Verleng de huidige steunmaatregelen aan het bedrijfsleven tot het eind van dit jaar. Voorlopig geen belastingverhogingen. Tien jaar de tijd om schulden aan de overheid af te lossen. Een speciaal waarborgfonds voor mensen met problematische schulden. Ruimer vroegpensioen voor ouderen, en een nationaal jongeren-om-en-bijscholingsprogramma. Dat zijn de hoofdlijnen van een nationaal herstelplan, waartoe de FNV en VNO-NCW samen het kabinet hebben opgeroepen.
‘Alleen zo leggen we, in afwachting van een nieuw kabinet, en gegeven de onzekere situatie, de basis voor echt herstel en doen we recht aan het breed gedeelde gevoel om met spoed te doen wat nu nodig is voor het land’, heet het in de open brief aan het demissionaire kabinet, en aan informateur Herman Tjeenk Willink.
- Tip! Hoe hou je invloed op de bedrijfsvoering in deze VUCA-tijden? Diverse workshops tijdens de OR workshopdag op 25 mei 2021 behandelen dat vraagstuk. Waaronder ‘Overtuigend strategisch adviseren’ van Rick de Jong. En: ‘Wie is de baas in onderneming?’ door Hans Hautvast. Stel jouw ideale dag samen door uit 14 workshops de 2 meest passende te kiezen.
Financiële en personele ruimte
De voorzitters van FNV en VNO-NCW, Elzinga en Thijssen willen ‘fondsen realiseren om het eigen vermogen van bedrijven te stutten zodat zij weer kunnen investeren, want investeringen zijn de motor van herstel.’ Het waarborgfonds geeft mensen die in de schulden zitten door de coronacrisis ‘rust en veel meer tijd voor aflossing en het maken van een echt nieuwe start’.
En door de ruimere mogelijkheden voor vroegpensioen kunnen meer oudere werknemers eerder plaats maken voor jongeren. Jongeren die nu geen werk meer hebben, en het ook niet makkelijk kunnen vinden. Met een speciaal om-en-bijscholingsprogramma moeten zij worden klaargestoomd voor sectoren waar veel vraag is naar mensen.
Snelheid is geboden
Thijssen en Elzinga hebben haast. Ze willen dat het nationaal herstelplan uiterlijk op 1 juni ingaat, en doorloopt tot eind 2023. Daarmee zou het plan aansluiten op de afloop van de huidige noodsteunmaatregelen. Die lopen af op 1 juli, en dat geeft volgens de vakbond en de werkgevers veel onzekerheid bij werknemers en werkgevers.
Om dat zo veel mogelijk weg te nemen moet het herstelplan al op 1 juni ingaan. En daarom willen ze ook dat het nieuwe kabinet niet direct begint met bezuinigen. ‘Herstel moet niet in de knop worden gebroken door lastenverzwaringen en bezuinigingen.’ Dat is wat Thijssen en Elzinga betreft de belangrijkste les uit de financiële crisis in de jaren 10 van deze eeuw.
‘Situatie met de dag nijpender’
De ondernemers wijzen erop dat de situatie voor veel ondernemers met de dag nijpender wordt. ‘Veel ondernemers in de evenementen, de horeca, de reisbranche en de detailhandel hebben al een jaar nauwelijks een inkomen.’ Ze houden daarom vast aan hun eis voor een stappenplan hoe de economie in de zomer weer open kan. Ondanks het gevaar van te hoge verwachtingen. Afstemming met andere routekaarten, faseringen en pilotprojecten is nog een groot vraagteken voor de sociale partners.
Herstelplan kort samengevat
- schulden aan de overheid in 10 jaar gespreid terugbetalen;
- investeringsfondsen oprichten om het vermogen van bedrijven weer op te bouwen;
- plaatsmaakregelingen voor oudere werknemers zodat meer jongeren aan het werk kunnen;
- een nationaal jongeren-om-en-bijscholingsprogramma voor jongeren gericht op werk en sectoren met veel vraag;
- een waarborgfonds problematische schulden met meer tijd voor aflossing van problematische schulden en ruimte voor een nieuwe start;
- geen bezuinigingen en lastenverzwaringen voor bedrijven en burgers de komende 2,5 jaar;
- een publiek-private investeringsagenda gericht op duurzame projecten.
- Lees ook: Sociale partners zijn bezorgd over politieke impasse
Landelijke Or-dagen: met volle kracht vooruit!
Tijdens de Landelijke Or-dagen, dit jaar op 23 en 24 juni vertelt Joost van Mierlo je alles over de onzekere tweede helft van dit jaar. Volg zijn workshop ‘Reorganisatie in coronatijd: ben jij goed voorbereid?‘ en wapen je tegen de onvermijdelijke reorganisatiegolf wanneer de NOW- en TVL-subsidies wegvallen. Het event is helemaal digitaal.
Bekijk het programma van deze dagen.
Geef een antwoord