Ruim een kwart van de thuiswerkers moet toch af en toe naar kantoor. Bijna de helft doet dat sowieso. Een thuiswerkverplichting wordt dan ook niet realistisch geacht. Ook niet door regering en parlement. Ondertussen groeien de zorgen over onveilige werksituaties. En groeit ook de roep om hardere maatregelen. Met bedrijfssluiting als ultieme sanctie.
Ruim een kwart (27%) van de mensen die thuis kunnen werken krijgt zo’n verzoek van de leidinggevende. En ruim 4 van elke tien thuiswerkers moet sowieso enkele dagen per week op de zaak verschijnen. Dat blijkt uit een peiling van het CNV onder 1.200 leden. Ook de FNV zegt dat ze hierover honderden meldingen heeft gekregen sinds de lockdown begon, in december vorig jaar. Piet Fortuin, CNV-voorzitter snapt er niets van. ‘Terwijl we met man en macht het virus proberen te bestrijden en de Britse coronavariant als een dreiging op ons afkomt, gaat een groot deel van de thuiswerkers nog steeds vaak naar kantoor. Thuiswerken is echter een quick-win om het virus te verslaan.’
Tweede lockdown veel minder rustig
Toch was de uitkomst te voorspellen als je de spitsberichten volgt. Files staan er amper op de snelwegen, ongelukken daargelaten, maar echt rustig is het ook niet. Hetzelfde beeld is te zien bij de spoorwegen: minder reizigers dan normaal, maar de stations zijn lang niet zo uitgestorven als afgelopen voorjaar. Ook voorzitter Ruud Kuin van de Nederlandse BOA Bond ziet die toegenomen drukte op de weg, en op de bedrijven terreinen. De conclusie is onvermijdelijk: werkend Nederland reist vaker dan tijdens de eerste lockdown.
- Tip! Moet de or instemmen met een thuiswerkregeling? En een coronaprotocol? Wat wijst op een aanstaande reorganisatie? Wat heeft de or te zeggen over loonsteun en andere crisissubsidies? Laat je in één dag bijpraten: de Or Wetgeving & Actualiteitendag op 25 maart 2021! Bekijk nu het programma en profiteer van de vroegboekkorting.
Misschien zit daar ook een positieve kant aan. Want bijna de helft (46%) van de ondervraagde CNV-leden valt thuiswerken in deze donkere januarimaand zwaar. Zwaarder dan in de lente en zomer. ‘Zeer begrijpelijk. Veel werkenden zitten er inmiddels flink doorheen. Thuiswerken is een stuk prettiger als de lentezon je zolderkamer verlicht,’ aldus Fortuin.
Thuiswerken valt velen zwaar
Niet alleen is thuiswerken tijdens een grijze, koude maand zwaarder voor de geest. Ook lichamelijk mist het zijn uitwerking niet. Zo heeft 45 procent van de ondervraagden thuis nog altijd geen een arbo-verantwoorde werkplek. Ook heeft 38% sinds het thuiswerken meer last van fysieke klachten (schouder, nek, arm). Bijna de helft van de thuiswerkers vreest voor de werk-privébalans als het thuiswerken nog veel langer duurt. Blijkt uit het jaarlijkse onderzoek ‘What Workers Want’ (WWW) van Hays.
Hoger ziekteverzuim
Langdurig thuiswerken is niet alleen voor sommigen vervelend, het is ook kostbaar. Meer dan de helft (54%) maakt voor het thuiswerken kosten die de werkgever niet vergoedt. Thuiswerkmiddelen en de thuiswerkvergoeding zal daarom het komend jaar in veel cao-onderhandelingen terugkomen, verwacht het CNV. Fortuin: ‘Werkgevers zijn verantwoordelijk om de juiste middelen aan te reiken om optimaal thuis te kunnen werken. Zowel mentaal als fysiek gaat dit bij ongeveer de helft van de thuiswerkers mis. Het ziekteverzuim was in 2020 hoger dan ooit, als we zo doorgaan verbreken we in 2021 dat record. Mensen dreigen uit te vallen door psychische en mentale klachten.’
Thuiswerken verplicht stellen?
Ondertussen groeien de zorgen bij kabinet en Kamer over het aantal werkenden dat nog altijd naar de zaak komt. In een recent Kamerdebat pleitte CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma voor duidelijker en verplichtender regels voor werkgevers. Ook vindt hij dat werkenden misstanden makkelijker moeten kunnen melden. SP-fractievoorzitter Marijnissen ging verder. Ze noemde bedrijven die werknemers dwingen om ‘op onveilige wijze’ te komen werken bij naam. Ook wil Marijnissen stevige handhaving, en forse boetes voor bedrijven die over de schreef gaan.
