Afgelopen maand was het weer zover, de verkiezingen voor een nieuwe ondernemingsraad. Bij ons in het ziekenhuis is dat één keer in de 3 jaar en wordt de gehele raad opnieuw verkozen. Deze tijd brengt voor de kandidaten, zeker voor degenen die zich nog nooit eerder kandidaat hebben gesteld, toch altijd een zekere spanning met zich mee. Ook al komt het aantal kandidaten de afgelopen jaren maar net boven het aantal plekken in de raad uit.
Het blijft mij verwonderen hoe moeilijk het in een organisatie met meer dan 12.000 medewerkers blijft om de 25 plekken in de ondernemingsraad te vullen. Vanaf september vorig jaar hebben we juist hiervoor een speciaal campagneteam opgericht met als eerste doel: meer bekendheid van de or binnen de organisatie. Daarna hopen we de aandacht vast te kunnen houden voor de kandidaatstelling en uiteindelijk de verkiezingen. Vanuit mijn rol als lid van het dagelijks bestuur én mijn speciale aandacht om meer jongeren enthousiast te kunnen maken voor de medezeggenschap ben ik dit team gaan leiden.
Een communicatieplan om leden te werven
We stelden in samenwerking met onze afdeling Marketing & Communicatie een communicatieplan op. Zo konden we regelmatig maar gedoseerd een nieuwe impuls geven aan onze campagne. We organiseerden verschillende activiteiten. Waaronder een or-debat waarbij we pittige stellingen de revue lieten passeren om zo ook de vooroordelen over het or-werk te kunnen weerleggen. We maakten een promotiefilmpje waarin ook de Raad van Bestuur benadrukte waarom zij het or-werk zo belangrijk vinden en we plaatsten regelmatig interviews met or-leden.
Helaas waren er ondanks alle inspanningen maar weinig deelnemers bij de activiteiten. We concludeerden als campagneteam dat de crisissituatie waarin het ziekenhuis nu al lange tijd verkeert, een groot deel van de oorzaak zou kunnen zijn. Qua interne communicatie is alles op dit moment gericht op het nieuws rondom covid. En door de maatregelen is het moeilijk collega’s fysiek te ontmoeten of aan te spreken om meer bekendheid te genereren.
Nog nooit zoveel stagiaires gehad
Eén van onze activiteiten, iets wat we eerder ook al deden, blijkt in deze tijd juist wel heel goed te werken: het stagelopen bij de or. Als or vergaderen wij ook nu nog steeds volledig digitaal. Dat brengt uitdagingen met zich mee, maar blijkbaar verlaagt het juist ook de drempel om een vergadering bij te komen wonen. We hebben nooit eerder zoveel stagiaires gehad, en een groot aantal van hen stelt zich uiteindelijk ook kandidaat. Omdat het spannend is of we überhaupt wel verkiezingen krijgen, vragen we de zittende or-leden ook om eens te praten met directe collega’s waarvan zij denken dat die het or-werk leuk zouden vinden. Ook dit leverde enkele nieuwe kandidaatstellingen op. In maart hadden we gelukkig voldoende kandidaten en konden we verkiezingen houden. Sinds 1 april is de nieuwe raad geïnstalleerd met zelfs enkele mensen op de reservelijst.
Op het lijf geschreven
Ook ik ben opnieuw verkozen, eind goed al goed zou je zeggen. Maar meer bekendheid van de or binnen de organisatie en het betrekken van meer medewerkers bij de medezeggenschap, waaronder ook jongeren, zal ook de komende 3 jaar mijn aandachtspunt blijven. Ik kan mij er nog niet bij neerleggen dat deze leuke rol met mooie ontwikkelkansen op het gebied van samenwerken, het leren kennen van de organisatie, netwerken maar ook op het vlak van persoonlijke ontwikkeling, niet veel meer mensen in deze grote organisatie op het lijf geschreven is!
Marloes Steenhuisen is lid van het dagelijks bestuur van de ondernemingsraad van het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU), en bestuurslid van de Nederlandse Vereniging voor Medezeggenschap (NVMz).
OR-verkiezingen
Om de zoveel tijd moeten er OR-verkiezingen worden gehouden. Altijd weer een hele klus voor de ondernemingsraad.
Om je daarbij te helpen heeft ORnet heeft een whitepaper samengesteld waarin je alles vindt wat je moet weten voor het organiseren van or verkiezingen. Aan de orde komen onder andere:
- de kiesstelsels;
- het vinden van goede kandidaten;
- vragen en antwoorden uit de OR praktijk.
Met de handige checklist en timetable in de whitepaper ben je verzekerd van een correcte verkiezing.
Geef een antwoord