In maart kwamen 25 nieuwe of vernieuwde cao’s tot stand. Meer dan het langjarig gemiddelde voor maart. Maar er staan nog steeds 333 cao’s te wachten op vernieuwing. Dat meldt werkgeversvereniging AWVN in zijn maandelijkse bericht over het cao-seizoen.
De gemiddelde loonafspraak in maart-akkoorden bedroeg 1,9 procent. Iets minder dan de 2 procent van februari. Volgens de AWVN komt dat vooral door de houdgreep waarin vakbeweging en werkgevers elkaar houden. Vakbonden zien volop loonruimte en houden vrijwel overal vast aan de looneis van 5 procent, vooral in sectoren die het goed doen tijdens de crisis. Werkgevers wijzen vooral naar de onzekere economische toekomst en zijn daarom erg terughoudend met loonsverhogingen.
- Tip! Het adviesrecht komt in beeld als het gaat om ‘belangrijke’ besluiten. Maar wat valt daar precies onder? Met de Verdiepingscursus Advies- en instemmingsrecht op 15 juni, 14 september en 11 november 2021 weet je dat veel sneller. Ook heb je dan duidelijker voor ogen wat het voorgenomen besluit exact inhoudt en welke gevolgen dat voor de werknemers heeft.
Ruim 300 open cao’s
Dit jaar zijn in totaal 93 nieuwe of vernieuwde cao’s afgesloten. Dat is vergelijkbaar met de stand van vorig jaar en van 2019. Maar het is minder dan het gemiddelde van 109 cao’s tot en met maart sinds 2013. In totaal lopen er dit jaar 205 cao’s af, die gelden voor 1,4 miljoen werknemers. Tel de 128 nog openstaande cao’s van vorig jaar erbij, geldend voor 443.000 werknemers, en het gaat om 333 openstaande cao’s voor ruim 1,8 miljoen werknemers.
Onderhandelingen steeds stroever
Ondertussen is de houdgreep steeds duidelijker te merken in stroevere cao-onderhandelingen. Zo praten FNV, CNV Vakmensen, De Unie en LBV praten al sinds september over een nieuwe cao voor de uitzendbranche met uitzendkoepels ABU en NBBU. De uitgangspunten voor een goede cao liggen echter mijlenver uit elkaar.
Volgens de vakbonden willen de uitzendbureaus de arbeid van uitzendkrachten steeds goedkoper aanbieden. Hierdoor bevorder je dat uitzendarbeid wordt ingezet voor structureel werk, ‘en dat gaat ten koste van vaste arbeidsplekken. Dat is juist de kant die we niet op moeten met de arbeidsmarkt,’ zegt Karin Heynsdijk, bestuurder FNV Flex. ‘In Nederland geldt: gelijk loon voor gelijk werk. Maar blijkbaar geldt dat voor uitzendkrachten niet. Zij krijgen voor hetzelfde werk bij dezelfde werkgever minder loon. Die ongelijkheid moet er echt uit.’
Beroepsgoederenvervoer zit klem
Ook de onderhandelingen voor een nieuwe cao in het beroepsgoederenvervoer verlopen alles behalve vlot. Deze week hielden honderden chauffeurs hun eerste landelijke staking. Belangrijke strijdpunten: een loonsverhoging van 3,5 procent dit jaar en onder meer een verplichte standkachel in elke vrachtwagen. Vakbonden vrezen meer, en langere stakingen als de werkgevers er niet op ingaan. Werkgeversorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) wil best verder onderhandelen. Maar weigert om te reageren op de eisen van de bonden.
- Lees ook: Een heel bijzonder cao-jaar …
Onderhandelaars Van Rijssel (CNV) en Dijkhuizen (FNV) wijzen erop dat de meeste vervoersbedrijven die eisen makkelijk kunnen betalen. ‘Veel bedrijven hebben het hartstikke goed gedaan tijdens de coronacrisis’, aldus Dijkhuizen. Van Rijssel wijst op een onderliggend probleem: de cao beroepsgoederenvervoer is erg breed. Hij geldt voor internationaal vrachtvervoer, binnenlands vervoer, verhuizers, bestuurders van vuilniswagens, maar ook pakketbezorgers en zelfs bestuurders van kraanwagens. ‘We hebben wel eens voorgesteld om de cao op te splitsen, maar dat willen de werkgevers niet.’
Impasse Metaal duurt voort
Ook in de Metaal sleept de impasse zich voort. Het bod van de werkgevers van 2,25 procent loonsverhoging over twee jaar vinden CNV en FNV te laag. De bonden zeggen best mee te willen denken met bedrijven waar het door de coronacrisis minder gaat, maar wijzen erop dat veel bedrijven goede zaken doen. werkgeversvereniging FME vindt stakingen niet het goede middel om een cao-akkoord te bereiken. ‘Een akkoord bereik je aan de onderhandelingstafel’, stellen de werkgevers al maanden.
En dan hebben we het nog niet eens gehad over de krimpplannen van de NS. Hierover loopt een ultimatum van de bonden af op vrijdag 23 april. En de reorganisatieplannen bij Jumbo en Makro. En UPS, en menige financial. Wordt ongetwijfeld vervolgd …
Landelijke Or-dagen: met volle kracht vooruit!
Herstructurering, reorganisaties, herindeling en andere vormen van werken zijn belangrijker dan ooit. Hoe geef je hier vanuit de ondernemingsraad vorm aan? Tijdens de Landelijke Or-dagen, dit jaar op 23 en 24 juni ontdek je waar toegevoegde waarde van jullie or zit in de nabije toekomst. Op welke ontwikkelingen binnen de organisatie je je nú al kunt verdiepen zodat jouw OR zijn maximale waarde hieruit kan halen. Het event is helemaal digitaal.
Bekijk het programma van deze dagen.
Geef een antwoord