Het CNV wil een calamiteitenfonds om werkenden door de coronacrisis te helpen. Veel ouders zitten volledig knel tussen werk en privé, constateerde de vakbond. Ook GroenLinks wil betaald verlof voor ouders die hun baan met thuisonderwijs voor kinderen combineren. De roep om betaald verlof groeit, ook bij werkgevers. Maar de regering acht zo’n regeling niet haalbaar op korte termijn.
Het CNV wordt naar eigen zeggen ‘platgebeld’ door door werkenden in de knel. ‘Vooral thuiswerkende ouders zien het niet meer zitten. Al tien maanden zitten zij klem. Werkend Nederland heeft meer lucht nodig om hier goed doorheen te komen. Ook ondernemers hebben het zwaar en alle mankracht nodig’, aldus Piet Fortuin, CNV-voorzitter.
Een baan combineren met thuisonderwijs is voor veel werkende ouders een onmogelijke opgave, stelt ook GroenLinks. Ouders met een baan halen werk in tijdens avonduren of op weekenddagen of nemen vakantiedagen op, terwijl ze die straks nodig hebben om uit te rusten.
‘Twee banen combineren’
‘De rek is eruit. Ouders raken in de knel. Zij moeten eigenlijk twee banen combineren en kunnen nergens terecht voor ondersteuning’‘, zegt Jesse Klaver. ‘Zorg voor kinderen is niet iets wat je er maar even bij doet. Het wordt tijd dat daar oog voor komt. Zowel in het belang van de werkende ouders, als in dat van de kinderen zelf.’
- Tip! Welke gevolgen heeft het nieuwe Pensioenakkoord? Hoe zit het nu precies met de inhuur van zelfstandigen? En met detacheringen en andere tijdelijke krachten? Wat wijst op een aanstaande reorganisatie? Wat heeft de or te zeggen over loonsteun en andere crisissubsidies? Laat je in één dag bijpraten: de Or Wetgeving & Actualiteitendag op 25 maart 2021! Bekijk nu het programma en profiteer van de vroegboekkorting.
Met een calamiteitenfonds zouden werknemers extra verlof op kunnen nemen, om zo thuis te kunnen blijven voor de kinderen. ‘Vooral thuiswerkende ouders zien het niet meer zitten door het sluiten van de scholen en kinderdagverblijven’‘, zegt CNV-voorzitter Piet Fortuin. ‘Werkend Nederland heeft meer lucht nodig om hier goed doorheen te komen.’‘
Oplossing niet altijd mogelijk
Volgens Fortuin komen de meeste werkgevers en werknemers samen wel tot een oplossing. Maar is er ook een groep waarbij dat niet lukt. ‘Voor die groep moet de overheid nu over de brug komen. Werkgevers moeten onderbouwen waarom hun werknemer extra verlof nodig heeft en krijgen de kosten hiermee vergoed’, aldus de voorzitter. Maar werkgeversvereniging AWVN denkt dat meer verlof voor de ene groep werknemers extra werk betekent voor andere groepen werknemers. Toch ziet de AWVN wel allerlei mogelijkheden om werken en zorgen voor kinderen te combineren. Ook bieden steeds meer dienstverleners een oppas en docent aan huis aan. En zijn steeds meer werkgevers bereid om hier ook financieel aan bij te dragen.
Ziekteverzuim neemt verder toe
Toch is er volgens CNV nu al een historisch hoog ziekteverzuim, dat alleen maar verder zal oplopen als er niets verandert. ‘De investering die de overheid nu moet doen, is lager dan de kosten voor het oplopende verzuim’‘, stelt Fortuin. Ook in andere media verschijnen berichten over ouders die een burn-out nabij zouden zijn door de combinatie thuis werken en de kinderen opvangen.
- Tip! Ondernemingsraden hebben een stimulerende taak bij de naleving van de in de onderneming geldende voorschriften, volgens artikel 28, lid 1 van de WOR. Sommige onderdelen kunnen zelfs instemmingsplichtig zijn. Waaronder regels omtrent ziekteverzuim en dragen van beschermende kleding (mondkapjes?). Check de details in de Kennisbank OR in de Praktijk.
‘Zo snel mogelijk speciaal coronaverlof’
GroenLinks wil graag dat het kabinet zo snel mogelijk een coronaverlofregeling openstelt. ‘Dit kabinet tast in de buidel met steunmaatregelen voor bedrijven en ondernemers die vanwege de maatregelen hulp nodig hebben. Laten we ook de hand reiken om die honderdduizenden ouders die nu thuis zitten, te steunen’, aldus Klaver. Ook de FNV noemt zo’n verlof nu een ‘bittere noodzaak’. Bijna alle partijen in de Tweede Kamer hebben het kabinet gevraagd om meer te doen voor ouders die ook moeten zorgen voor thuiszittende kinderen.
