Het CNV slaat alarm om de moeizame cao-onderhandelingen in goedlopende en winstgevende sectoren. Steeds meer onderhandelingen lopen volgens het CNV vast. Dat ziet ook werkgeversvereniging AWVN. Maar over oorzaken en oplossingen denken de werkgevers heel anders dan het CNV.
Snel naar…
‘Meer dan een miljoen werkenden wachten momenteel op loonsverhoging, zowel in de publieke als private sector. Het gaat om supermarkten, ziekenhuizen, de metaalsector, de transportsector, banken, gemeenten.’ Dat zijn sectoren die weinig last hebben van de coronacrisis of er juist van profiteren, soms met miljarden extra omzet, zoals supermarkten en banken en met hoge bonussen voor de top, stelt CNV-voorzitter Piet Fortuin. Het CNV heeft een overzicht gepubliceerd van de sectoren waarin de cao-onderhandelingen moeizaam verlopen. Hierop is ook het aantal werkenden te zien dat onder de betreffende cao valt.
Houdgreep
Ook de AWVN ziet dat werkgevers en vakbonden elkaar in veel onderhandelingen in de houdgreep hebben. Vakbonden zien volop loonruimte en houden vrijwel overal vast aan de looneis van 5 procent, vooral in sectoren die het goed doen tijdens de crisis. Werkgevers wijzen vooral naar de onzekere economische toekomst en zijn daarom erg terughoudend wat betreft loonafspraken.
- Tip! Gaat de or niet over de lonen? Met de Verdiepingscursus Advies- en instemmingsrecht op 20 april, 15 juni, 14 september en 11 november 2021 weet je het antwoord veel sneller. Ook heb je dan duidelijker voor ogen wat het voorgenomen besluit exact inhoudt en welke gevolgen dat voor de werknemers heeft.
Fortuin vindt dat onterecht. ‘Werkgevers geven aan de onderhandelingstafel geen duimbreed toe en verschuilen zich ten onrechte achter de coronacrisis. Zelfs de overheid geeft niet het goede voorbeeld, en investeert niet in de publieke sector. Deze situatie is extra schrijnend omdat het vaak vitale beroepen betreft, zoals zorg- en supermarktmedewerkers. Honderdduizenden mensen die Nederland door de crisis heen helpen, zien dat voorlopig niet terug op hun salarisstrook.’
‘Wapenen tegen nieuw onheil’
Werkgevers willen zich juist wapenen tegen nieuw onheil, stelt de AWVN. Daarom proberen ze afspraken te maken die hun loonkosten niet structureel verhogen. Zij bepleiten voorwaardelijke loonsverhogingen in de vorm van crisisclausules. Daarmee kunnen – soms forse – loonafspraken gemaakt, die echter alleen tot uitvoering komen als aan bepaalde (economische) voorwaarden is voldaan. Daarmee zouden bedrijven beter bestand worden tegen economische tegenwind, stelt AWVN in een persbericht.
Impasse
‘We dreigen momenteel in een impasse te raken. De sfeer aan tafel verhardt, veel onderhandelingen zitten muurvast. Het CNV heeft zich altijd constructief opgesteld maar gaat nu over tot hardere acties. We hebben genoeg geld in kas om grootschalige stakingen te kunnen uitvoeren’, aldus Fortuin. De AWVN beaamt dat er een impasse is in de cao-onderhandelingen. Maar de belangenvereniging van werkgevers wijt dat vooral aan de sterk uiteenlopende perspectieven van werkgevers en vakbonden.
- Lees ook: Een heel bijzonder cao-jaar …
Het CNV roept werkgevers op te stoppen met nodeloos en zinloos dwarsbomen van de cao-onderhandelingen. Nodeloos omdat er goed wordt verdiend door de sector én goed wordt gepresteerd door de werknemers. Zinloos omdat het stokken van het onderhandelingsproces leidt tot meer acties en stakingen, uitgeroepen door CNV en/of collega-vakbonden. ‘De houding van werkgevers is momenteel zeer contraproductief.’
Impliciet verwijt de AWVN de vakbonden dat ze te snel en te gretig naar het actiewapen grijpen. ‘Momenteel zijn er nog steeds vakbondsacties bij de supermarkten en in de metalektro. Traditioneel willen de bonden aan het begin van een nieuw jaar graag hoge loonafspraken maken om daarmee een trend te zetten,’ heet het in het persbericht van de AWVN.
Landelijke Or-dagen: met volle kracht vooruit!
Herstructurering, reorganisaties, herindeling en andere vormen van werken zijn belangrijker dan ooit. Hoe geef je hier vanuit de ondernemingsraad vorm aan? Tijdens de Landelijke Or-dagen, dit jaar op 23 en 24 juni ontdek je waar toegevoegde waarde van jullie or zit in de nabije toekomst. Op welke ontwikkelingen binnen de organisatie je je nú al kunt verdiepen zodat jouw OR zijn maximale waarde hieruit kan halen. Het event is helemaal digitaal.
Bekijk het programma van deze dagen.
Stand van zaken cao’s begin maart 2021
Dit jaar zijn tot nu toe 62 nieuwe of vernieuwde cao’s gesloten volgens het maandbericht van de AWVN. Duidelijk minder dan in de afgelopen 7 jaar, toen de teller begin maart gemiddeld op 90 stond. In februari zijn er slechts 14 cao-akkoorden tot stand gekomen. minder dan in eerdere februarimaanden en dan in december 2020. Door het aflopen van cao’s en het lage aantal nieuwe akkoorden staan nu in totaal 300 cao’s open. Hieronder vallen 1,5 miljoen werknemers. De loonafspraken in de cao’s van 2021 zijn gemiddeld 1,6 procent, in februari was dat 2,0 procent. Dat is 0,3 procent lager dan eind februari 2019.
Geef een reactie