzekerheid over de toekomst van het bedrijf en de bedrijfstak bij veel onderhandelaars van werkgevers en vakbonden. Die werd nog versterkt door de tweede lockdown, en dat is ook de oorzaak van het lage aantal vernieuwde cao’s, meent de werkgeversvereniging. De belangenvereniging en adviseur van werkgevers verwacht in december en in januari opnieuw lagere gemiddelde loonstijgingen in cao’s.
Contractlonen ook flink omhoog
De contractuele loonkosten, de cao-lonen plus werkgeverspremies, stegen met 3,1 procent in 2020. Deze stijging is net iets meer dan de stijging van de uitbetaalde cao-lonen. In 2020 werd de WAO/WIA-(basis)-premie verhoogd, maar de bijdrage werkgeversheffing Zorgverzekeringswet (ZVW) daalde. De werkgeverspremie pensioen is per saldo licht gestegen.
Shutterstock
Zeven skills van moderne medezeggenschap op 15 april 2021
Medezeggenschap blijft mensenwerk. Wel zijn er skills, zeg maar combinaties van vaardigheid en stijl, die je als or-lid nodig hebt om nu succesvol te zijn in de medezeggenschap. Welke zijn dat? Je leert ze in een dag kennen tijdens het event ‘Zeven skills van moderne medezeggenschap‘ op 15 april 2021. Lees hier alle informatie over deze snelkookpan moderne medezeggenschap.
Geef een reactie