Stoppen na 45 dienstjaren wordt geen algemene regel, wat het demissionaire kabinet betreft. Niet doelgericht, moeilijk uitvoerbaar, juridisch kwetsbaar en het kost de staatskas teveel. Dat zijn de bezwaren van minister Koolmees van Sociale Zaken tegen een publiek gefinancierde dienstjarenregeling. Hij heeft zijn standpunt in een officiële kabinetsbrief bevestigd. Toch ziet de FNV mogelijkheden om verder te praten.
Koolmees had zijn brief kort na publicatie in april ingetrokken. Hij zegt dat hij de brief eerst in de ministerraad had moeten bespreken. Maar uit een officiële publicatie van het ministerie van Sociale Zaken in mei blijkt niet dat het kabinet van mening is veranderd. Ook uit de Kamerbrief over het onderzoek naar een dienstjarenpensioen blijkt dit.
‘Moeilijk uitvoerbaar’
Volgens Koolmees zou een dienstjarenpensioen niet doelgericht zijn, moeilijk uitvoerbaar, juridisch kwetsbaar en het zou ook grote gevolgen kunnen hebben voor de overheidsfinanciën. Er zouden ook veel mensen van profiteren met beroepen die normaal gesproken niet als zwaar worden beschouwd. Daardoor kunnen de kosten voor de schatkist flink oplopen, aldus Koolmees. Rond 2038 zou het de schatkist al zo’n 5 miljard euro per jaar kunnen kosten.
- Tip: over het pensioen blijf je de komende jaren nog veel overleggen. Volg de eendaagse training OR & Pensioenen op 14 september 2021 en pensioen is voor jou geen ‘lastig’ onderwerp meer.
it het onderzoek blijkt volgens de minister bovendien dat een generieke dienstjarenregeling moeilijk uitvoerbaar is omdat gegevens over het arbeidsverleden maar beperkt beschikbaar zijn. Daarnaast ligt ongelijkheid op de loer, aldus Koolmees. Want vrouwen zouden veel minder vaak een arbeidsverleden van 45 dienstjaren behalen. Zij stoppen vaker dan mannen tijdelijk met werken en hebben vaker een deeltijdbaan.
Pensioenakkoord
In juni 2019 werd het huidige pensioenakkoord gesloten, na jarenlange moeizame onderhandelingen. In de tekst van het akkoord staat dat het kabinet onderzoek zou doen naar een publiek gefinancierd pensioen op basis van dienstjaren. Begin februari kwamen de resultaten van het onderzoek naar buiten. En daaruit bleek toen al dat een regeling voor iedereen met 45 dienstjaren moeilijk zou worden.
Toch zien vooral de vakbonden in een dienstjarenregeling een mogelijkheid om mensen met fysiek zware beroepen eerder met pensioen te laten gaan. Zij zijn vaker laag opgeleid, beginnen meestal op jongere leeftijd met werken en ze leven doorgaans korter. Bovendien hebben ze minder gelegenheid om zelf te sparen voor vroegpensioen.
Duurzame regeling nodig vanaf 2026
FNV-bestuurslid Willem Noordman wil de minister aan de afspraak uit het Pensioenakkoord houden. ‘Mensen wachten op een goede regeling. Het afgesproken onderzoek geeft een aantal problemen aan die we al kenden en enkele nieuwe. Nu is het aan het overleg tussen minister en sociale partners om te kijken hoe een duurzame regeling wél kan. Die moet vanaf 2026 de tijdelijke regeling vervangen.’
In een reactie op de officiële brief van minister Koolmees constateert de FNV dat de minister open overleg wil (zonder voorwaarden vooraf) tussen sociale partners en het kabinet. Noordman: ‘Nu we weten wat de knelpunten zijn, kunnen we in gezamenlijk overleg op zoek gaan naar oplossingen.’
Tijdelijk geen rvu-boete
De problemen met het dienstjarenpensioen waren deels al voorzien toen het huidige Pensioenakkoord werd afgesloten. Daarom is een andere, tijdelijke regeling opgenomen. Tussen 2021 en 2025 kunnen bedrijven hun personeel fiscaal voordelig met vroegpensioen sturen. Het gaat om de RVU-boete, een fiscale heffing over gouden handdrukken en andere pensioenuitkeringen aan werknemers die stoppen vòòr de AOW-leeftijd. Bedrijven betalen die heffing van 52 procent niet als ze de werknemer tot 3 jaar voor zijn AOW-leeftijd met pensioen sturen en hem of haar niet meer dan 22.164 euro of 1864 euro per maand betalen.
De regeling was vooral bedoeld voor mensen met zware beroepen. Maar het bleek niet goed mogelijk om daar een sluitende omschrijving van op te stellen. Dus geldt de regeling tot 1 januari 2026 voor iedereen die er gebruik van kan, wil of moet maken. Werkgevers en werknemers kunnen dit regelen per cao. Werkgevers kunnen ook subsidie aanvragen voor de ‘uitkering’ aan oudere werknemers. Dat kan door de Maatwerkregeling subsidieregeling duurzame inzetbaarheid en eerder uittreden (mdieu) te gebruiken.
