In de vroege avond van woensdag 28 april hebben de FNV en ProRail een onderhandelingsresultaat bereikt over een nieuwe cao. Daarmee zijn de aangekondigde spoorstakingen voorlopig van de baan. Details van het akkoord worden waarschijnlijk donderdag bekend.
De acties waren aangekondigd voor woensdag tot en met zaterdag op verschillende plekken in het land. Op woensdagochtend hielden de leden van FNV Spoor die werken bij ProRail een werkonderbreking in de ochtendspits. Hierdoor was het treinverkeer in de regio’s Utrecht, Amersfoort, Amsterdam en Alkmaar ernstig ontregeld. Voor zaterdag had de FNV een landelijke 24-uursstaking gepland, vanaf 05.00 uur.
- Tip! Nee, de or gaat niet over de onderhandelingen over salarissen of de cao. Maar het adviesrecht komt in beeld als het gaat om ‘belangrijke’ besluiten. Wat valt daar precies onder? Met de Verdiepingscursus Advies- en instemmingsrecht op 15 juni, 14 september en 11 november 2021 weet je dat veel sneller. Ook heb je dan duidelijker voor ogen wat het voorgenomen besluit exact inhoudt en welke gevolgen dat voor de werknemers heeft.
De onderhandelingen tussen de vakbonden en de spoorbeheerder begonnen in oktober vorig jaar. ProRail heeft op 1 maart een eindbod gedaan richting CNV Vakmensen, VHS Railprofessionals en FNV Spoor. CNV Vakmensen en VHS RailProfessionals hebben daarmee ingestemd. Wel praten deze 2 bonden nog door over de ‘Eerder stoppen met werken-regeling’, meldt vaksite Ovpro. De achterban van de FNV verwierp het eindbod van ProRail. Hierop stelde de FNV een ultimatum, dat ProRail naast zich neerlegde.
FNV-leden hebben het laatste woord
Grootste struikelblokken voor de FNV waren de looptijd van de cao en het percentage loonsverhoging. Michel Boer, bestuurder bij FNV Spoor over het vervolg op de website van het FNV: ‘Het woord is nu aan de leden. Als die het akkoord goedkeuren, is er een nieuwe cao en zijn acties helemaal van de baan.’
Wel nieuwe cao spoorwegbedrijf
In februari 2021 hebben FNV, VVMC, CNV en VHS ingestemd met de nieuwe cao voor personeel van spoorwegbedrijf NS. De cao, die loopt tussen 1 april 2020 en 1 juli 2022, kent een loonsverhoging in 3 stappen. Voor 2020 gaat het om 1,2 procent. Dit jaar volgt een loonstap van 1,6 procent en een jaar later gaat het nogmaals om 1,2 procent. Daarnaast krijgen alle medewerkers een eenmalige vergoeding van 200 euro netto naar rato van het aantal contracturen. Ook is een garantie op werk bedongen tot 2025 voor iedereen die op 11 december vorig jaar in dienst was. Vervalt de baan toch, dan krijgen deze medewerkers minstens twee passende functies binnen NS aangeboden. Gedwongen ontslagen zijn tot 2025 uitgesloten. Gesprekken over de plannen van NS om te snijden in het aantal servicemedewerkers op treinstations lopen nog.
- Lees ook: Spoorbonden tegen krimpplannen NS
Landelijke Or-dagen: met volle kracht vooruit!
Herstructurering, reorganisaties, herindeling en andere vormen van werken zijn nu belangrijker dan ooit. Hoe geef je hier vanuit de ondernemingsraad vorm aan? Tijdens de Landelijke Or-dagen, dit jaar op 23 en 24 juni ontdek je waar toegevoegde waarde van jullie or zit in de nabije toekomst. Op welke ontwikkelingen binnen de organisatie je je nú al kunt verdiepen zodat jouw OR zijn maximale waarde hieruit kan halen. Het event is helemaal digitaal.
Bekijk het programma van deze dagen.
Geef een antwoord