Veel werkgevers ruilen hun wagenpark met leaseauto’s in voor een duurzamer alternatief. Vaak heeft een werkgever toestemming nodig van een werknemer om een leaseauto in te nemen. Maar soms biedt het leasebeleid uitkomst.
Werknemer had vanaf 2004 een leaseauto tot zijn beschikking. De toepasselijke cao had een leaseregeling. Hierin stond dat de werkgever een leaseauto kon toekennen als de medewerker structureel 15.000 of meer zakelijke kilometers reed per jaar. Werkgever besloot dat deze werknemer na afloop van zijn leasecontract niet langer in aanmerking kwam voor een leaseauto. Door diverse omstandigheden, waaronder een bedrijfsverhuizing, werd verwacht dat werknemer niet nog aan de kilometergrens zou komen. Werkgever bood hem een overgangsregeling. Werknemer ging hiermee niet akkoord.
Gerechtvaardigd vertrouwen
Het hof oordeelde dat werknemer vanaf 2015 niet meer aan de voorwaarde voor de leaseauto voldeed. Volgens werknemer had hij nooit aan deze voorwaarde voldaan. Het hof onderzocht of werknemer er gerechtvaardigd op mocht vertrouwen dat de leaseauto een verworven arbeidsvoorwaarde was geworden. Hoewel hij het minimum aantal kilometers niet haalt. Bij een verworven arbeidsvoorwaarde gaat het onder meer erom hoe partijen zich jegens elkaar hebben gedragen, wat zij tegen elkaar hebben gezegd en welke betekenis zij aan die gedragingen en uitingen in redelijkheid mochten toekennen.
Volgens het hof mocht werknemer er niet op vertrouwen dat hij tot het einde van het dienstverband recht had op een leaseauto. Werknemer wist, of had moeten begrijpen dat het gebruik van de leaseauto in strijd was met de geldende leaseregeling van minimaal 15.000 zakelijke kilometers per jaar. Hij had er rekening mee moeten houden dat, waar de werkgever deze voorwaarde voorheen ‘soepel’ hanteerde, dit in de toekomst anders zou kunnen worden.
Beleidsvrijheid werkgever
In deze kwestie stond het gebruik van de leaseauto in verband met de functie van werknemer centraal. Gelet op het doel van de leaseautoregeling heeft werkgever een ruimere beleidsvrijheid. Er kunnen echter redenen zijn dat een werkgever compensatie biedt voor het verlies van privévoordeel, en dat heeft werkgever hier gedaan.
Het feit dat werknemer gedurende langere periode beschikking had over de leaseauto, terwijl hij niet aan de vereiste kilometervoorwaarde voldeed, maakte het oordeel van het hof niet anders. Werkgever mocht in dit geval besluiten om de toekenning van een leaseauto in te trekken.
Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden 16 februari 2021, ECLI:NL:GHARL:2021:1473
Verdiepingscursus advies- en instemmingsrecht
Voordat een werkgever iets kan besluiten, heeft de ondernemingsraad recht op advies of instemming. Helaas, zo simpel is het niet. Wat onder het adviesrecht of het instemmingsrecht valt is in de praktijk niet altijd duidelijk. Zo vallen soms financiële regelingen en arbeidsvoorwaarden onder het adviesrecht. En soms niet. Volg daarom de Verdiepingscursus advies- en instemmingsrecht, dit jaar op 20 april, 15 juni, 14 september en 11 november 2021. Bekijk hier het programma en schrijf je in!
Geef een antwoord