De Inspectie SZW heeft het in 2020 behoorlijk druk gehad met meldingen over onveilige werksituaties door corona. Tot en met 10 januari 2021 kreeg de Inspectie 7.937 meldingen die direct of indirect waren gerelateerd aan corona. Dat blijkt uit de tussentijdse rapportage van de Inspectie van 3 februari 2021.
Bijna alle meldingen die gingen over de aandachtsgebieden van de Inspectie hadden betrekking op de domeinen veilig en gezond werk in verband met corona. Meer dan de helft (55%) van die meldingen gingen over onvoldoende afstand houden op de werkplek of over zieke collega’s die aan het werk zouden zijn. Daarnaast gingen 11 procent van deze meldingen over niet mogen thuiswerken terwijl dat wel had gekund. Ongeveer 30 procent van alle bijna 8.000 meldingen gingen over zaken die buiten het toezichtsdomein van de Inspectie vielen.
Eieren voor je geld kiezen
De Inspectie heeft bij 176 werkgevers een onderzoek uitgevoerd en geadviseerd over verbeteringen. Bij 79 werkgevers constateerde de Inspectie een overtreding. Daarbij kwamen de inspecteurs 140 keer met een eis, boeterapport of een waarschuwing dat het werk zou worden stilgelegd. Dat gebeurde via schriftelijk of mondeling aanspreken van de werkgever, of beide. Uiteindelijk heeft 89 procent van deze werkgevers afdoende maatregelen getroffen.
- Tip! Ondernemingsraden hebben een stimulerende taak bij de naleving van de in de onderneming geldende voorschriften, volgens artikel 28, lid 1 van de WOR. Sommige onderdelen kunnen zelfs instemmingsplichtig zijn, waaronder regels omtrent ziekteverzuim en dragen van beschermende kleding (mondkapjes?). Check de details in de Kennisbank OR in de Praktijk.
Recente onderzoeken van CNV en FNV laten zien dat veel mensen zich zorgen maken over naleven van de coronaregels op het werk. Een meerderheid van 65 tot 70 procent is bang voor een besmetting op het werk, of ziet een verhoogd risico op het werk. Onvoldoende afstand houden en komen werken met milde klachten zijn concrete grieven die veel ondervraagde vakbondsleden noemen.
Niet thuiswerken geen overtreding
Over thuiswerken tekent de Inspectie aan dat de werkgever hierover het laatste woord heeft, in overleg met de werknemers. Niet (laten) thuiswerken is op zichzelf geen overtreding, merkt de Inspectie op. Maar de Inspectie zal, waar nodig met andere toezichthouders, meldingen over niet naleven van het dringende advies om thuis te werken opvolgen ‘met een zo breed mogelijk palet aan interventies’, aldus de tussenrapportage. Direct boetes opleggen, waar het CNV voor heeft gepleit is niet waar de Inspectie voor kiest.
- Tip! Arbo en thuiswerken? Voor velen is dat een duister mijnenveld. Wat kan, mag en moet je als werkgever? En als werknemer? Tijdens de 18e editie van de Landelijke VGWM-dagen op 9, 10 en 11 maart 2021 praten onze experts je – volledig online – helemaal bij. Bekijk het programma.
Handreiking
De Inspectie wil hiervoor de criteria gebruiken uit de Handreiking: Algemene criteria thuiswerken. Deze Handreiking bevat een beschrijving van allerlei mogelijke situaties rond thuiswerken. Het ministerie van SZW wil dat een werkgever die, in overleg met de ondernemingsraad of pvt vergelijkt met het bestaande bedrijfsbeleid in de onderneming. En indien nodig aanpassingen doet.
- Lees ook: Als thuiswerken dan toch blijvend is…
Wijziging Arbobesluit
Sinds 2 december 2020 is een nieuwe (tijdelijke) regel over corona opgenomen in het Arbeidsomstandighedenbesluit. Het gaat om artikel 3.2a. Dit artikel bepaalt dat de werkgever:
- voldoende hygiënische voorzieningen moet treffen;
- werknemers moet voorzien van voorlichting en informatie over de coronamaatregelen op de werkvloer;
- toezicht houdt op de naleving van de maatregelen.
Nieuwe editie Praktijkboek Arbeidsomstandigheden is uit!
Ook zo’n behoefte aan praktische en leesbare informatie over arbo die direct toepasbaar is? Kijk dan eens naar de editie 2021 van het Praktijkboek Arbeidsomstandigheden! Elk hoofdstuk geeft in enkele pagina’s de belangrijkste informatie over een arbothema, aangevuld met tips en praktijkvoorbeelden. Naast de klassieke arbothema’s komen ook pesten, duurzame inzetbaarheid, thuiswerk, coronamaatregelen en maatschappelijk verantwoord ondernemen aan bod. Het boek staat vol met bijgewerkte casussen, checklists en recente wijzigingen in de arbowetgeving. Speciaal voor werknemers, ondernemingsraden en VGWM-commissies. Een jaarabonnement is voordeliger dan een los boek en je hebt dan altijd de meest actuele informatie bij de hand!
Geef een antwoord