Sommige bedrijven werken ruim een jaar na het begin van de coronacrisis nog niet coronaproof. Mensen die thuis kunnen werken moeten toch naar de zaak komen. En mensen die niet kunnen thuiswerken, kunnen lang niet altijd veilig werken. Dat heeft de FNV verklaard tegen nieuwszender BNR. Werkgevers ontkennen de aantijgingen met klem.
‘Regelmatig worden onnodige besmettingen opgelopen en daarom is het hoog tijd dat de politiek in actie komt’, zegt FNV-vicevoorzitter Kitty Jong tegen BNR. ‘De Inspectie SZW ziet bijvoorbeeld in de vleesverwerkende industrie de meldingen van besmettingen op de werkvloer weer oplopen.’
- Tip! Het adviesrecht komt in beeld als het gaat om ‘belangrijke’ besluiten. Maar wat valt daar precies onder? Met de Verdiepingscursus Advies- en instemmingsrecht op 20 april, 15 juni, 14 september en 11 november 2021 weet je dat veel sneller. Ook heb je dan duidelijker voor ogen wat het voorgenomen besluit exact inhoudt en welke gevolgen dat voor de werknemers heeft.
‘Gaat juist heel goed’
Werkgeversorganisatie AWVN herkent zich totaal niet in het beeld van de FNV. Volgens woordvoerder Jannes van der Velde is er geen sprake van dat coronamaatregelen met voeten worden getreden. ‘We hebben juist het idee dat het heel goed gaat, met name bij bedrijven waar mensen niet thuis kunnen blijven. Vergeet niet dat ook werkgevers een enorm belang hebben om te voorkomen dat mensen ziek worden.’ Daarop wijst ook een woordvoerder van de vleesverwerkende industrie. Bovendien wordt iedereen aan de poort getest op corona, vertelde hij in de uitzending.
Bang voor coronabesmetting
De FNV maakt al langer bezwaar tegen onveilige arbeidsomstandigheden door coronabesmetting. Volgens de FNV vinden werkgevers regelmatig dat werknemers gewoon moeten komen werken bij milde klachten. Daarnaast wordt er te vaak onvoldoende afstand gehouden. Dat bleek de vakbond uit onderzoek in januari onder 10.000 leden die alleen op locatie kunnen werken.
Een duidelijke meerderheid van 65 procent was toen bang om op het werk corona op te lopen. Ook vond 45 procent toen dat zijn werkgever onvoldoende beschermende maatregelen tegen corona neemt. Uit onderzoek van het CNV in dezelfde periode kwamen soortgelijke uitkomsten. De FNV wijst op cijfers van de RIVM waaruit zou blijken dat 15 tot 20 procent van de coronabesmettingen gebeurt op het werk.
Or, overleg met de werkgever!
Een algemene verplichting om thuis te werken komt er (voorlopig) niet. Wel is een wet in voorbereiding die sluiting van een bedrijfspand mogelijk maakt, als de bron van een besmetting daarnaar is te herleiden.
- Lees ook: Bedrijf kan dicht bij coronabesmetting
De overheid heeft het dringende advies gegeven om thuis te werken waar en wanneer dat mogelijk is. De Inspectie SZW merkt op dat een werkgever die zijn mensen niet laat thuiswerken niet in overtreding is. Maar de Inspectie wijst werkgevers die dat niet doen op de Handreiking: Algemene criteria thuiswerken die de overheid in maart heeft opgesteld. Dat document bevat 5 situaties waarin minstens deels op locatie werken onvermijdelijk is.
- Lees ook: Wat de or moet weten over thuiswerken
Het ministerie van SZW wil, met de Inspectie, dat een werkgever deze criteria, in overleg met de ondernemingsraad of pvt vergelijkt met het bestaande bedrijfsbeleid in de onderneming. En indien nodig aanpassingen doet in een thuiswerkregeling. Een thuiswerkregeling raakt op verschillende punten aan het instemmingsrecht van de or, bijvoorbeeld bij de vaststelling van arbeidstijden, arbeidsomstandighedenregeling, de RI&E en wellicht ook de personeelsbeoordeling.
Landelijke Or-dagen: met volle kracht vooruit!
Herstructurering, reorganisaties, herindeling en andere vormen van werken zijn belangrijker dan ooit. Hoe geef je hier vanuit de ondernemingsraad vorm aan? Tijdens de Landelijke Or-dagen, dit jaar op 23 en 24 juni ontdek je waar toegevoegde waarde van jullie or zit in de nabije toekomst. Op welke ontwikkelingen binnen de organisatie je je nú al kunt verdiepen zodat jouw OR zijn maximale waarde hieruit kan halen. Het event is helemaal digitaal.
Bekijk het programma van deze dagen.
Geef een antwoord