Een tweede bestuurder en een commissaris met beslissende stem. Dat zijn de concrete maatregelen die de Ondernemingskamer Amsterdam (OK) heeft genomen om de bestuurscrisis bij de regionale omroep L1 te bezweren. Ook komt er een onafhankelijk onderzoeker. De namen worden nog deze week bekend gemaakt.
De maatregelen gelden zolang het onderzoek loopt naar het beleid en de gang van zaken bij de Limburgse regionale omroep. De Raad van Commissarissen (RvC) en de bestuurder van L1 hebben verzocht om zo’n onderzoek en om tijdelijke maatregelen. De ondernemingsraad heeft aangedrongen op vervanging van de huidige directeur-bestuurder Peter Elbers. Hij zou slecht communiceren, en zijn managementstijl zou ‘funest’ zijn voor het moreel op de werkvloer.
- Tip! Wie prettig communiceert met zijn bestuurder kan eerder op de hoogte zijn van belangrijke plannen en vèrstrekkende voornemens. Zo heb je meer invloed op de besluitvorming. Tijdens de eendaagse training Communiceren met de bestuurder op 29 april en 30 september 2021 leer je hoe je dat doet.
‘Verstandhouding grondig verstoord’
De OK heeft nu besloten tot een onderzoek naar het functioneren van alle geledingen van L1. Volgens de rechters is zo’n allesomvattend onderzoek noodzakelijk om orde op zaken te stellen. De tijdelijke ingrepen in het bestuur en de RvC zijn bedoeld om de verstandhoudingen binnen L1 te verbeteren. Die zijn grondig verstoord, concludeert de OK. En ‘gevreesd moet worden dat zowel de medewerkers van L1 als de publieke functie van L1 daaronder te lijden hebben. Een onderzoek naar het functioneren van alle geledingen van L1 is noodzakelijk om orde op zaken te stellen.’ Zo staat het te lezen in het vonnis van de OK.
‘Or handelt teveel op eigen houtje’
De OK kwam tot dit vonnis na een lange zitting op 8 april, waarin alle partijen, betrokkenen en eisen aan bod zijn gekomen. De RvC en directeur Peter Elbers verwijten L1-hoofdredacteur Leo Hauben en de ondernemingsraad dat ze teveel op eigen houtje willen bepalen. Bovendien hebben ze directeur Elbers nooit geaccepteerd. De or wilde verder met de interim-managers die vorig jaar terzijde zijn geschoven zonder dat de or daar een advies over heeft kunnen uitbrengen. De or was daarvoor te laat, oordeelde de kantonrechter Maastricht.
- Lees ook: L1: Iedereen wil een oplossing
De OK besloot op 8 april om de mogelijkheden te verkennen die kunnen bijdragen aan een oplossing van het conflict. De voorzitter van het presidium constateerde dat de RvC en Elbers én de OR vooral naar elkaar wijzen. Ze moeten ook kritisch naar zichzelf kijken, zei hij. Waarop or-voorzitter Ermers aangaf dat de or wil terugtreden als dat bijdraagt aan een oplossing van het conflict.
Landelijke Or-dagen: met volle kracht vooruit!
Tijdens de Landelijke Or-dagen, dit jaar op 23 en 24 juni vertelt Joost van Mierlo je alles over de onzekere tweede helft van dit jaar. Volg zijn workshop ‘Reorganisatie in coronatijd: ben jij goed voorbereid?‘ en wapen je tegen de onvermijdelijke reorganisatiegolf wanneer de NOW- en TVL-subsidies wegvallen. Het event is helemaal digitaal.
Bekijk het complete programma van deze dagen.
Geef een antwoord