De mdieu-regeling gebruiken is niet eenvoudig. Bedrijven moeten eerst, geclusterd per sector, een knelpuntenanalyse maken. Dan kan hoogstens driekwart van de aangevraagde subsidie worden gebruikt voor de pensioenuitkering. Veel werkgevers kunnen het vervroegd pensioen nu niet betalen door de coronacrisis. Ook is de hoogte van de uitkering die de werkgever 3 jaar doorbetaalt niet altijd genoeg om van te leven.
Landelijke Or-dagen: met volle kracht vooruit!
Tijdens de Landelijke Or-dagen, dit jaar op 23 en 24 juni legt Jaap Harmsen CPC, een zeer bevlogen en ervaren pensioendeskundige je uit wat het Pensioenakkoord in de praktijk gaat betekenen voor jouw or. Praktisch, maar ook met flair en humor. Pensioen saai en abstract? Bij Jaap zeker niet! Bekijk het programma van deze dagen.
Brief van een demissionair minister ? Uiterst dubieus of ie hiermee uberhaupt al zijn boekje te buiten gaat. En dan brief terugtrekken. Over Rutte doctrine gesproken. Triest maar ook triest dat de FNV zich destijds voor karretje heeft laten spannen met dat soort halve afspraken in pensioenakkoord. Mijn advies aan de FNV, gebruik deze eenzijdige wijziging als excuus om heel dat pensioenakkoord opnieuw ter discussie te stellen. Ik ben zelf al jaren lid van pensioencommissie groot internationaal bedrijf en de uitvoering van dat pensioenakkoord rammelt aan alle kanten. Onzorgvuldig opgesteld en b.v. afschaffen van Middenloon regeling en vervangen door BP regelingen zal juridisch een oerwoud aan rechtzaken veroorzaken. Zo is het afschaffen van doorsnee systematiek voor verzekerde pensioen een draak van een idee als je bedenkt hoe je wil gaan compenseren voor mensen die wel betaald hebben ouderen toen ze jonger waren maar niet niemand voor hun zou gaan betalen. Immers er is geen doorsnee systematiek in een verzekerd pensioen. Dus bij omzetten naar flat rate BP zal of de flat rate gigantisch zijn of de compensatie. Onuitvoerbaar en slecht doordacht.
Eerder stoppen met werken? Nu bijna 50 jaar werkzaam en nog een jaar moeten. Dit is niet meer terug te draaien maar 50 jaar werken is veel te lang!
Ik lees vooral drogredenen. Hoezo moeilijk uitvoerbaar, hoezo onbetaalbaar. Hoevelen vullen de kas al meer dan 45 jaar. En dan nog niet ‘mogen’ dat wil zeggen financieel gezien niet kunnen stoppen? Overheidsbeleid blinkt uit door korte termijndenken, hoewel ze het tegendeel beweert. Grepen uit pensioenkassen ? Nooit teruggestort of gecompenseerd. Beschamend.
En zo is het.
Maar ja een beetje geheugen verlies mag toch als je het niet meer zeker weet.
Marcel je hebt helemaal gelijk ze hebben van alles beloofd en ik zei toen al zeg nee tegen het nieuwe pensioenakkoord maar iedereen schreeuwde beter krijgen we het niet en ik zou ja moeten stemmen.
ik heb zelf toch nee gestemd en nu zijn de ja stemmers aan het klagen dat de regering alle beloftes laten vallen!
Ben al van mijn zeventiende aan het werken en ik geef niets om werken maar ik voel toch wel dat langzaam de energie begint af te nemen en als ik denk dat ik nog meer dan 10 jaar te gaan heb zinkt me de moed in de schoenen.
Ik vind 65 jaar toch een mooie leeftijd om te stoppen (en wie wil mag voor mij nog langer doorgaan tegen een hoger pensioen) dan is het nog 48 jaar voor mijzelf lijkt me een mooi aantal jaren.
Met het nieuwe pensioenstelstel zal ik er hoogst waarschijnlijk nog 5 extra mogen bijtellen of ik dat haal ik denk het bijna niet.
Dus mijn betaalde AOW en pensioen zullen nooit uitbetaald worden en verdwijnen naar de algemene middelen en hoeveel anderen zullen dit voorbeeld wellicht gaan volgen.
Wellicht gaat dat geld allemaal naar de EU.
Ik had plannen om wat nuttig vrijwilligerswerk te gaan doen na mijn pensioen maar dat is volgens mij niet meer voor mij weggelegd.
Ben net 65 geworden
Werk al meer als 50 jaar waarvan 45 jaar in ploegen
Nu in een 5 ploegendienst
Ben wat aan de sukkel
20 jaar geleden lichte hart aanval
9 jaar terug prostaatkanker
2 jaar geleden long embolie
Gedeelte van mijn longen is kapot
Trombose in de benen
En nu nog 1 jaar en 10 maanden werken
Bedankt regering en bonden
Ben benieuwd of ik uberhaupt mijn pensioen haal
Of is dat misschien de bedoeling dat we op de werkplek omvallen
Beste Jan,
Ik zit in het zelfde schuitje als jij. Ben ook net 65 en met 14 begonnen te werken, dus reken maar uit. Mag/MOET ook nog 1 jaar en 10 maanden. Het valt mij zwaar en heb inmiddels ook de nodige gebreken wat pijn oplevert. We jaren meebetaald aan allerlei regelingen als VUT, Pre-pensioen, AOW maar als jij aan de beurt bent mag je doodvallen van de overheid. Meer als 50jr werken moet beloond worden met een pensioen!!