Nederlandse ondernemingen die zijn genoteerd aan de beurs moeten een Raad van Commissarissen hebben met minstens een derde vrouwen. Dat volgt uit het Wetsvoorstel moderniseren NV-recht en vergroten genderdiversiteit in de top van grote bedrijven. De Tweede Kamer ging op 11 februari akkoord. Het voorstel ligt nu bij de Eerste Kamer.
Als het wetsvoorstel is aangenomen moet de Raad van Commissarissen bij Nederlandse beursgenoteerde bedrijven minstens uit een derde vrouwen en ook een derde mannen bestaan. Bedrijven die dat quotum nog niet hebben bereikt, moeten bij een vrijkomende plaats een vrouw (of man) benoemen. Anders volgt een sanctie: nietigverklaring van de benoeming (‘de lege stoel’).
Passende, ambitieuze streefcijfers
Zo’n 5.000 andere grote Nederlandse bedrijven moeten met passende en ambitieuze streefcijfers komen voor de (sub)top van het bedrijf. De bedrijven moeten een plan maken hoe ze de streefcijfers gaan halen en transparant zijn over de resultaten. De maatregelen gelden acht jaar nadat ze in zijn gegaan. Ze worden vijf jaar na inwerkingtreding geëvalueerd.
Ook in de (semi) publieke sector
Er komt een vergelijkbare regeling voor de (semi-)publieke sector. Wel moet nog worden bekeken voor welke (semi-)publieke sectoren en organisaties het ‘ingroei-quotum’ kan gelden. En ook welke organisaties kunnen worden verplicht om zelf hun streefcijfer vast te stellen.
- Tip! Medezeggenschap binnen de overheid is een verhaal apart. Volg daarom op 20 mei het speciale online event voor ondernemingsraden bij overheden. En kom in één dag alles te weten over de actualiteiten die nu spelen binnen de overheid.
Het wetsvoorstel is gebaseerd op het SER advies ‘Diversiteit in de Top. Tijd voor versnelling’ van oktober 2019. Hierin pleit de SER voor een integrale aanpak van diversiteit met stevige maatregelen. Waaronder het ‘ingroeiquotum’ voor de Raden van Commissarissen (RvC’s) bij beursgenoteerde bedrijven, bedoeld om genderdiversiteit te bevorderen.
- Lees hier wat de or kan doen aan meer diversiteit in de onderneming!
Het wettelijke streefcijfer van de jaren ’10 heeft er niet voor gezorgd dat eind 2019 ten minste 30 procent van de boardrooms vrouw is, constateert de SER. Uit de Bedrijvenmonitor Topvrouwen van februari 2020 blijkt dat vrouwen 18,4 procent van de zetels in de RvC’s bezetten. En 12,4 procent in de Raden van Bestuur (RvB) bij grote vennootschappen is vrouw.
Culturele diversiteit
Volgens onderzoek van de SER hebben werkgevers moeite om inzicht te krijgen in cijfers over cultureel divers talent. Ze vinden het ook lastig om meer medewerkers met een niet-westerse migratieachtergrond te laten in- en doorstromen. Met de SER vindt het kabinet dat bedrijven en ondernemingsraden hierbij steun nodig hebben.
Het kabinet ziet goede mogelijkheden in een ‘Barometer Culturele Diversiteit’. Met dit hulpmiddel kunnen werkgevers de culturele diversiteit van hun personeelsbestand in beeld brengen.
Or wetgeving- en actualiteitendag op 25 maart 2021
De Or wetgeving- en actualiteitendag op 25 maart 2021 brengt je helemaal op de hoogte van de nieuwe wet- en regelgeving en de laatste ontwikkelingen. Kennis die van belang is voor je dagelijkse or-praktijk.
Geef een antwoord