Sinds 1 januari 2020 kent het gesloten ontslagstelsel een extra grond voor ontslag. En dat is de i-grond, of de cumulatiegrond. In de praktijk blijkt dat rechters deze mogelijkheid om de arbeidsovereenkomst te ontbinden niet vaak gebruiken. Maar soms wel.
Dat de i-grond soms toch de meest passende grond voor ontslag is, blijkt uit een recent arrest van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden. Een werknemer was werkzaam als kok in een revalidatiecentrum. Hij werkte daar sinds 2017 in ‘de open keuken’, een nieuw concept. In de daaropvolgende jaarlijkse gesprekken bleek dat de kok zich beter aan de afspraken en menu’s moest houden en zijn communicatie moest verbeteren. In 2019 en 2020 hebben zich incidenten voorgedaan die ook samenhingen met het gedrag en de communicatie van de kok.
Verstoorde arbeidsverhouding
Voor werkgever raakte de maat vol en hij verzocht ontbinding van de arbeidsovereenkomst bij de kantonrechter op de e-grond (verwijtbaar handelen of nalaten van de werknemer), de g-grond (verstoorde arbeidsverhouding) of de i-grond (cumulatiegrond). De kantonrechter heeft de arbeidsovereenkomst ontbonden vanwege het bestaan van een verstoorde arbeidsverhouding. Werknemer meende in hoger beroep dat de ontbinding onterecht was. Hij vroeg het hof de arbeidsovereenkomst te herstellen en hem, naast de transitievergoeding, ook een billijke vergoeding toe te kennen.
- Tip! Het adviesrecht komt in beeld als het gaat om ‘belangrijke’ besluiten. Maar wat valt daar precies onder? Met de Verdiepingscursus Advies- en instemmingsrecht op 15 juni, 14 september en 11 november 2021 weet je dat veel sneller. Ook heb je dan duidelijker voor ogen wat het voorgenomen besluit exact inhoudt en welke gevolgen dat voor de werknemers heeft.
Het hof oordeelde dat niet van de werkgever kon worden gevergd dat de arbeidsovereenkomst in stand wordt gehouden. Het functioneren van de kok gaf aanleiding tot kritiek. Maar de werkgever had hem onvoldoende begeleid om daarin verbetering te brengen. Toch zorgden de incidenten ervoor dat de arbeidsrelatie onder druk kwam te staan. De kok had tijdens de zitting gezegd niet in te zien wat hij anders had moeten doen.
Combinatie van omstandigheden
Het hof ontbond de arbeidsovereenkomst daarom wegens een combinatie van deze omstandigheden op de i-grond. Naast de transitievergoeding werd een extra vergoeding van 0,25 keer de transitievergoeding aan werknemer toegekend. Werkgever hoeft geen billijke vergoeding te betalen.
Deze nieuwe grond (de ‘i-grond’ of de ‘cumulatiegrond’) maakt ontbinding van de arbeidsovereenkomst mogelijk wanneer sprake is van een combinatie van meerdere (onvoldragen) ontslaggronden die op zichzelf niet leiden tot een ontbinding. Als de rechter een arbeidsovereenkomst ontbindt op de cumulatiegrond, kan hij een extra vergoeding bovenop de transitievergoeding aan de werknemer toekennen. Deze extra is maximaal 50% van de transitievergoeding.
Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden, 29 maart 2021, ECLI:NL:GHARL:2021:2957
Ester Damen is advocaat bij Kennedy Van der Laan, ester.damen@kvdl.com
Lees ook:
Landelijke Or-dagen: met volle kracht vooruit!
Tijdens de Landelijke Or-dagen, dit jaar op 23 en 24 juni vertelt Joost van Mierlo je alles over de onzekere tweede helft van dit jaar. Volg zijn workshop ‘Reorganisatie in coronatijd: ben jij goed voorbereid?‘ en wapen je tegen de onvermijdelijke reorganisatiegolf wanneer de NOW- en TVL-subsidies wegvallen. Het event is helemaal digitaal.
Bekijk het programma van deze dagen.
Geef een antwoord