Wat is de kracht van een goede ondernemingsraad? Het gaat vaak om gemotiveerde mensen, die zich graag willen inzetten voor hun bedrijf of organisatie. Ze hebben wel training en begeleiding nodig om te ontdekken wat hun rechten zijn en hoe ze zo goed mogelijk de belangen van de medewerkers kunnen vertegenwoordigen.
Leden van een ondernemingsraad kunnen en weten vaak meer dan ze zelf beseffen. Mijn ervaring is dat ze zich vaak te afhankelijk opstellen van de bestuurder. Alsof de informatie die hij geeft beslissend is voor hun inbreng. Dat betekent in de praktijk dat ze almaar vragen stellen.
Bestuurders worden wel eens wanhopig van hun OR, want het is net als die draak met de zeven koppen. Als je er één kop afslaat komen er gelijk zeven voor terug. Als je 1 OR vraag beantwoordt, dan komen er gelijk 7 voor terug. OR-en kunnen eindeloos vragen blijven stellen. Ook over zaken die de bestuurder nog niet kan weten, omdat hijzelf nog op zoek is naar oplossingen.
Het initiatief van de OR
Waar het mij hier om gaat is, dat de OR zich met al die vragenstellerij te afhankelijk opstelt. Zo van: de bestuurder weet het en de OR weet het dus niet. Maar wat is de eigen kracht van de OR? Wat heeft de OR eigenlijk te bieden? Niet de kennis en het inzicht om allerlei technische managementdetails te beoordelen. Maar wel de kennis en het inzicht over wat wel en niet werkt in het bedrijf. Wat er wel en niet toe doet voor de medewerkers en de klanten. Die medewerkers houden het bedrijf immers de hele dagen door aan de gang. De OR weet dus veel, vaak meer dan de bestuurder.
Management by walking around
Er is een televisieprogramma waarin de baas van een bedrijf anoniem rondloopt op de werkvloer en daar zelf ook aan de slag gaat. Dat levert vaak verrassende ontmoetingen op en het is vooral leerzaam voor de baas, die vaak geen idee heeft waar zijn medewerkers dagelijks tegenaanlopen. Niet iedere baas is in de gelegenheid om zoiets te doen, al is management by walking around nog altijd een goed idee. Niet in een ivoren toren op een directiekamer blijven, maar je medewerkers en klanten leren kennen, weten wat er speelt. De OR kan juist daarin van onschatbare waarde zijn.
Wat er toe doet voor de medewerkers
Het effect van allerlei besluiten van de directie komt op het bordje van de medewerkers terecht. Houden die besluiten voldoende rekening met wat er speelt in de praktijk en hoe dat uitpakt voor de klanten? De OR heeft verstand van de praktijk. De OR kan over elk onderwerp zonder nadere informatie van de bestuurder al veel zeggen hoe het wel of niet moet. Dat is de eigen kracht van de OR. Het is slim om die eigen kracht te gebruiken. Niet alleen maar vragen stellen aan de bestuurder, maar hem of haar vertellen waar hij of zij rekening mee moet houden uitgaande van de kennis en de inzichten, de eigen kracht dus, van de medewerkers.
Frank Dijkstra is zelfstandig trainer/ adviseur bij ORsucces.nu
Frank maakt deel uit van MZOO, platform voor de medezeggenschap. www.mzoo.nl; frank@mzoo.nl
Ons motto is: MZOO laat zien wat je kunt
Spijker je kennis over alle aspecten van medezeggenschap snel bij tijdens deze speciale ONLINE OR workshopdag. Stel jouw ideale dag samen door uit niet minder dan 17 workshops de 2 meest passende te kiezen. De sessies duren elk bijna een dagdeel. De optimale voorbereiding op een nog succesvollere periode in de or!
Geef een reactie