- Tip! Onveilig (moeten) werken, steeds hogere werkdruk door uitvallende collega’s en pesten. Het leidt tot psychosociale arbeidsbelasting (PSA) en minder (of helemaal geen) plezier in je werk. Tijdens de studiedag Werkdruk/werkstress en de rol van de OR op 16 maart 2021 krijg je van Geraldo Kumeling tips hoe de or optimale invloed kan uitoefenen op het beleid en een actieve bijdrage kan leveren aan het reduceren van werkdruk en werkstress.
De Tweede Kamer heeft met ruime meerderheid een motie aangenomen die sluiting van een bedrijfspand mogelijk maakt, als de bron van een besmetting daarnaar is te herleiden. Hiervoor is wel een wettelijke grondslag nodig. De Inspectie SZW kan nu hoogstens een bedrijf tijdelijk stilleggen als het een onveilige situatie vaststelt. Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid gaat ‘met spoed’ hiernaar kijken, beloofde hij in het Kamerdebat.
Kabinet werkt aan criteria voor thuiswerken
Het kabinet stelt momenteel duidelijke criteria op voor thuiswerken, samen met vakbonden en werkgeversorganisaties. Deze criteria moeten zowel werkgevers als werkenden meer duidelijkheid geven over de situaties waarin thuiswerken mogelijk moet zijn. Het is de bedoeling dat deze half februari bekend worden gemaakt. Aansluitend zal de Inspectie SZW met interventies ‘handelen naar meldingen over niet-opvolging van die criteria’, waar nodig met andere toezichthouders.
Sluiten bedrijf als ultieme sanctie?
De Inspectie SZW ziet zelf liever dat werknemers overleggen met hun werkgever of thuiswerken tot de mogelijkheden behoort. Is thuiswerken niet mogelijk, dan zal de werkgever ervoor moeten zorgen dat werken op de arbeidsplaats gezond en veilig kan. De Inspectie ziet Covid-19 als een risico op de werkplek en daarom moet de werkgever maatregelen nemen om zijn werknemer te beschermen. Die beschermende maatregelen verlopen wat de Inspectie betreft volgens de arbeidshygiënische strategie: eerst de bron van het risico (de besmettingshaard) aanpakken, dan collectieve maatregelen, individuele bescherming, en als sluitstuk persoonlijke beschermingsmiddelen. De or heeft hierbij een stimulerende rol, en kan zijn informatie– en initiatiefrecht gebruiken.
De Landelijke VGWM-dagen op 9, 10 en 11 maart: een digitaal event
Al 18 jaar hét nationale VGWM-congres voor de ondernemingsraad
Tijdens de 18e editie van dit congres praten onze experts je – dit keer volledig online – helemaal bij over alle belangrijke VGWM-onderwerpen. Ook in relatie tot thuiswerken en covid. uiteraard. Zoals de workshop van Carin Benders, Inspectie SZW over coronaprotocollen en de or. A&O-deskundige Mirjam van der Kooij praat je bij over alle ins en outs van thuiswerken. Want alleen als je volledig op de hoogte bent van de laatste actualiteiten, kun je jouw rol binnen de VGWM goed uitvoeren én blijf je de juiste sparringpartner. Zo voeg je direct meerwaarde toe aan je organisatie. En daar wordt ook je bestuurder blij van.
Thuiswerken: plotseling bleek het te kunnen, ook in organisaties die voor de coronacrisis nog veel beren op de weg zagen. Uit onderzoek blijkt dat veel werkgevers van plan zijn ook na de coronacrisis thuiswerken ruimer mogelijk te maken. Daarom is het zaak om nu goed naar het thuiswerkbeleid te kijken.
- Thuiswerkovereenkomst
- Relevante wetgeving
- Wie kan er thuiswerken
- Bereikbaarheid
- Cyberveiligheid
- Privacy en controle
- Arboregels voor de thuiswerkplek
- Thuiswerkvergoeding
- Leidinggeven
- Medezeggenschap
Een (wettelijke) thuiswerkplicht gaat nog een behoorlijk stuk verder dan een (wettelijk) recht om thuis te werken (als dat kan). Er is veel voor te zeggen als kantoorwerkers één of twee dagdelen op kantoor willen zijn, maar het is larie om ze elke dag op te laten draven.
En natuurlijk *niet allemaal tegelijk* naar de VrijMiBo!
Maar het is toch echt te bizar voor woorden dat we nu alweer drie maanden in een steeds scherper wordende lockdown zitten en zelfs nog maar één bezoeker per dag mogen ontvangen terwijl het in veel kantoren ‘business as usual’ is en zelfs mensen met klachten gewoon (…) aan het werk gaan.