Bedrijven kunnen hun oudere werknemers fiscaal vriendelijk eerder met pensioen laten gaan. Maar veel werkgevers kunnen het vervroegd pensioen momenteel niet betalen.
Het gaat om de RVU-boete, een fiscale heffing over gouden handdrukken en andere pensioenuitkeringen aan werknemers die stoppen vòòr de AOW-leeftijd. Bedrijven betalen die heffing van 52 procent niet als ze de werknemer tot 3 jaar voor zijn AOW-leeftijd met pensioen sturen en hem of haar niet meer dan 22.164 euro of 1864 euro per maand betalen. Deze fiscale vrijstelling geldt terugwerkend vanaf 1 januari 2021 tot en met 2025. Daarna gaat het nieuwe pensioenstelsel in, en zou er een andere (definitieve?) oplossing moeten komen voor mensen met zware beroepen.
Eerder stoppen voor ‘zware’ beroepen
Want daar is de regeling eigenlijk voor bedoeld: eerder uittreden makkelijker maken ‘in sectoren met relatief veel werk dat als zwaar wordt ervaren, zoals in de havens, bouw, vervoer, metaal en zorg. Het was oorspronkelijk dus alleen bedoeld voor zware beroepen. Maar het bleek niet goed mogelijk om een sluitende omschrijving op te stellen van zware beroepen. Bovendien hebben werkgevers in andere sectoren ook problemen met de financiering van uitkeringen voor eerder uittreden. En ook in deze sectoren hebben werknemers behoefte aan eerder stoppen met werken.
- Tip! De or heeft een grote rol in het vernieuwde pensioenstelsel. Kom er alles over te weten tijdens de workshop ‘Veranderingen in het pensioenstelsel en de rol van de or‘ op de OR workshopdag op 25 mei 2021.
Dus geldt de regeling tussen 1 januari 2021 en 1 januari 2026 voor iedereen die er gebruik van kan, wil of moet maken. Werkgevers en werknemers kunnen dit regelen per cao. Het is een van de afspraken uit het Pensioenakkoord. Maar tot nu toe gebruiken nog maar heel weinig bedrijven de regeling. Volgens Piet Fortuin, voorzitter van vakbond CNV komt dat onder andere door geldgebrek. Ook is de hoogte van de uitkering die de werkgever 3 jaar doorbetaald niet altijd genoeg om van te leven.
‘Focus ligt op overleven’
Erik Heidemann, woordvoerder van werkgeversvereniging AWVN bevestigt dat beeld. ‘Het is geen onwil. Bedrijven hebben het geld gewoon niet, want de focus ligt op overleven.’ De regeling zelf is ook voor werkgevers aantrekkelijk, benadrukt Heidemann. ‘Als iemand niet meer meekan, kun je die op een fatsoenlijke manier laten afvloeien. Je hebt dan ruimte voor een nieuwe jonge werknemer.’
- Lees ook: Samen fitter naar de eindstreep
Subsidie aanvragen kan via mdieu
Toch kunnen juist de bedrijven die geen geld hebben voor het vervroegd pensioen subsidie aanvragen voor de ‘uitkering’ aan oudere werknemers. Dat kan door de Maatwerkregeling subsidieregeling duurzame inzetbaarheid en eerder uittreden (mdieu) te gebruiken.
Complexe aanvraag
Maar de mdieu gebruiken is niet eenvoudig. De regeling kent strikte vereisten. Een bedrijf kan niet alleen voor zichzelf subsidie aanvragen. Bedrijven moeten eerst, geclusterd per sector, een knelpuntenanalyse maken. Dan kan hoogstens driekwart van de aangevraagde subsidie worden gebruikt voor de pensioenuitkering. Minstens een kwart van elke subsidie-aanvraag moet gaan naar investeringen in duurzame inzetbaarheid.
OR & Pensioenen
Pensioen een lastig onderwerp? Niet meer nadat je deze eendaagse opleiding hebt gevolgd. Dat kan op 14 september 2021. Niet alleen ken je dan de structuur van ons pensioenstelsel. Je bent ook goed voorbereid op het overleg over de aanpassing van de pensioenregelingen. Die volgt zeker binnenkort, als het Pensioenakkoord in wetgeving is opgenomen. Lees alles over deze eendaagse opleiding.
Geef een reactie