Het kabinet verruimt het steunpakket voor ondernemers in het tweede kwartaal van 2021. De Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) gaat vanaf april omhoog van 85 naar 100 procent. En er komt 130 miljoen bij het budget voor de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK).
In totaal stopt het kabinet 730 miljoen euro extra in de uitbreiding van het steunpakket in het tweede kwartaal. Daarvan gaat 150 miljoen euro naar onderzoek en ontwikkeling in de autobranche, luchtvaart en maritieme sectoren. Dit geld komt vooral ten goede aan middelgrote en kleine maakbedrijven, denkt het kabinet. Het overleg over passende uitbreiding van de steun aan voor grote winkelketens in financiële problemen is nog gaande.
Regelingen ruimer nu lockdown voortduurt
De verhoging van de TVL kost ongeveer 450 miljoen euro, en komt mede op verzoek van de Tweede Kamer. Die had om uitbreiding van het steunpakket gevraagd omdat de lockdown toch weer langer duurt dan verwacht. Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken benadrukt dat ook de TONK ruimer moet. ‘Gemeenten gaven aan dat het budget ontoereikend was om mensen goed te kunnen helpen’, aldus de bewindsman. Het kabinet heeft gemeenten opgeroepen het extra geld (130 miljoen euro) ruimhartig toe te kennen. Veel gemeenten verlenen deze nieuwe subsidie vanaf begin maart.
- Tip! Het adviesrecht komt in beeld als het gaat om ‘belangrijke’ besluiten. Maar wat valt daar precies onder? Volg de Verdiepingscursus Advies- en instemmingsrecht en je weet dat veel sneller. Ook heb je dan duidelijker voor ogen wat het voorgenomen besluit exact inhoudt en welke gevolgen dat voor de werknemers heeft.
De TONK is speciaal bedoeld voor mensen die hun rekeningen voor noodzakelijke bestaanskosten zoals wonen, energie en voedsel niet meer kunnen betalen omdat ze te weinig of geen inkomsten meer hebben. Koolmees benadrukt dat de regeling ook ‘met terugwerkende kracht’ kan worden aangevraagd voor het volledige eerste half jaar van 2021.
Uitbreiding komt ‘erg laat’
Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland verwelkomen de verruiming van het steunpakket. Wel vinden ze dat de uitbreiding ‘erg laat’ komt. Veel winkels zijn al maanden gesloten, ondernemers hebben schulden opgebouwd en moeten interen op hun eigen vermogen. Daar moeten ook oplossingen voor komen, vinden de organisaties. Winkeliersvereniging INretail laat weten dat het ‘veel beter zou zijn als regelingen zoals de tegemoetkoming voor de vaste lasten (TVL) met terugwerkende kracht tot 100 procent worden aangevuld’, aldus een woordvoerder. Nu geldt dat alleen voor de TONK.
Verlenging na 1 juli onzeker
Of het steunpakket doorloopt na 1 juli 2021 blijft nog onzeker. Minister Bas van ’t Wout (Economische Zaken) wil hier niet op vooruit lopen. Het kabinet praat hier wel over met werkgeversverenigingen en de vakbonden, maar een besluit zal pas na de verkiezingen naar buiten worden gebracht.
Or wetgeving- en actualiteitendag op 25 maart 2021
De Or wetgeving- en actualiteitendag op 25 maart 2021 brengt je helemaal op de hoogte van de nieuwe wet- en regelgeving en de laatste ontwikkelingen. Kennis die van belang is voor je dagelijkse or-praktijk.
Dat ondernemers nu in moeten teren op hun opgebouwde reserves uit het verleden is jammer, sneu of triest -net hoe je het wil noemen. Dat er nu gepleit wordt voor compensatie met terugwerkende kracht -100%-vind ik overdreven.Als het de ondernemers goed gaat hoor je Wouter koolmees ook niet zeggen dat de belastingen wel wat extra omhoog mogen/moeten. Coulance betrachten naar de ondernemers toe met soepelere terugbetalingsvoorwaarden is m.i. meer op z’n plaats, dan alles uiteindelijk op het bordje van de belastingbetaler neerleggen. Gr Frans van Soest