Kabinet: geen speciale regeling
Maar het kabinet komt niet met een speciale coronaverlofregeling. De organisaties die zo’n regeling zouden moeten uitvoeren, kunnen dat niet aan, zeker niet met de bestaande coronasteun en de vele aanvragen voor reguliere uitkeringen, zoals de ww. En een brede regeling is juist te ongericht, vindt het kabinet. Het zou volgens minister De Jonge betekenen dat bedrijven die het niet nodig hebben compensatie krijgen, en bedrijven die het nodig hebben amper. Daarnaast moedigt zo’n brede regeling bedrijven niet aan om goede afspraken te maken met werknemers. Dat zou volgens het kabinet in veel bedrijven al gebeuren.
De Landelijke VGWM-dagen op 9, 10 en 11 maart: een digitaal event
Al 18 jaar hét nationale VGWM-congres voor de ondernemingsraad
Tijdens de 18e editie van dit congres praten onze experts je – dit keer volledig online – helemaal bij over alle belangrijke VGWM-onderwerpen. Ook in relatie tot thuiswerken en covid. uiteraard. Zoals de workshop van Carin Benders, Inspectie SZW over coronaprotocollen en de or. A&O-deskundige Mirjam van der Kooij praat je bij over alle ins en outs van thuiswerken. Want alleen als je volledig op de hoogte bent van de laatste actualiteiten, kun je jouw rol binnen de VGWM goed uitvoeren én blijf je de juiste sparringpartner. Zo voeg je direct meerwaarde toe aan je organisatie. En daar wordt ook je bestuurder blij van.
Het is al fijn om te lezen dat er aandacht aan besteed gaat worden.
Het is regelmatig een onmogelijke opgave om èn je werk èn schoolwerkbegeleiding goed te doen.
Beste ouders,
Alle respect voor dat het zwaar is voor jullie. Bedenk dat alsjeblieft ook wanneer je je kinderen straks weer naar het onderwijs stuurt. Wij krijgen dagelijks 25 van deze kinderen voor onze neus. U merkt nu hoe moeilijk het is om ze bezig te houden, om ze geconcentreerd iets te laten leren. U merkt nu ook voor het eerst dat uw kind niet altijd stil en lief in een hoekje uit een boek leest, maar soms een erg verwend en hyperactief kind is. Dat geeft niets, daar zijn wij voor opgeleid. Maar denk alsjeblieft ook terug aan deze tijd wanneer we straks bij de ouderavonden weer bij elkaar zitten. Het ligt niet altijd aan de school namelijk als het kind niet leert wat het zou moeten leren. Evenmin ligt het nu niet aan u als het kind niet doet wat u vraagt dat het zou moeten doen.
Dit klinkt misschien allemaal een beetje zuur, en zo is het niet bedoeld. Maar we komen uit een tijd waarbij ouders soms aangeven dat het de schuld van de school is als het kind een onvoldoende haalt. Dit terwijl ik nog op mijn kop kreeg van mijn eigen ouders als ik zelf een onvoldoende gehaald had.
Als ik heel eerlijk ben: ik vind het wel fijn dat ouders nu met het dagelijkse gedrag van hun eigen kinderen geconfronteerd worden. Ik heb het gevoel dat teveel kinderen in het onderwijssysteem en bij kinderopvang worden ‘gedumpt’, en als het kind dat niet goed opgevoed is… dat het dan de schuld is van het onderwijs of de opvang.
Met vriendelijke groet,
De thuiswerkende onderwijzer, die tot voor kort uw kinderen opving plus die van 50 andere ouders.
Beste Onderwijzer,
Daar gaat het artikel helaas niet over. Ik begrijp uw punt heel goed, maar dit artikel gaat er over dat er nu mensen thuis zitten die aan het werk zijn én in de knoop zitten dat ze hun kinderen onderwijs moeten geven. Dat u te maken heeft met ouders die met de beschuldigende vinger naar de school wijzen snap ik, totaal niet gepast vind ik ook. Ouders moeten eerst eens bij henzelf nagaan alvorens een ander de schuld geven. Helaas is het waarschijnlijk ook om die reden dat die kinderen “lastig” zijn in de klas, altijd achter het gedrag van een kind kijken. Geen kind wordt lastig geboren….
Maar in dit geval moeten ouders te veel ballen hooghouden. Als ik verlof zou krijgen van mijn werk zou ik het heerlijk vinden om mijn kids thuisonderwijs te geven, maar zoals Jesse Klaver aangeeft is dit verlof er niet. Dat maakt ouders momenteel radeloos, niet het gedrag van kinderen (althans niet in dit artikel).
Heel veel succes alle ouders, nog even doorbikkelen. Succes aan alle kinderen die hun ouders hebben zien veranderen van ouder naar onderwijzer en thuiswerker en succes aan alle onderwijzers straks weer met volle klassen waar ook kinderen in zitten die helaas achterstanden hebben opgelopen (gelukkig vast niet álle kinderen).