Minder banen, minder werklozen, minder vacatures. De hele arbeidsmarkt kromp in het vierde kwartaal van vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Het aantal arbeidsplaatsen daalde met 14.000, vergeleken met het derde kwartaal. Een zeer bescheiden daling vergeleken met het tweede en derde kwartaal van 2020. En ook in de eerste maanden van dit jaar gingen meer mensen aan het werk dan er werklozen bijkwamen. Maar dat komt deels omdat het CBS ook de banen meetelt van werknemers die door de crisis niet of minder werken, maar wel loon krijgen. Hun werkgever maakt waarschijnlijk gebruik van een of meerdere NOW-regelingen hiervoor.
- Tip! Steeds vaker kan de or eigen beleid maken over arbeidsvoorwaarden. Kom in een dag veel meer te weten over je eigen accenten zetten bij maatwerk in de opleiding OR & Arbeidsvoorwaarden op 6 april en 14 oktober 2021.
Vooral in de handel, horeca en het vervoer ging werk verloren. In de zorg, het onderwijs en de bouw waren juist meer mensen nodig. Voor zelfstandigen kwamen er 10.00 arbeidsplaatsen bij in het vierde kwartaal. In totaal waren er eind vorig jaar 8.394.000 banen voor werknemers, en 2.320.000 arbeidsplekken voor zelfstandigen.
Minder werklozen, minder vacatures
Het aantal vacatures daalde met 6.000 naar 210.000 in het vierde kwartaal. Maar het aantal werklozen nam sterker af. Met 384.000 was het aantal werklozen 35.000 lager dan in het derde kwartaal. In januari daalde het percentage werkloosheid naar 3,6. Eind vorig jaar was dat nog 3,9 procent. Hierdoor daalde de vacaturegraad in het vierde kwartaal tot 25 vacatures per duizend banen van werknemers. Halverwege 2019 stond de vacaturegraad op de hoogste stand, met 34 vacatures per 1.000 banen.
In de handel, zorg en zakelijke dienstverlening waren de meeste openstaande vacatures. In totaal daalde het aantal vacatures vorig jaar met 76.000. Bij uitzendbureaus kwamen er 13.000 banen bij van het derde op het vierde kwartaal, een stijging van 2 procent. Het aantal banen in deze bedrijfstak is nu op hetzelfde niveau als in het vierde kwartaal van 2015.
Vertekend beeld
FNV-vicevoorzitter Tuur Elzinga zegt in een reactie dat de cijfers een vertekend beeld geven. ‘Achter deze cijfers schuilt groot verborgen leed. Minder werklozen klinkt geweldig, maar de werkelijkheid is dat jongeren zich van de arbeidsmarkt terugtrekken omdat ze het opgeven.’ De vakbondsman ziet liever meer investeringen om uit de crisis te komen, waaronder beter onderwijs, meer vaste banen en een hoger minimumloon.
Or wetgeving- en actualiteitendag op 25 maart 2021
De Or wetgeving- en actualiteitendag op 25 maart 2021 brengt je helemaal op de hoogte van de nieuwe wet- en regelgeving en de laatste ontwikkelingen. Kennis die van belang is voor je dagelijkse or-praktijk.
Geef een antwoord