Tot mijn verbazing belt een klant met de mededeling dat hij erop staat dat een bijeenkomst op zijn kantoor wordt gehouden. Niet digitaal in wat ik de babbelbox noem: Zoom, Teams of noem maar op. Na voorzichtig informeren of hij het zeker weet, komt het antwoord nog eens luid en duidelijk: ja!
Niet omdat hij het zelf wil, maar omdat het moet van de werkgever. Die staat erop dat mensen op kantoor zitten en niet thuis. En dat geldt dus ook voor volk van buiten. Na even doorvragen blijkt de baas in kwestie in Amerika te zitten en thuiswerken vanwege Covid-19 eigenlijk maar een beetje onzin te vinden.
Aanpassingsvermogen
Nadat ik -nieuwsgierig geworden- internet ben op gegaan, word ik vanaf de webpagina met opperbazen aangekeken door een gezelschap van blauwgepakte heren en een enkele dame. Ze stralen vooral een hoog ontwikkeld aanpassingsvermogen uit. Waaronder de baas in kwestie. Dat “hoog ontwikkeld aanpassingsvermogen” bedoel ik iets minder zuur dan het hier staat. Want hoewel ik zou willen dat ik een totaal uniek individu was, met alleen maar originele gedachten, is de werkelijkheid natuurlijk dat ook ik flink aangepast ben. Niet op de, op het eerste oog, nogal conservatieve manier van deze Amerikanen, maar wel aangepast.
Nu ben ik adviseur van ondernemingsraden en dan is het ook nodig om tot op zekere hoogte aangepast te zijn. Als je in dat vak enorm uniek bent en alles beter weet, heb je niet begrepen dat je werk als adviseur niet over jou gaat, maar over je klanten. Die hebben regelmatig behoefte aan heldere kennis en feiten. En ook best wel aan de nodige originaliteit. Maar dan wel omdat ze geholpen willen worden tot een besluit te komen op basis van wat ZIJ vinden. Met elkaar. Niet op basis van wat jij als adviseur vindt. Dat doet er alleen maar toe, als dat hen helpt tot een beter besluit te komen.
Zijn mening staat centraal
Dat is ook wat het besluit over de bijeenkomst op het Nederlandse kantoor van de klant in mijn ogen een beetje raar maakt: dat de persoonlijke overtuiging van deze Amerikaanse meneer op deze manier doorwerkt. Want niet de zaak, maar zijn mening staat centraal. En daar dient iedereen zich aan aan te passen.
Toen ik daarover doordacht kwam ik tot de conclusie dat het een teken van deze tijd is dat -veel vaker dan eerst- van je wordt geëist dat je in gedrag en mening bevestigt wat de ander vindt. Gelukkig gebeurt dat nog wel zo weinig, dat deze actie nog opviel. Maar voor mijn gevoel neemt het wel toe.
Hoor je bij ons of hoor je bij die anderen?
Hopelijk geen teken van een nieuw normaal, al ben ik bang dat dat wel het geval is.
Shutterstock
Zeven skills van moderne medezeggenschap op 15 april 2021
Medezeggenschap blijft mensenwerk. Wel zijn er skills, zeg maar combinaties van vaardigheid en stijl, die je als or-lid nodig hebt om nu succesvol te zijn in de medezeggenschap. Welke zijn dat? Je leert ze in een dag kennen tijdens het event ‘Zeven skills van moderne medezeggenschap‘ op 15 april 2021. Lees hier alle informatie over deze snelkookpan moderne medezeggenschap.
Geef een reactie